ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κάλεσμα αγώνα στους νησιώτες για τα πανάκριβα εισιτήρια

Εξορμήσεις στα λιμάνια με το κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων που υπογράφουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς

Τετάρτη 27 Απρίλη 2022

Από την εξόρμηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Εξορμήσεις στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Λήμνου οργάνωσαν σωματεία και φορείς στα δυο νησιά, για να καταγγείλουν τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για φτηνές, σύγχρονες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Φορείς του συνδικαλιστικού και του μαζικού λαϊκού κινήματος, μαζί με ναυτεργατικά σωματεία, έχουν πάρει την πρωτοβουλία και συντονίζουν τις δυνάμεις τους, αναπτύσσοντας πολύμορφη αγωνιστική δράση. «Δεν πάει άλλο, τα εισιτήρια και τα ναύλα συνεχώς τα αυξάνουν ενώ η κατάσταση στην ακτοπλοΐα επιδεινώνεται σε βάρος των επιβατών και των ναυτεργατών», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, τα Εργατικά Κέντρα Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λέσβου, Σάμου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Λήμνο.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη κλιμάκιο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας ότι οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του λαού. Τόσο οι επιβάτες όσο και νησιώτες που βρίσκονταν στο λιμάνι, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, καθώς η κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα στήριξης για το εισόδημά τους, δίνει τη χαριστική βολή, για να θωρακίσει την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Στη Λήμνο
Το Εργατικό Κέντρο ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να συγκεντρωθούν υπογραφές στο κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στις δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα.

Στη Λήμνο, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων πραγματοποίησαν εξορμήσεις στο λιμάνι της Μύρινας την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις ώρες κατάπλου του πλοίου «AQUA BLUE». Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, το υπέργηρο πλοίο (47 χρόνων) που εκτελεί το δρομολόγιο στη γραμμή Λαύριο - Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα, έχει υποστεί και στο παρελθόν αλλεπάλληλες μηχανικές βλάβες και συχνά η πλοιοκτήτρια εταιρεία ματαιώνει ή αλλάζει τα δρομολόγια, σε καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδο.

Τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα στον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, την απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 1η Μάη στις 10.30 π.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Πέμπτης δυνάμεις των ναυτεργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους στους ταξιδιώτες του Πάσχα, στους επαγγελματίες οδηγούς, καθώς και στα πληρώματα των πλοίων.

Στο κοινό διεκδικητικό τους πλαίσιο οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς απαιτούν: Να μειωθούν όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, αλλά και μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους κ.ά. Επίσης, να εξασφαλιστεί η συχνή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων. Ακόμα, να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών, με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με κατοχυρωμένες Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική οργάνωση.