ΟΜΙΛΟΣ «AVRAMAR ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»
Αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους στη μείωση αποδοχών
Τετάρτη 6 Απρίλη 2022

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Απρίλη η στάση εργασίας που είχε προγραμματίσει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση ΣΕΛΟΝΤΑ του ομίλου «AVRAMAR Ιχθυοκαλλιέργειες» στην Εύβοια, ενάντια στη μείωση της αμοιβής των αργιών.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν δυναμικά στη μονομερή μείωση της προσαύξησης της αμοιβής για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, που έρχεται να «πετσοκόψει» τις ήδη χαμηλές αποδοχές τους. Κατήγγειλαν τον αυταρχισμό της εργοδοσίας και την άρνησή της να «αναγνωρίσει» τους εκπροσώπους του Σωματείου και να απαντήσει στα αιτήματά του, αλλά και την προσπάθεια παρεμπόδισης της κινητοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τις εργασίες τους και συζήτησαν για τα προβλήματά τους με τη διοίκηση του Σωματείου. Εκφράστηκε ομόφωνα η απαίτηση η εργοδοσία να σταματήσει εδώ και τώρα την επίθεση στα δικαιώματά τους και ο κρατικός μηχανισμός να αναλάβει την ευθύνη του σε αυτό. Παράλληλα, έγινε συζήτηση και για τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου και αποφασίστηκε πλαίσιο αιτημάτων.

Τέλος, οι εργαζόμενοι έδωσαν ραντεβού για τη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Εβρος: Να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι στην Αρχαιολογία

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σους συμβασιούχους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου απαιτούν οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία στον νομό Εβρου, δίνοντας παράλληλα αγωνιστικό ραντεβού με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη.

Την Κυριακή 3 Απρίλη, εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία από όλο τον Εβρο πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στην απεργία, όπου συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Μαζί με αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μέτρα για την ακρίβεια αλλά και καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, οι εργαζόμενοι διεκδικούν να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και στους συμβασιούχους για τις ειδικότητες που ήδη καταβάλλεται στους μόνιμους και να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον ίδιο χώρο και στις ίδιες συνθήκες (πεδίο, σκαλωσιά, εργαστήρια, αποθήκες, καθαριότητα) αναλογικά για όσο εργάζονται σε αυτά.

Παρεμβάσεις στη σύσκεψη έγιναν και από εκπροσώπους από το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι συμβασιούχοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων που έπιασαν δουλειά τον Γενάρη και απολύονται στα τέλη Απρίλη παραμένουν όλο αυτό το διάστημα απλήρωτοι και ενώ τα έξοδα τρέχουν, αυξημένα μάλιστα μέσα στον χειμώνα τους προηγούμενους μήνες. Οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία απαιτούν από το υπουργείο Πολιτισμού να πληρώσει άμεσα τους συναδέλφους τους, στους οποίους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που το υπουργείο απολύει τους εργαζόμενους μετά από μόλις 4 μήνες δουλειάς, που σημαίνει πως δεν δικαιούνται ούτε καν Ταμείο Ανεργίας, έβγαλε προκήρυξη για τις ίδιες θέσεις για 7 - 8 μήνες, πριν πετάξει και τους νέους εργαζόμενους πίσω στην ανεργία.

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται για θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και δεκάδες άλλες σε έργα ΕΣΠΑ, καθώς χωρίς όλους αυτούς η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Για όλα αυτά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, απλοί θεατές στις αποφάσεις άλλων για τη ζωή μας. Θα ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και την Τετάρτη 6 Απρίλη θα απεργήσουμε και θα γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές», καταλήγει η ανακοίνωση.