ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
Σε υψηλά επίπεδα όλοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Δεκάδες χιλιάδες οι επαναλοιμώξεις, αυξάνονται οι εμβολιασμένοι που διασωληνώνονται, με τον ιό να σέρνεται ανεξέλεγκτα

Τετάρτη 13 Απρίλη 2022

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΨΝΑ - Δαφνί
Πέντε μήνες μετά τη «λήξη συναγερμού» από την κυβέρνηση, η οποία βασιζόταν στα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» της μετάλλαξης «Ομικρον», παραμένουν αμετάβλητοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά. Χτες 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.274 θάνατοι. Το 83,37% των νεκρών είναι άνω των 65 ετών και το 15,86% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 40 - 64 ετών.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356, με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να σκαρφαλώνει στο 45,51%. Η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid ανέρχεται στο 80,35%, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 είναι 270 και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 339 ασθενείς. Η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid είναι 52,43%.

Χτες επιβεβαιώθηκαν άλλα 16.052 κρούσματα, εκ των οποίων τα 362 αφορούν επαναλοιμώξεις. Τα 6.339 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 1.610 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.195.887 και των επαναλοιμώξεων εκτιμάται σε 119.314.

Στο μεταξύ, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), για την ηλικιακή ομάδα 70 - 79 ετών. Αύριο, Παρασκευή, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60 - 69 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.

Κινητοποίηση χτες από τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ - Δαφνί

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ - Δαφνί στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Αθηνών εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο «νέο ΕΣΥ», με το σύνθημα «Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιστράτευσε τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες - όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων - προσπάθησαν να παρέμβουν στην κινητοποίηση και αφού «δεν τα κατάφεραν μοίρασαν απειλές στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ότι κανονικά θα έπρεπε να είχαν ζητήσει ταυτότητες και να προχωρήσουν σε μηνύσεις, προειδοποιώντας ότι δεν θα το επιτρέψουν την επόμενη φορά, επικαλούμενοι τους γνωστούς "τρομονόμους"».

Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, όπως ενάντια στις αναστολές - απολύσεις των υγειονομικών, στις εργολαβικές εταιρείες, την απαίτηση για μαζικές μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Επίσης ενίσχυση της ΠΦΥ, ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.