Λαϊκή επαγρύπνηση για την απομόνωση των φασιστών παντού

Μετά την καθαρογραφή της απόφασης καταδίκης της Χρυσής Αυγής έπεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022

Από τη μεγαλειώδη εργατική - λαϊκή συγκέντρωση τον Οκτώβρη του 2020, τη μέρα της απόφασης καταδίκης της Χρυσής Αυγής
Η ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με την οποία καταδικάστηκαν η ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβρη του 2020, καθαρογράφτηκε και το κείμενό της είδε το φως της δημοσιότητας εδώ και λίγες μέρες. Αποτελείται από 12.746 σελίδες, στις οποίες περιέχονται, σύμφωνα με όσα αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία, συντριπτικά στοιχεία, σχετικά με τη λειτουργία και τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται και καταγράφονται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα βασικά στοιχεία, τα οποία εξαρχής η Πολιτική Αγωγή, ιδιαίτερα αυτή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, έθεσε και ανέδειξε. Συγκεκριμένα:

α) Ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της οποίας διαπράχθηκαν και τα συγκεκριμένα σοβαρά εγκλήματα (δολοφονία Φύσσα, επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, επίθεση σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κ.ά.) και β) η αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία της, η οποία αποτέλεσε και το κίνητρο των εγκληματικών της πράξεων.

Η απόφαση καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, όπως αποτυπώνεται στο καθαρογραμμένο κείμενό της, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τα δικαστικά χρονικά, εναρμονισμένη με το λαϊκό αίσθημα. Αποτελεί επίσης μια ιδιαίτερα αξιόλογη επιτυχία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που με τον αγώνα του συνέβαλε στο νικηφόρο αποτέλεσμα.

Είναι όμως βέβαιο, η ιστορική εμπειρία αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις το επιβεβαιώνουν, ότι ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού, το τσάκισμα και η συντριβή τους δεν είναι απλά ζήτημα κάποιας θετικής δικαστικής απόφασης. Αλλωστε, το «πουλόβερ» της συγκεκριμένης απόφασης επιχειρείται ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα να ξηλωθεί, μέσα από τις αποφυλακίσεις καταδικασμένων εγκληματιών χρυσαυγιτών. Ειδικότερα σήμερα, οι εξελίξεις με την προσπάθεια αναζωπύρωσης της λειτουργίας και της δράσης διαφόρων φασιστικών - ναζιστικών μορφωμάτων και σχηματισμών, ανάμεσά τους και των ίδιων των καταδικασμένων εγκληματιών ναζιστών, με την ανοχή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, σε συνθήκες μάλιστα εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη προκλητική εξύμνηση του ναζιστικού τάγματος Αζόφ από τον Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, με τους βουλευτές των αστικών κομμάτων να τον χειροκροτούν), απαιτούν την ένταση της λαϊκής επαγρύπνησης και κινητοποίησης, για την απομόνωση των φασιστών παντού, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται. Επιβάλλουν την πιο στενή σύνδεσή τους με τον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και τρέφει τον φασισμό, γιατί τον έχει ανάγκη, προκειμένου να τον χρησιμοποιεί με πολλούς τρόπους ενάντια στην εργατική τάξη και τον λαό.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στον αγώνα για την αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και ρόλου του φασισμού και την τιμωρία των εγκλημάτων του, σε συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Θα στηρίξουν αυτόν τον αγώνα και στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής, παρά τον αβάσιμο νομικά αποκλεισμό από αυτήν της Πολιτικής Αγωγής τους για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης των χρυσαυγιτών στο Πέραμα τον Σεπτέμβρη του 2013, αντίθετα με ό,τι προέκυψε από την αποδεικτική ακροαματική διαδικασία.

«Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»: Συνεχίζουμε την πάλη μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες

Σε σχόλιό της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», αναφορικά με την καθαρογραφή της απόφασης καταδίκης της ΧΑ και την επικείμενη δίκη σε δεύτερο βαθμό, σημειώνει με έμφαση: «Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού μας η προσπάθεια που παρακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης μέχρι σήμερα, να αποδομηθούν σταδιακά το σκεπτικό και το διατακτικό της, μέσα από αποφυλακίσεις καταδικασμένων εγκληματιών ναζιστών, είτε με τη μορφή αναστολής των έτσι κι αλλιώς επιεικών ποινών που τους είχαν επιβληθεί, είτε με την προνομιακή μεταχείρισή τους μέσω της έκτισής τους στις αγροτικές φυλακές.

Η δευτεροβάθμια δίκη που θα ακολουθήσει, πρέπει να διεξαχθεί με όρους που θα διασφαλίζουν από την αρχή τη γρήγορη και ομαλή διεξαγωγή της, με την αποκλειστική χρήση της αίθουσας τελετών του Εφετείου της Αθήνας, την αποκλειστική απασχόληση των μελών του Δικαστηρίου, την ηχογράφηση των πρακτικών κ.ά. Δεν πρέπει να επιτραπεί να παρουσιαστούν ξανά οι σοβαρές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπήρξαν στην πρωτοβάθμια δίκη, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ριζοσπάστες και προοδευτικοί δικηγόροι χρειάζεται να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα, χωρίς καμία επανάπαυση, μαζί με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό, για την απομόνωση των φασιστών παντού, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται, για την αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου του φασισμού. Να στρατευθούν πιο αποφασιστικά στην πάλη, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που σήμερα, σε συνθήκες εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απειλούνται ακόμη πιο έντονα. Να καταγγείλουν και να αντιταχθούν πιο αποφασιστικά στην κρατική καταστολή, στη φασιστική και εργοδοτική βία, σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας».