«Νεκρώνουν» σήμερα χώροι δουλειάς σε όλη τη χώρα

Μέχρι και την τελευταία στιγμή προετοιμάζεται η απεργιακή μάχη

Τετάρτη 6 Απρίλη 2022

Λάρισα
Με τη μαζική συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζονται να δώσουν σήμερα ξεκάθαρη απάντηση στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα και τα δικαιώματά τους, στην πολιτική που μπλέκει τη χώρα μας στον πόλεμο.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ταυτόχρονα έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις:

-- Στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους με Τσιμισκή από ΣΕΤΕΠΕ, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Παράρτημα πανελλαδικού σωματείου «Πράκτικερ», Σωματείο εργαζόμενων στον «Σκλαβενίτη», Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Καθαριότητας Φύλαξης Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αθωνος από Συνδικάτο Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Βιομηχανικού Επισιτισμού, Οικοδόμων, Κατεργασίας Ξύλου, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

-- Στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας από τα Σωματεία του Δημοσίου και Φοιτητικούς Συλλόγους.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μαζί με Παράρτημα του Πανελλαδικού Σωματείου «Πράκτικερ» και το Σωματείο Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη» προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση σήμερα, στις 7 π.μ., έξω από το «Πράκτικερ», με αφορμή τη διακοπή από την εταιρεία του μηνιαίου προγραμματισμού βαρδιών και την αντικατάστασή του με πρόγραμμα ανά βδομάδα.

Σε Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Συζήτηση με διανομείς στην Πάτρα
«Σήμερα μιλάνε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Απεργούμε, πλημμυρίζουμε τους δρόμους στις απεργιακές συγκεντρώσεις»: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη σημερινή 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση (10.30 π.μ.) έξω από τα γραφεία του συνδικαλιστικού φορέα. Μέχρι την τελευταία στιγμή τα συνδικάτα και οι απεργιακές επιτροπές τους πραγματοποίησαν μαχητικές, μαζικές περιοδείες και εξορμήσεις, όπου εκφράστηκε από τους εργαζόμενους θέληση να μην κουνηθεί... φύλλο στους χώρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, μετά από συνεχείς περιοδείες στην Πάτρα, οργανώνει σήμερα το πρωί απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι με μοτοπορεία να βρεθούν στο Εργατικό Κέντρο.

Η απεργιακή επιτροπή του Σωματείου Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, αφού «σάρωσε» τα εργοστάσια απ' άκρη σ' άκρη του νομού με πανό, σημαίες και ανακοινώσεις, καλεί σήμερα σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. «Νέοι εργαζόμενοι μας τόνισαν τη θέλησή τους να απεργήσουν για πρώτη φορά και αυτό είναι πολύ θετικό», σημείωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Γιώργος Σταθόπουλος, προσθέτοντας: «Είμαστε στο πλευρό τους, μαζί τους, σ' αυτή τη μεγάλη μάχη κανένας δεν θα μείνει μόνος του, συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε».

Εξόρμηση στην Πάτρα
Σωματεία, επίσης, όπως των Οικοδόμων και του Μετάλλου, που συγκρότησαν και απεργιακές επιτροπές, προχώρησαν σε πλατύ άνοιγμα σε όλα τα μεγάλα έργα, αλλά και τα εργοστάσια αντίστοιχα, συνομιλώντας με τους εργάτες, καλώντας τους να μπουν δυναμικά στη μάχη του αγώνα και της διεκδίκησης.

Αντίστοιχα τα Συνδικάτα Εμπορίου και Υπηρεσιών, του Επισιτισμού - Τουρισμού δεν άφησαν χώρο που να μην βρεθούν, για να μη λείψει κανείς από τη μάχη.

Τα σωματεία εργαζομένων του δήμου Πατρέων καλούν καταρχήν στη δική τους προσυγκέντρωση το πρωί έξω από το δημαρχείο, προκειμένου με πορεία οι απεργοί να μεταβούν στο Εργατικό Κέντρο.

Σήμερα, άλλωστε, θα εκδικαστεί στα δικαστήρια της Πάτρας μία από τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι νόθοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που βρίσκονταν στη Διοίκηση του ΕΚΠ, κατά συνδικαλιστών που μπήκαν μπροστά για να αλλάξει η «σάπια» κατάσταση που επικρατούσε στον συνδικαλιστικό φορέα, να είναι μπροστάρης των διεκδικήσεων και των αγώνων των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλία

Στη μάχη για να «νεκρώσουν» σήμερα οι χώροι δουλειάς και να γεμίσουν οι δρόμοι με απεργούς και διαδηλωτές βρίσκονταν μέχρι χτες το βράδυ σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας.

Μηχανοκίνητη πορεία στα Χανιά
Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων και των μαζικών φορέων όλες τις προηγούμενες μέρες, με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, διαμαρτυρίες έξω από καταστήματα της ΔΕΗ, συναυλίες, δίνουν σήμερα τη σκυτάλη στις απεργιακές φρουρές και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν.

Στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία, θα συμμετάσχουν μαζί με τους εργαζόμενους και οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, φοιτητές και μαθητές, μετά από αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.

Στη Λάρισα, συνεχίστηκε η προσπάθεια να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να σπάσουν το κλίμα του φόβου που καλλιεργεί η εργοδοσία, με μαζικές εξορμήσεις σε εργοστάσια, υπηρεσίες του δήμου, σούπερ μάρκετ, γιαπιά, σχολεία και νοσοκομεία, αλλά και με ντουντούκες στους δρόμους, αφίσες και πανό σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καλούν ο Εμπορικός Σύλλογος και βιοτεχνικά σωματεία της πόλης, με προσυγκέντρωση στο Επιμελητήριο (Παπακυριαζή 44) στις 9.30 π.μ.

Αλλά και στην Καρδίτσα, οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων» στον Εμπορικό Σύλλογο, ο Σύλλογος Εικόνας και Ηχου, τα σωματεία Αρτοποιών, Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, ιδιοκτητών Ταξί, Οπωροπωλών, κυλικειούχων, η Ενωση Επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών Καρδίτσας - Αγιος Φανούριος και ο Σύλλογος Αισθητικών Θεσσαλίας καλούν σε κλείσιμο των μαγαζιών για δύο ώρες (10 π.μ. - 12 μ.) και συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πλαστήρα.

Αντίστοιχα, στον Βόλο, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου θα παραμείνουν για δύο ώρες (10 π.μ. - 12 μ.) κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά.