ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002

Μία από τις ελάχιστες κινητοποιήσεις εργαζομένων της «Ολυμπιακής ενάντια στο ξεπούλημα
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη, 5 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στην εταιρία, ενώ η περαιτέρω στάση τους θα καθοριστεί σε έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), που θα συγκληθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΟΣΠΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (10 υπέρ και εννιά κατά) την κήρυξη δύο 3ωρων στάσεων εργασίας ( πρωί - απόγευμα) την ερχόμενη Τρίτη και άμεση σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Οι ώρες των στάσεων εργασίας θα προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες.

Η πρόταση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατατέθηκε από την ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι και εγκρίθηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην της ΠΑΣΚΕ. Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων είναι: Απόρριψη του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση στο σύνολό του. Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου της ΟΑ με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτό επιχειρηθεί. Οχι στην οποιαδήποτε αλλαγή (προς το χειρότερο) σε κανονισμούς εργασίας, ΣΣΕ, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οχι σε οποιονδήποτε διάλογο με οποιονδήποτε, που δε θα σέβεται τις τρεις προηγούμενες θέσεις. Παράλληλα με τις στάσεις εργασίας θα γίνουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας από κλιμάκια συνδικαλιστών, ενώ θα συγκληθούν και γενικές συνελεύσεις στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε κατ' αντιδιαστολή με την πρόταση της ΠΑΣΚΕ που προέβλεπε: Την έκδοση δελτίου Τύπου στο οποίο να αναφέρεται η αντίθεση της ΟΣΠΑ στο σχέδιο της κυβέρνησης και κοινοποίηση επιστολής για συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών. Τη σύγκληση τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας στις 20 Μάρτη. Το σκεπτικό των στελεχών της ΠΑΣΚΕ ήταν ότι... «χρειάζονται συνετές κινήσεις» και ότι εν πάση περιπτώσει... «δεν πιέζει ο χρόνος», αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι το σχέδιό της θα τεθεί σε εφαρμογή εντός δύο μηνών ή και δύο χρόνων! Βέβαια, η ΠΑΣΚΕ έσπευσε αμέσως μετά να βγάλει μια «αγωνιστική ανακοίνωση» με την οποία καλεί «την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην εκτίθεται περαιτέρω στο θέμα της Ολυμπιακής».

Σημειώνεται ότι η καταψήφιση της πρότασης της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ της ΟΣΠΑ είναι η πρώτη μετά την καταψήφιση της πρότασής της στο έκτακτο συνέδριο του 1998, στο Καβούρι. Υπ' αυτή την έννοια θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι - έστω και κατά πλειοψηφία - το ΔΣ της ΟΣΠΑ στάθηκε αρνητικά στην αντιλαϊκή πολιτική, που απροκάλυπτα εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα των αερομεταφορών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τη γνώμη των εργαζομένων. Παράλληλα, η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως μια πρώτη απάντηση προς την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια κι ας τη διαβεβαιώνουν για το αντίθετο οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Ο Στ. Μανούσος, αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι, τονίζει ότι η απόφαση αυτή κατάφερε ένα πρώτο ρήγμα σε ένα σκληρό μέτωπο, από τις δυνάμεις που είναι επί της ουσίας υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ και έδειξε ότι κάτω από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη συνεισφορά των εργαζομένων, είναι δυνατόν να ανοιχτεί διέξοδος για να αποκρουστεί η πολιτική της κυβέρνησης. «Η ΕΣΚ - Σ δεν τρέφει αυταπάτες - υπογραμμίζει. Εχει υπόψη της ότι στην πορεία είναι πιθανόν να υπάρξουν πισωγυρίσματα από δυνάμεις που ενδεχομένως δεν εννοούν την απόφαση που πήραμε. Ωστόσο, εμείς θα επιδιώξουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους ενάντια σ' αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα θα παλεύουμε μέσα στο ΔΣ - με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε - να διαμορφώνουμε μέτωπα όποτε και όταν αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό».

Η ΕΣΚ - Σ καλεί τους εργαζόμενους στην ΟΑ να προστατεύσουν αυτή την απόφαση με μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και να πιέσουν ώστε να μη μείνει «τουφεκιά στον αέρα», αλλά να αποτελέσει αφετηρία για νέο ξεκίνημα του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου, που θα έχει στόχο την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν - και κάτω από ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες - ότι μπορεί να το κάνει.