Χρυσός αιώνας ολλανδικής ζωγραφικής
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002

Εγκαινιάζεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη η έκθεση «Ο Χρυσός αιώνας της ολλανδικής ζωγραφικής - Η συλλογή του Μουσείου της Ντόρντρεχτ». Πρόκειται για σημαντικότατη έκθεση - συνέχεια της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων, που άρχισε με την έκθεση «Ελληνες θεοί και ήρωες στον καιρό του Ρούμπενς και του Ρέμπραντ». Η έκθεση περιλαμβάνει 80 έργα και διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες («Η ζωγραφική της ιστορίας», Προσωπογραφία, Τοπιογραφία, Θαλασσογραφία, Ηθογραφία, Νεκρή φύση), που καθρεφτίζουν τη θεματική ιεραρχία της εποχής και τη θεματική εξειδίκευση που αποτελούσε - με ορισμένες εξαιρέσεις - το χαρακτηριστικό των Ολλανδών ζωγράφων του 17ου (Χρυσού) αιώνα.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «αν και δεν μπορούμε να μιλάμε για Σχολή της Ντόρντρεχτ, εντούτοις αναπτύσσεται την εποχή εκείνη στην πόλη μεγάλη καλλιτεχνική κίνηση». Στην έκθεση παρουσιάζονται και ορισμένα αριστουργήματα του Μουσείου της Ντόρντρεχτ που υπογράφονται από διάσημους ζωγράφους, «οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με την πόλη, αλλά είναι μαζί με τους συναδέλφους τους που εργάστηκαν εκεί, διάσημοι σ' όλον τον κόσμο».

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχουν πολλοί και εξαίρετοι μαθητές του Ρέμπραντ, όπως οι: Φ. Μπολ, Α. ντε Χάλντερ, Ν. Μας, Γ. Λεβέκ κ.ά., ενώ από τους εξαιρετικούς τοπιογράφους και θαλασσογράφους σημειώνουμε τους: Γιαν βαν Χόγεν, Α. Κάιπ, Γ. Σχότελ, Μ. Σχάουμαν Φ. Φλούικ κ.ά. Την έκθεση, που επιμελήθηκε η Αγγέλα Ταμβάκη, πλαισιώνει δίγλωσσος κατάλογος και ημίωρο βίντεο, το οποίο μας εισάγει στο Χρυσό Αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής.