ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμφιλεγόμενα διπλωματικά παιγνίδια
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002

Associated Press

Χαμενεΐ - Καρζάι. Ο Αφγανός ηγέτης είπε - παρά τη ρητή αμερικανική αντίθεση σε αυτό - ότι το Ιράν «δε θέτει κανένα κίνδυνο» για τη χώρα του
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-

Αγνοώντας πλήρως τις αμερικανικές έντονες «επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις» που του είχαν μεταφερθεί μία μέρα πριν, ο (προσωρινός) πρωθυπουργός του Αφγανιστάν έκανε μια μάλλον παράξενη... επίθεση φιλίας σε μια χώρα που ανήκει στον - κατά Μπους - «άξονα του κακού»: το Ιράν.

Ο Χαμίντ Καρζάι μιλώντας στη Ματζίς (Βουλή) του Ιράν, στην Τεχεράνη, και μάλιστα στα περσικά - γλώσσα του δυτικού και κεντρικού Αφγανιστάν - ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ιράν για τη συμβολή της χώρας αυτής στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην οποία συνέβαλε, αλλά και «στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ». Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο και αποσπάσματα της οποίας αναμετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Καρζάι ευχαρίστησε, επίσης, την Τεχεράνη για την υποδοχή περίπου 2 εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων στο έδαφός του.

Και αυτό παρά το ότι, μερικές ώρες μόλις νωρίτερα, ο Καρζάι είχε δεχτεί την επίσκεψη του ειδικού διπλωματικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Καλιλζάντ, ο οποίος απηύθυνε «προειδοποιήσεις» προς τον Καρζάι και εξέφρασε «επιφυλάξεις» για την επίσκεψή του στο Ιράν, που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι έχει στείλει τουλάχιστον εκατοντάδες πράκτορές του στο Αφγανιστάν για να προκαλέσουν αναταραχή και ίσως να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Καρζάι. Επίσης η αμερικανική διπλωματία αναφέρθηκε σε «παρουσία» μελών της «Αλ Κάιντα» στο Ιράν και «κινητικότητα των μελών της στα σύνορα». Παρ' όλα αυτά, ο Καρζάι εμφανίστηκε να δηλώνει, στην ομιλία του, ότι «δεν υπάρχουν Ιρανοί πράκτορες στο Αφγανιστάν» και άρα «δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος» από πλευράς Τεχεράνης για το καθεστώς του.

Η Ουάσιγκτον παράλληλα ενδυναμώνει τη στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν, με την αποστολή μέσα στο Μάρτη στρατιωτικών «συμβούλων» οι οποίοι θα «εκπαιδεύσουν» 600 αξιωματικούς του νέου Αφγανικού στρατού που θα εξοπλίσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτίμηση ρωσικών πηγών απώτερος στόχος των αμερικανικών κινήσεων είναι να μονιμοποιήσουν ένα καθεστώς - μαριονέτα και να αρχίσουν αμέσως την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων του Αφγανιστάν.

Η Τεχεράνη εξέφρασε (και αυτή) διά στόματος του Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ μια προειδοποίηση στον Καρζάι: «Να είναι προσεκτικός με το ζήτημα της ανοικοδόμησης και της εκμετάλλευσής του για την πολιτική και οικονομική διείσδυση στο Αφγανιστάν» - μια προφανής αναφορά στον αμερικανικό ρόλο.

Η κυβέρνηση του Ιράν δεσμεύτηκε να παράσχει 500 εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν σε ένα χρονικό πλαίσιο πέντε ετών για την ανοικοδόμηση του.

Χτες ο Καρζάι μετέβη στην Ινδία ζητώντας (και) από το Νέο Δελχί οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της υποδομής του Αφγανιστάν και την αναβίωση της ρημαγμένης από σχεδόν 30 χρόνια πολέμων οικονομίας του. Τον άκουσαν Ινδοί επιχειρηματίες σε ομιλία του για το θέμα, ενώ προηγουμένως είχε πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Βάτζπαϊ, τον Τζασουάντ Σινχ. Ο Καρζάι θα συναντήσει τον Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ομόλογό του, σήμερα.

Σε άλλες ειδήσεις από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «θα άρουν τη Δευτέρα τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Αφγανιστάν λόγω της παράνομης παραγωγής ναρκωτικών από τη χώρα αυτή», παρά το γεγονός ότι το Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα οπίου - βάσης (από την οποία παράγεται η ηρωίνη) στον κόσμο, με κάπου 78% το 2000.

Επίσης, πληροφορίες της εφημερίδας «Νάσιοναλ Ποστ» του Καναδά ανέφεραν, χωρίς να κατονομάζεται πηγή παρά μόνο «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες», πως αντιαεροπορικοί πύραυλοι που διέθετε η «Αλ Κάιντα» έχουν αρχίσει να «προωθούνται» από το Ανατολικό Αφγανιστάν στο Ιράκ - μια κατηγορία που μάλλον εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας συμμαχικής συναίνεσης για μια επίθεση στο Ιράκ, αλλά αποτελεί και μια δικαιολογία για τους συνεχιζόμενους (ακόμη!) βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν...