Δεν διαλέγει στρατόπεδο ληστών ο λαός της Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022

MotionTeam

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια, στην πολιτική εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες.

Από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της απεργίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς, σε γιαπιά και εργοτάξια, σε εμπορικά καταστήματα («ΝΟΤΟΣ», «Hondos» κ.α.) πολυκαταστήματα όπως στο «Πράκτικερ», σε επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ, αλλά και σε υπηρεσίες. Μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία, κόντρα στις απόπειρες εκφοβισμού και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισαν ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου της «e-food», ο Γιάννης Αναστασίου, από τους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αντιστέκονται στην εμπλοκή τους στη μεταφορά της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ μέσω της χώρας μας, και ο Βασίλης Μουρατίδης εκ μέρους των φοιτητών της σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), που η κυβέρνηση από κοινού με τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος θέλουν να καταργήσουν, να συγχωνεύσουν και να μεταφέρουν τμήματά της, παίζοντας με το παρόν και το μέλλον 6.000 φοιτητών.

MotionTeam

Οι διανομείς στην κεφαλή της πορείας
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην επιτυχία της απεργίας, λέγοντας π.χ. ότι «δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οι πλατφόρμες στις διανομές λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ντελιβεράδων. Νέκρωσαν οι χώροι δουλειάς, αυτήν τη στιγμή υπολειτουργούν μια σειρά εργοστάσια, γιαπιά και εργοτάξια, εμπορικά μαγαζιά, οι μεταφορές. Οι εργάτες και οι εργάτριες επιβεβαιώνουν στην πράξη το πολύ εύστοχο σύνθημα που συχνά βροντοφωνάζουμε. "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά"!».

Καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ξεκαθάρισε ότι «δεν τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα διαλέξουμε εκβιαστικά στρατόπεδο μεταξύ ληστών».

Και τόνισε: «Συσπειρώνουμε τους εργαζόμενους στα σωματεία, συγκροτούμε επιτροπές αγώνα, απαντάμε οργανωμένα σε κάθε ζήτημα που ταλανίζει τις ζωές μας όπως κάνουμε με τις επιτροπές για την ακρίβεια. Αυτός ο αγώνας έχει προοπτική. Από αύριο κιόλας να σχεδιάσουμε τους επόμενους σταθμούς και σίγουρα την Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση. Ενισχύουμε την αλληλεγγύη με συναδέλφους μας και με οικογένειές τους».

Στη μεγάλη διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης στην κεφαλή μπήκαν οι διανομείς της «e-food» και της «Wolt», ενώ ακολουθούσαν με τα πανό και τα συνθήματά τους δεκάδες εργατικά σωματεία, όπου συσπειρώνονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό που δίνουν τη μάχη για ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα - Ποτά, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο βροντοφώναξαν «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και η πορεία κατευθύνθηκε προς το λιμάνι, όπου ΝΑΤΟικό πλοίο είχε μεταφέρει στρατιωτικό υλικό, που δέχθηκε την απρόκλητη βίαιη επίθεση της αστυνομίας (βλ. σχετικό θέμα στις σελ. 3 - 5).