ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
3.000 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στη θάλασσα προς την Ευρώπη
Τρίτη 3 Μάη 2022

Eurokinissi

Από τους τυχερούς που κατάφεραν να βγουν σώοι από το επικίνδυνο πέρασμα στη χώρα μας
Περισσότεροι από 3.000 ξεριζωμένοι έχασαν τον περασμένο χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Από το σύνολο, 1.924 έχασαν τη ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στα περάσματα της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου, ενώ 1.153 έχασαν την ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στο πέρασμα από τη νοτιοδυτική Αφρική προς τις Κανάριες Νήσους», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Σαμπία Μαντού. Το 2020, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί στους δύο αυτούς διαύλους, ανέρχονταν σε 1.544. «Το ανησυχητικό είναι ότι από την αρχή του έτους, 478 επιπλέον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, η πανδημία της Covid και το κλείσιμο των συνόρων που την συνόδευσαν είχαν συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές, καθώς πολλοί άνθρωποι στράφηκαν προς τους διακινητές στην προσπάθειά τους, παρά τις δύσκολες συνθήκες, να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Σαμπία Μαντού επέμεινε στο γεγονός ότι οι περισσότερες διελεύσεις επιχειρούνται με υπερφορτωμένες και σε κακή κατάσταση φουσκωτές βάρκες, οι οποίες συχνά ξεφουσκώνουν ή βυθίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα μέρες, όταν ξεκινά από χώρες της δυτικής ακτής της Αφρικής και κατευθύνονται προς τις Κανάριες Νήσους. Πολλά από τα πλεούμενα αυτά εκτρέπονται από τον δρόμο τους ή εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, υπέβαλε την παραίτησή του, στη «σκιά» των στοιχείων για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης ξεριζωμένων στο Αιγαίο.

Η Frontex, ο καλύτερα χρηματοδοτούμενος κατασταλτικός οργανισμός της ΕΕ με προϋπολογισμό 758 εκατομμυρίων ευρώ, ερευνάται, αν και το έχει αρνηθεί, για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές με σκοπό την παράνομη απώθηση προσφύγων. Mία κοινή έρευνα των «Lighthouse Reports», «Der Spiegel», «SRF Rundschau», «Republik» και «Le Monde» αναφέρεται στην εμπλοκή της Frontex σε φερόμενες επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων, με βάση πληροφορίες από το database του ίδιου του οργανισμού, σύμφωνα με τον «Guardian». Σύμφωνα με την έρευνα, η εσωτερική βάση δεδομένων του οργανισμού, που ονομάζεται «Jora», κατέγραψε θεάσεις απωθήσεων αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο που χαρακτηρίζονταν από αξιωματούχους ως «αποτροπή αναχώρησης».

Η Frontex προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για πρόσφυγες που φέρονται να εμποδίστηκαν στη θάλασσα από αρχές μη ευρωπαϊκών χωρών στα χωρικά τους ύδατα και στάλθηκαν πίσω στο σημείο αναχώρησής τους. Πρόκειται για περιγραφές 145 περιστατικών, οι οποίες ωστόσο διέφεραν από αναφορές για τα ίδια περιστατικά από την τουρκική Ακτοφυλακή, μάρτυρες, έγγραφα που διέρρευσαν και άλλες πηγές.

Σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο κατάφεραν και αποβιβάστηκαν από τις λέμβους, αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες και αφέθηκαν στη θάλασσα. Στις 28/5 πέρυσι, μια ομάδα σχεδόν 50 κατατρεγμένων που είχαν ήδη αποβιβαστεί στη Λέσβο επικοινώνησαν με τη νορβηγική ΜΚΟ «Aegean Boat Report», στέλνοντας φωτογραφίες και μήνυμα στο WhatsApp που έδειχνε την τοποθεσία τους κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη.

Ωρες αργότερα, κάποιοι από την ομάδα βρέθηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή στη θάλασσα μέσα σε πορτοκαλί σωσίβιες σχεδίες. Αυτή η υπόθεση καταγράφηκε αργότερα στη βάση δεδομένων της Frontex ως «αποτροπή αναχώρησης». Δύο πηγές της Frontex ισχυρίστηκαν σε δημοσιογράφους ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο καταλήγουν στη βάση δεδομένων «Jora» να αναφέρονται ως «αποτροπή αναχώρησης».