ΙΣΡΑΗΛ
Επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022

Copyright 2022 The Associated

Από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των Αράβων
Η νέα επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Κυριακής κατά Μουσουλμάνων προσκυνητών, προκειμένου να περάσουν από το «Ορος του Ναού» μερικές δεκάδες Εβραίοι έποικοι, προκάλεσε νέες συγκρούσεις, δυναμιτίζοντας την ήδη οξυμένη ένταση που σιγοβράζει εδώ και μέρες, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού στις 2 Απρίλη.

Από τις συγκρούσεις στο Αλ Ακσα τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν μερικές δεκάδες Αραβες, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η επιθετικότητα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης τουλάχιστον έως χτες το πρωί, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη δύο Παλαιστινίων επειδή πετούσαν μολότοφ σε Ισραηλινούς στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην πόλη Γιαμούν που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζενίν. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει πολλές δεκάδες.

Η τεταμένη κατάσταση ανάγκασε το μοναδικό ισλαμικό κόμμα, Ρά'αμ του Μανσούρ Αμπάς, που στηρίζει την πολυκομματική κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ να «παγώσει» την κοινοβουλευτική υποστήριξή του για δύο βδομάδες. Επέλεξε να το πράξει αυτό σε μία «νεκρή» κοινοβουλευτικά περίοδο, καθώς η ολομέλεια της 120μελούς βουλής (Κνέσετ) που έχει ανασταλεί λόγω εβραϊκού Πάσχα που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και θα ξανασυνεδριάσει στις 9 Μάη. Δεν αποκλείεται ωστόσο την περίοδο αυτή το αντιπολιτευόμενο κόμμα Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να την αξιοποιήσει για να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ - Λαπίντ και να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές 10 μήνες μετά τη συγκρότησή της τον περασμένο Ιούνη.

Αλληλοκατηγορίες για το Αλ Ακσα

Σε ό,τι αφορά την ένταση στο τέμενος Αλ Ακσα, ισραηλινή κυβέρνηση και παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξαν κατηγορίες. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «ενδίδει» στις «πιέσεις εξτρεμιστών», «παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων και εγκληματιών» και αντί να προωθήσει την ηρεμία παρουσιάζει το Ισραήλ ότι δεν τηρεί την αρχή της ελευθερίας των θρησκειών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε χτες τις αιτιάσεις αυτές σαν προσπάθεια «κάλυψης» των ευθυνών που έχουν οι κατοχικές δυνάμεις, κατηγορώντας τες ότι κήρυξαν «ανοικτό πόλεμο κατά της Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων, ιδιαίτερα στο τέμενος Αλ Ακσα».

Παράλληλα, προχτές με αφορμή τη Μέρα Παλαιστίνιων Κρατουμένων, η Παλαιστινιακή Επιτροπή Παλαιστίνιων Φυλακισμένων διαπίστωσε έκρηξη του αριθμού των συλληφθέντων με τη μέθοδο της «διοικητικής κράτησης», που μπορεί να είναι επ' αόριστον δίχως κατηγορίες. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που είχαν φυλακιστεί στο πλαίσιο της «διοικητικής κράτησης» ξεπέρασε τους 650 από τους περίπου 450 που ήταν έως το τέλος Φλεβάρη.

Διαμαρτυρίες για την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσα ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή εξέφρασαν μεταξύ άλλων και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθησε επικοινωνία του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τελευταίο να καταδικάζει (σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής «Χααρέτζ») την κλιμάκωση της έντασης στο Αλ Ακσα.