Τελευταίες παραστάσεις
Παρασκευή 8 Απρίλη 2022

Το «Mistero Buffo» γράφτηκε το 1969, έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και δημοφιλή θεάματα στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό θέατρο, ενώ η παρουσίασή του στην Ιταλία οδήγησε το Βατικανό στο να το καταγγείλει ως «το πιο βλάσφημο έργο στην ιστορία του θεάτρου». Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά σύντομων μονολόγων με θέματα που προέρχονται από τα βιβλικά απόκρυφα και δημοφιλείς ιστορίες της ζωής του Χριστού. Ο τίτλος του έργου είναι δανεισμένος από το «Mystery-Bouffe» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Τον Μεσαίωνα οι ιερείς για να αυξήσουν την προσέλευση των πιστών και να εντείνουν τη θρησκευτική κατάνυξη έβαζαν απλούς ανθρώπους να αναπαριστούν σκηνές από τις Γραφές και τις ζωές των Αγίων, όπου δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους κωμικές σφήνες. Η επιτυχία των κωμικών αυτών «παρενθέσεων» οδήγησε να αναλάβουν τη δουλειά αυτή οι «επαγγελματίες» ηθοποιοί της εποχής, οι γελωτοποιοί. Τα κείμενα που χρησιμοποιούσαν οι γελωτοποιοί όμως, δεν ήταν πάντα αρεστά στον κλήρο, περιείχαν συχνά κριτική στις πρακτικές της Εκκλησίας και μιλούσαν για τον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και τη σχέση τους με τον Θεό μέσα από παρομοιώσεις με σκηνές των Γραφών που όλοι είχαν ακούσει. Τα κείμενα αυτά έπεσαν στα χέρια του Φο, ο οποίος κάνοντας μια δημιουργική ανασύνθεση και αναδεικνύοντας τους αντιήρωες κάθε ιστορίας, τα παρουσίασε στο «Μιστέρο Μπούφο».


© 2021 Aggeliki Kokkove

Παίζουν: Jerome Kaluta, Ελίνα Μάλαμα, Δαυίδ Μαλτέζε, Αρετή Πασχάλη, Μαρία Πετεβή, Νίκος Πουρσανίδης.

Η ομάδα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ποιητή και την ιστορική εποχή, μας ταξίδεψε στην ταραγμένη δεκαετία του 1940. Μια εμπνευσμένη παράσταση, που «επιτρέπει» να ακουστεί καθαρά ο λόγος του ποιητή και που ειδικά στις μέρες μας συμβάλλει να διατηρείται η μνήμη ζωντανή και ο θεατής να «συναντηθεί» με πλευρές της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ξένια Αλεξίου, Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.