ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΝΕΔΕΠ
Στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ενώ η εργοδοσία θέτει και νέους εκβιασμούς για να λυγίσουν οι εργαζόμενοι

Τρίτη 12 Απρίλη 2022

Σε μία ακόμα διαπραγματευτική συνάντηση με την εργοδοσία της COSCO για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσέρχεται σήμερα η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά. Προμετωπίδα της έχει το σύνθημα «Τώρα υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις και εφαρμογή των βαρέων» και όπλο τη μεγάλη συσπείρωση των εργαζομένων στην ΕΝΕΔΕΠ, τις μέχρι τώρα κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει με τις μεγαλειώδεις απεργίες τους και βέβαια τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του σωματείου, η εργοδοσία, που μέχρι τώρα, με διάφορες δικαιολογίες και αφορμές, δεν έχει δώσει γραπτή πρόταση για την υπογραφή της ΣΣΕ, τώρα βρήκε άλλη «πατέντα». Εκβιαστικά, αξιώνει ότι για να καταθέσει τη γραπτή της πρόταση για την υπογραφή ΣΣΕ, θα πρέπει πρώτα το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ να αποσύρει τις αγωγές που έχει καταθέσει, με τις οποίες αποκάλυψε το εξωφρενικό όργιο νοθείας που συντελέστηκε με τις «εκλογές» - παρωδία, στο «σωματείο» - μόρφωμα που έχει στήσει η εργοδοσία στο λιμάνι! Την ίδια ώρα βέβαια συνδικαλιστές της ΕΝΕΔΕΠ σέρνονται στα δικαστήρια από την εργοδοσία για τους απεργιακούς αγώνες.

Το σωματείο στην ανακοίνωσή του, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, επισημαίνει ότι η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις είναι πέρα για πέρα δίκαιη. Αλλωστε δίνεται σε μια περίοδο που τα κέρδη τα οποία έχουν ανακοινώσει οι όμιλοι της «COSCO & DPORT» είναι προκλητικά και δυσθεώρητα, «κέρδη που εμείς έχουμε δημιουργήσει μέσα από τη δική μας δουλειά, μέσα από τον δικό μας ιδρώτα, μέσα από τις δικές μας δυστυχώς ζωές», αναφέρει.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τα καθαρά κέρδη της μητρικής COSCO μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας, θα είναι αυξημένα κατά 78,6% φθάνοντας τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια! Μόνο από τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά το 2021 «έκλεισε» για την COSCO με έσοδα ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 20,7% σε σύγκριση με το 2020!

Την ίδια ώρα που γίνεται αυτός ο χορός των δισεκατομμυρίων κερδών από τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα των εργαζομένων, όπως του Δημήτρη Δαγκλή, οι συνθήκες της ζωής τους χειροτερεύουν ενώ, όπως αναφέρει το σωματείο, υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται, από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την ακρίβεια, τους λογαριασμούς - χρυσάφι της ΔΕΗ, να τα «βγάλουν πέρα».

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο θυμίζει την αγωνιστική και μαχητική του πορεία από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, τις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι, τις μεγάλες απεργιακές μάχες.

«Αυτοί οι αγώνες», συνεχίζει, «όσο και να προσπαθούν να υπονομεύσουν και να διαβάλουν η εργοδοσία και τα τσιράκια της που αλωνίζουν μέσα στα γραφεία της ΣΕΠ, έφεραν την 5άρα πόστα, την κατάργηση των κόντρα βαρδιών, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας».

«Με αυτήν την αισιοδοξία και αξιοπρέπεια συνεχίζουμε και σήμερα που έρχονται και νέοι εκβιασμοί. Οπως δεν λυγίσαμε στους εκβιασμούς τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και σήμερα συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά και πιο μαζικά».

Ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται κανέναν εκβιασμό, πως «συνεχίζουμε με βάση τις αποφάσεις που όλοι μαζί έχουμε πάρει. Εχουμε κάνει σαφές από την αρχή ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε, όλα τα σωματεία του λιμανιού, τη ΣΣΕ, αρκεί να ανταποκρίνεται σε αυξήσεις και διεκδικήσεις που έχουμε εμείς ανάγκη και όχι η εργοδοσία. Και σε αυτήν την περίπτωση θα αποσύρουμε κάθε αγωγή, γιατί κύριο μέλημά μας είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οδηγός μας είναι οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Εμείς τσιράκια δεν ήμασταν και ούτε τομάρια να κοιτάμε την πάρτη μας. Μαζί όλοι, μια γροθιά, ισχυροποιούμε το Σωματείο μας, το δικό μας αντιπροσωπευτικό Σωματείο. Συνεχίζουμε δυνατά, μαζικά, αγωνιστικά, συσπειρωμένα».