ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Σε αγωνιστική ετοιμότητα και προετοιμασία

Εν αναμονή της γραπτής απάντησης της εργοδοσίας στα δίκαια αιτήματά τους, την Παρασκευή 6 Μάη

Τετάρτη 4 Μάη 2022

Από το γλέντι αλληλεγγύης την Πρωτομαγιά στις πύλες της COSCO
Με πίστη στο δίκιο του αγώνα τους και εξοπλισμένοι με την τεράστια εργατική αλληλεγγύη, όπως αυτή εκφράστηκε με κάθε τρόπο από την πρώτη στιγμή και κορυφώθηκε στη συγκλονιστική γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στο λιμάνι, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO συνεχίζουν να διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, για να ζουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, απαιτούν εδώ και τώρα την εφαρμογή μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και στα πλοία, για να σταματήσουν να μετρούν νεκρούς και σακατεμένους, για να γυρίζουν στα σπίτια τους όρθιοι, όπως έφυγαν.

Αυτός ο ηρωικός αγώνας, με οργανωτή και εμψυχωτή το σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, ανάγκασε την COSCO και τις «συνεργαζόμενες εταιρείες», την κυβέρνηση, το υπουργείο Ναυτιλίας, να αποδεχτούν διαπραγμάτευση στη βάση, πια, του διεκδικητικού πλαισίου που θέτουν οι εργαζόμενοι.

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας έγινε η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεσμεύτηκαν να δώσουν συγκεκριμένη γραπτή απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων την Παρασκευή 6 Μάη. Η απάντηση των εργαζομένων έχει ήδη δοθεί από την τελευταία Γενική τους Συνέλευση, όπου ξεκαθάρισαν ότι η COSCO θα πρέπει να απαντήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αν η πρότασή της δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, «το λιμάνι θα κλείσει».

«Συνεχίζουμε δυνατά, μαζικά, αγωνιστικά, συσπειρωμένα»

«Εντείνουμε την πάλη μας για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις δικές μας ανάγκες, τώρα να εφαρμοστούν τα ΒΑΕ, να ενταχθούν οι προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία και τις αργίες, να δοθούν τώρα αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΕΝΕΔΕΠ.

Για τη συνάντηση στο υπουργείο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «επιβεβαιώθηκαν ο δίκαιος χαρακτήρας των αιτημάτων μας και το δίκιο του αγώνα μας, που οργανώθηκε μέσα από μαζικές διαδικασίες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων. Αυτό αποτελεί τη δύναμη του αγώνα μας, η συμφωνία όλων των εργαζομένων, και θα καθορίσει τη πορεία των κινητοποιήσεων που αφορούν εν τέλει την ίδια τη ζωή μας.

Το εργοδοτικό έγκλημα του Δημήτρη, το σοβαρό εργατικό ατύχημα του Τάκη, τα καθημερινά "μικρά" εργατικά ατυχήματα, τα κοντέινερ όπου "βρέχει" συχνά μέσα στο λιμάνι, είναι οι λόγοι που σήμερα τροφοδοτούν και ενισχύουν αυτόν τον αγώνα. Είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή. Είναι αγώνας για να μπορούμε να γυρνάμε στα παιδιά μας με το κεφάλι ψηλά, αρτιμελείς και υγιείς.

Η ζωή μας δεν μπορεί να κοστολογείται με κάποια ποσά ευρώ που επικαλείται καθημερινά η εργοδοσία, και σίγουρα η προστασία της, αλλά και η ζωή με αξιοπρέπεια, δεν χωράει στα δικά της κέρδη. Τα προβλήματα που πλέον αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι στα σπίτια μας είναι που τροφοδοτούν και θα ενισχύουν με νέες δυνάμεις τον αγώνα μας.

Γνωρίζαμε εξαρχής ότι ο αγώνας που δίνουμε είναι σκληρός και απαιτητικός, αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει να παλεύουμε, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, ποιο θα είναι κάθε φορά το επόμενό μας βήμα. Ολες αυτές τις μέρες αποδείξαμε για άλλη μια φορά τη δύναμη που έχουμε όταν οργανωνόμαστε, όταν απαντάμε πλέον στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Αναγκάσαμε την εργοδοσία να προσπαθεί μάταια να αντικρούσει δημόσια τα δίκαια αιτήματά μας. Αναγκάσαμε κυβέρνηση και εργοδοσία να φτάσουν στο σημείο να επιστρατεύσουν ΜΑΤ, λιμενικούς και ΟΥΚ, μήπως καταφέρουν να σπάσουν την απεργία μας. Αλλά η απάντηση ήταν "πληρωμένη" από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η θέα των άδειων πούλμαν, με πρωταγωνιστές τα στελέχη της εργοδοσίας, τους δικηγόρους τους, την ίδια την εργοδοσία να φιγουράρουν στις μπροστινές θέσεις ως "στρατηγοί" του απεργοσπαστικού μηχανισμού, θύμιζε άλλες εποχές, που είχαμε δει μέχρι σήμερα μόνο σε ταινίες.

Ομως αποδείξαμε για άλλη μια φορά πως είμαστε σκληρά καρύδια, πως τα δίκαια αιτήματά μας, η ενότητά μας και η συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

(...) Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και προετοιμασία, και μέσα από Γενική Συνέλευση θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Αξιοποιούμε όλες τις επόμενες μέρες για να συντονιστούμε ακόμα καλύτερα και με άλλους κλάδους του Πειραιά, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για τη συνέχεια.

Η αλληλεγγύη, ο αγώνας για κοινά αιτήματα αποτελεί όπλο απέναντι στην αδιαλλαξία κάθε εργοδοσίας. Η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς αποδεικνύει ότι το σύνθημα "Ενας για όλους και όλοι για έναν" μπορεί να φέρει τις μεγαλύτερες κατακτήσεις, να σπάσει κάθε αδιαλλαξία, να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο. Μαζί όλοι μια γροθιά, ισχυροποιούμε το σωματείο μας, το δικό μας κάστρο. Συνεχίζουμε δυνατά, μαζικά, αγωνιστικά, συσπειρωμένα».