«Ξαναζωντάνεψε» ο Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη
Τρίτη 3 Μάη 2022

MotionTeam

Με δύο δρώμενα κατά τη διάρκεια της μαχητικής Πρωτομαγιάτικης πορείας, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης τίμησαν τον ξεσηκωμό και τους νεκρούς του Μάη του 1936.

Οταν η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου, συναντήθηκε με ομάδα διαδηλωτών που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, όπου στις 10 Μάη του 1936 πραγματοποιήθηκε παλλαϊκό συλλαλητήριο μετά την κηδεία των νεκρών εργατών. Η ομάδα των νεαρών, κρατώντας πλακάτ με τα αιτήματα των απεργών του Μάη του '36, πέρασε μπροστά από την πορεία. Επιτόπου διαβάστηκαν αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

Λίγο αργότερα, μια άλλη ομάδα ξεκίνησε από την οδό Συγγρού, όπου στις 9 Μάη έπεσε ο πρώτος νεκρός απεργός, ο 30χρονος αυτοκινητιστής και στέλεχος του ΚΚΕ Τάσος Τούσης. Αναπαριστώντας την μεταφορά του νεκρού σώματός του πάνω σε μια πόρτα, η ομάδα αυτή πορεύτηκε επί της οδού Εγνατίας, πέρασε μέσα από τη διαδήλωση και υπό τον ήχο του «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», έφτασε στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στον χώρο όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια στον χώρο κατέθεσαν το Σωματείο Καπνεργατών - Καπνεργατριών το «Παγκαπνεργατικό», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία, η ΕΔΥΕΘ, ο Ελληνοκουβανικός και πολλοί ακόμα φορείς.



MotionTeam