Απεργία σε πλοία, αστικές συγκοινωνίες, σιδηρόδρομο

Στο κενό θα πέσουν οι προσπάθειες τρομοκράτησης και η βιομηχανία μηνύσεων

Τετάρτη 6 Απρίλη 2022

Από τη χτεσινή μοτοπορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού
Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια σήμερα τα πλοία, αφού απεργούν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες, με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, που πάρθηκε μετά από πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Απεργιακή απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

Αντίστοιχα, δεν θα κινηθούν τα τρένα, καθώς απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των σιδηροδρομικών.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν επίσης το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ, καθώς απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει τα σωματεία των εργαζομένων. Αντίστοιχα και στα τρόλεϊ, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (οδηγοί) και το Σωματείο Τεχνικών και Υπαλλήλων ΟΣΥ (πρώην ΗΛΠΑΠ).

Σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, καλώντας τους εργαζόμενους και στα λεωφορεία να «σηκώσουν τα χειρόφρενα» αύριο, στον αντίποδα της απόφασης για στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας - 9 π.μ. και 9 μ.μ. - λήξη βάρδιας) που αποφάσισε το προεδρείο του Συνδικάτου Εργαζομένων (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ).

Αντιαπεργιακό πογκρόμ από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, στα δικαστήρια σέρνουν η κυβέρνηση και η διοίκηση το Σωματείο Εργαζομένων στα τρόλεϊ, σε μια ακόμα προσπάθεια να σπάσουν την απεργία.

«Δεν θα μπούμε στη λογική της νομιμότητας της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας που έχει προκηρυχτεί βδομάδες πριν», απαντάει το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ότι «η ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας, η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργία δεν θα περάσουν!». Καλεί τους εργαζόμενους στα τρόλεϊ «να μη φοβηθούν και να προσπεράσουν τις απειλές και την τρομοκρατία. Να μην πιάσουν τιμόνι».

«Με τους αγώνες μας να στείλουμε μαζικό - μαχητικό μήνυμα σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, για αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν, τη Δευτέρα, η κυβέρνηση είχε σύρει στα δικαστήρια την Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ και την Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναερίου Κυκλοφορίας, που είχαν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Το δικαστήριο έβγαλε την απεργία παράνομη, στη βάση του αντεργατικού εκτρώματος, του νόμου Χατζηδάκη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας καταγγέλλει την κυβέρνηση και τονίζει ότι οι ελεγκτές είτε είναι μέλη της ΕΕΕΚ είτε όχι «ως δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουμε στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ στον δημόσιο τομέα».

Ανακοινώσεις καταδίκης των προσπαθειών της κυβέρνησης να απαγορεύσει την απεργία στον ΗΛΠΑΠ και στα αεροπλάνα έχουν βγάλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Περικλής», τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ.

Περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς διαδηλωτές χτες

Σε μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού, χτες το απόγευμα αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν στην πλατεία Κάνιγγος τα μέλη της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που πραγματοποιούσαν μοτοπορεία για την προπαγάνδιση της 24ωρης πανεργατικής απεργίας.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί αξίωσαν να ελέγξουν τις ταυτότητες κάθε συμμετέχοντα στην παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι συνδικαλιστές εκλεγμένοι στη Διοίκηση του Συνδικάτου τούς έκαναν γνωστά τα στοιχεία τους. Κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης, τα μέλη της Επιτροπής Νέων πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη τους μοτοπορεία, μεταφέροντας στο κέντρο της πόλης το απεργιακό κάλεσμα και διαβεβαιώνοντας πως η καταστολή, η αστυνομοκρατία και η επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων θα πάρουν απάντηση και από τη σημερινή απεργία και το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.