Οκτώ χρόνια από τη σφαγή στην Οδησσό
Τετάρτη 4 Μάη 2022

REUTERS

Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη σφαγή πάνω από 100 συνδικαλιστών στην Οδησσό της Ουκρανίας από τα ακροδεξιά μορφώματα του «Δεξιού Τομέα», του «Τάγματος Αζόφ» και του «Αϊντάρ», που έκαψαν το κτίριο των Συνδικάτων και εκτέλεσαν εν ψυχρώ όσους επιχειρούσαν να διαφύγουν.

Θυμίζουμε ότι η Πρωτομαγιά του 2014 βρήκε την Ουκρανία στις φλόγες. Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικυβερνητικών (στην πλειοψηφία τους ρωσόφωνων) Ουκρανών και των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων, που αναδείχτηκαν πραξικοπηματικά στην εξουσία του Κιέβου από τον Φλεβάρη του 2014, είχαν πάρει πλέον χαρακτήρα ένοπλης σύγκρουσης στις περιοχές του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιούνταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπως και στην Οδησσό, όπου την Πρωτομαγιά οργανώθηκε μια μαζική διαδήλωση με αντικυβερνητικά συνθήματα. Την επομένη, και ενώ εξελισσόταν μια νέα αντικυβερνητική διαδήλωση, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» προσπάθησαν αρχικά να προβοκάρουν επεισόδια με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, υπό την ανοχή της αστυνομίας και μάλιστα ανώτερων αξιωματικών.

Το μπλοκ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που αποτελούνταν από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, περικυκλώθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στο κτίριο των Συνδικάτων, προκειμένου να προστατευτεί. Οι νεοναζί πολιόρκησαν το κτίριο και πέταξαν βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.

Τότε ήταν που καταγράφηκαν οι σκηνές φρίκης: Ρωσόφωνοι διαδηλωτές πηδούσαν από τα παράθυρα για να ξεφύγουν από τη φωτιά και τους καπνούς. Κάτω όμως από το κτίριο τους περιμένουν οι νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», οπλισμένοι με περίστροφα, μαχαίρια και ρόπαλα, για να αποτελειώσουν όσους επιζούσαν της πτώσης. Γνωστοί φασίστες που συμμετείχαν στα επεισόδια στην πλατεία Μαϊντάν, εμφανίζονται σε βίντεο και στην Οδησσό να πυροβολούν ανθρώπους που είτε έβγαιναν στα παράθυρα για να αναπνεύσουν, είτε κατάφερναν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο.

Μετά το μακελειό, πολλά καμένα πτώματα ήταν αδύνατο να αναγνωριστούν, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για πολλούς περισσότερους απανθρακωμένους διαδηλωτές, από τις μερικές δεκάδες που ανακοινώθηκαν τότε. Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα η κυβέρνηση του Κιέβου προσπάθησε αρχικά να το αποδώσει σε ...σύγκρουση οπαδών ομάδων ή σε προβοκάτσια της Ρωσίας. Αναγκάστηκε όμως να διατάξει έρευνα, η οποία δεν κατέληξε βέβαια σε συμπέρασμα και έτσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο...

Αυτούς που έκαναν το έγκλημα της Οδησσού, τις διάφορες ναζιστικές ομάδες, είναι που επιχείρησε να ξεπλύνει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Β. Ζελένσκι. Ερωτώμενος για τις ομιλίες των φασιστοειδών του «Αζόφ» στο ελληνικό Κοινοβούλιο και για τον χαρακτήρα του «τάγματος Αζόφ», ο Ζελένσκι απάντησε πως τέτοιου τύπου ναζιστικά τάγματα «αρχικά ήταν εθελοντές που είχαν τη νεοναζιστική ιδεολογία, κάποια παρέμειναν στο στρατιωτικό σκέλος και κάποιοι έγιναν πολιτικοί. Οσοι παρέμειναν στρατιώτες είναι μέρος του στρατού της Ουκρανίας πλέον»... Μετά από όλα αυτά, ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί η διερεύνηση της σφαγής της Οδησσού έχει μπει στο αρχείο των ουκρανικών (και όχι μόνο) αρχών...

(Με πληροφορίες από τον «902.gr»)