ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αγώνας δρόμου για τη σαουδαραβική πρόταση

Εκτάκτως μεταβαίνει στην Τζέντα ο Χαβιέ Σολάνα, για να συζητήσει το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο εμφανίζονται να στηρίζουν ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Π. Αρχή, ενώ θετικά διακείμενος δηλώνει ο Σαρόν

Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002

Associated Press

Παιδιά των Παλαιστινίων ανάμεσα στα ερείπια του ραδιοφωνικού σταθμού, όπως τα άφησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Την αποδοχή των πάντων φαίνεται ότι συγκεντρώνει η σαουδαραβική πρόταση για αποκλιμάκωση της κρίσης, που βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της επικαιρότητας, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη και των δύο εμπλεκομένων πλευρών, αλλά και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας. Μια μέρα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας στα αυτόνομα εδάφη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας επρόκειτο να επαναλάβουν τις συνομιλίες ασφαλείας, αργά το βράδυ στο Τελ Αβίβ, μετά από παρέμβαση της ΕΕ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να εξετάσει σχέδιο απόφασης βασισμένο στη σαουδαραβική πρόταση.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δέχτηκε, χτες, στο προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, μετά τις έντονες παραινέσεις του οποίου αποδέχτηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες ασφαλείας Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων που είχαν διακοπεί την Κυριακή. Ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση τον Σολάνα και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνευσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, θετική είναι και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί, επισήμως ή ανεπισήμως, με τον οποιονδήποτε Σαουδάραβα αξιωματούχο, προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς την πρόταση.

Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, μίλησε για «πολύ θετική εξέλιξη». Επίσης, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης, Μέιρ Σιτρίτ, που, με αφορμή την κλιμάκωση της βίας τη Δευτέρα, δήλωνε ότι «ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο πλήρους ανακατάληψης των αυτόνομων εδαφών, προκειμένου να εκκαθαριστούν από τους τρομοκράτες».

Ο ίδιος ο Σολάνα, μετά τη συνάντηση που θα είχε, χτες το βράδυ, με τον Αριέλ Σαρόν, επρόκειτο να μεταβεί, εκτάκτως σήμερα, στην Τζέντα, προκειμένου να συναντήσει τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα διάδοχο, Αμπντουλάχ, και να συζητήσει μαζί του την πρότασή του, που έγινε γνωστή, μόλις πριν από μερικές ημέρες, μέσα από συνέντευξη του Πρίγκιπα στην αμερικανική «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σαουδάραβες αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι δε θα επιθυμούσαν καμία επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους, αν πριν δεν έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένα το ειρηνευτικό σχέδιο στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, στα τέλη Μαρτίου, στη Βηρυτό. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι δόθηκε στη δημοσιότητα, «μόνο και μόνο για να ανακόψει την οξυνόμενη βία στην περιοχή».

Εξαιρετικά θετική ήταν η αντίδραση και της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Μπους εξήρε τη σαουδαραβική πρόταση και ευχαρίστησε τον Πρίγκιπα διάδοχο. Ανάλογη στάση τηρεί και η Μόσχα, όπου, χτες, ο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της «Ισραηλινο - Παλαιστινιακής Συμμαχίας για την Ειρήνη», οργάνωσης που αποτελείται από πολιτικές προσωπικότητες των δύο πλευρών. Εκ μέρους της οργάνωσης, τόσο ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν, όσο και ο Παλαιστίνιος νυν υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μίλησαν για «την πιο σημαντική πολιτική πρωτοβουλία των τελευταίων μηνών».

Η σαουδαραβική πρόταση αναμενόταν να είναι και ο κορμός του σχεδίου απόφασης που επρόκειτο να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι αραβικές χώρες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον αραβικό κόσμο, εφόσον ο ισραηλινός στρατός αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967. Αν και λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ουσιαστικά η αποχώρηση αυτή αφορά τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, και τα υψώματα του Γκολάν, δηλαδή όλα όσα προβλέπονται, ήδη, στις ειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σε περίπτωση που εξασφαλίσει τη στήριξη του συνόλου του αραβικού κόσμου, και με δεδομένο το κύρος της Σ. Αραβίας, εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική πρόταση. Εντούτοις, το πρόβλημα επικεντρώνεται στην ισραηλινή κυβέρνηση, και στους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες της, που θεωρείται απίθανο να συμφωνήσουν με μια ολική αποχώρηση, όποια και αν είναι τα διπλωματικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Αρχισαν οι ποινές

Στις στρατιωτικές φυλακές οδηγήθηκαν, χτες, οι δύο πρώτοι έφεδροι, ένας λοχίας αλεξιπτωτιστής και ένας επιλοχίας τεθωρακισμένων, που αρνήθηκαν να εμφανιστούν στις θέσεις τους στα Κατεχόμενα, όταν κλήθηκαν να συμμετάσχουν «σε επιχειρησιακά καθήκοντα». Οι δύο έφεδροι είναι οι πρώτοι που φυλακίζονται, και προς το παρόν, η ποινή τους (28 ημέρες) είναι πειθαρχική και έχει επιβληθεί από τους ανωτέρους τους. Αν επιμείνουν στην απόφασή τους, τότε αναμένεται να προσαχθούν σε Στρατοδικείο, καθώς η στρατιωτική ηγεσία, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των αρνητών, τείνει να αποδώσει σε όλους την κατηγορία της «πρόκλησης και συμμετοχής στάσης εντός στρατεύματος».

Μιλώντας εκ μέρους της οργάνωσης «Yesh Gvul» (Υπάρχει επιλογή) που τους εκπροσωπεί, ο Αμίτ Μασχιάχ υπογράμμισε ότι οι δύο έφεδροι, όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους που έχουν υπογράψει την επιστολή άρνησης και πλέον φτάνουν τους 300 με διαρκώς αύξοντα ρυθμό, «ικέτεψαν να μεταβούν σε μονάδες εντός του Ισραήλ και όχι στα κατεχόμενα». Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε, χτες, ότι μέσα στο 2001 έχει καταγραφεί αύξηση 30% σε «λιποταξίες», όπως τις αποκαλεί, αλλά απέφυγε να δώσει ακριβή αριθμό.