ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ενταση και μάχες
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002

Associated Press

Στρατιώτες του κολομβιανού στρατού σε ετοιμότητα
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα προχωρά στην επανακατάληψη του θυλάκου που βρισκόταν μέχρι την προηγούμενη βδομάδα υπό τον έλεγχο των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP), όμως η κίνηση αυτή και κυρίως η κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και η επιστροφή στο πεδίο των μαχών, με την εμπλοκή και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Κολομβία, έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ίσως όχι μόνο για την Κολομβία αλλά και για την υπόλοιπη Νότια Αμερική, καθώς κυοφορούν μάλλον αιματηρές και μόνο εξελίξεις...

Το νέο «θρίλερ» που μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας είναι η απαγωγή της υποψήφιας του Κόμματος των Πρασίνων για το προεδρικό χρίσμα κατά τις εκλογές της 26ης του Μάη, Ινγκριντ Μπετανκούρτ. Ανακοινωθέν, που υπογράφεται από τον Χοακίν Γκόμες, έναν από τους ηγέτες των FARC-ΕΡ - που ήταν ο υπεύθυνος για την επικοινωνία με την κυβέρνηση έως τη ρήξη στις διαπραγματεύσεις τους την περασμένη Τετάρτη - αναφέρει ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη της απαγωγής ενώ έφθασε στα χέρια της αστυνομίας την Κυριακή και η γνησιότητά του επιβεβαιώθηκε χτες από τις αρχές, δήλωσε κυβερνητική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Στο κείμενο τονίζεται πως η απελευθέρωση της Μπετανκούρτ, καθώς και άλλων πέντε Κολομβιανών βουλευτών, που ορισμένοι τους κρατούνται από τις FARC-EP για πάνω από έναν χρόνο, εξαρτάται από την ψήφιση «νόμου για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της κυβέρνησης και των FARC-ΕΡ εντός των επομένων 12 μηνών». Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με τις κολομβιανές αρχές, στο κείμενο δεν περιλαμβάνεται καμία απειλή για τη ζωή των κρατουμένων.

«Αυτοί οι βίαιοι άνθρωποι επιτέθηκαν ξανά κατά της δημοκρατίας», τόνισε ο Κολομβιανός Πρόεδρος, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε το γεγονός «ένα πολύ τραγικό παράδειγμα της τρομοκρατικής δραστηριότητας των FARC-ΕΡ». Στο ζήτημα έχει εμπλακεί όμως και η ΕΕ, που με ανακοίνωσή της καταδικάζει την ενέργεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Ρομπέρτο Πισάρο, επικεφαλής των δυνάμεων του νότου, ο στρατός της Κολομβίας εντόπισε το σημείο όπου κρατείται από τους αριστερούς αντάρτες του κινήματος FARC η Ινγκριντ Μπετανκούρτ, όμως δεν επενέβη για να μη θέσει τη ζωή της σε κίνδυνο.

Πάντως, οι μάχες δε λείπουν στην Κολομβία... Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επιπλέον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά σε ενέδρα των FARC-ΕΡ, στην περιοχή της Μαγδαλένα, στις ακτές της Καραϊβικής. Οι τελευταίες αυτές απώλειες ανεβάζουν στους 20 τον αριθμό των νεκρών στην Κολομβία, σε μάχες μεταξύ των δυνάμεων των αρχών και των FARC-ΕΡ κατά το τελευταίο 48ωρο.

Τέλος, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μία ομάδα των FARC-ΕΡ προκάλεσε ζημιές με εκρηκτικά σε μία από τις βάνες για τη συγκέντρωση των υδάτων του ποταμού Γκουατικία, που διοχετεύονται στο υδραγωγείο της Τσινγκάσα, δηλαδή μέρος του αγωγού που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τα 7 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας Μπογκοτά.