ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΡΥΠΙΔΗ - ΗΛΙΑΔΗ
ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 8 Μάη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αναγέννησης Σερρών θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο της ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ χήρας Γεράσιμου ΚΑΡΥΠΙΔΗ, το γένος ΗΛΙΑΔΗ.

Η Πολυξένη Καρυπίδου γεννήθηκε το 1927 στη Ρωσία. Σε ηλικία μόλις 4 ετών ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν ως Πόντιοι πρόσφυγες στο χωριό Αναγέννηση του νομού Σερρών. Σχεδόν έφηβη, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν γνωρίστηκε με τον Γεράσιμο Καρυπίδη, επίσης μέλος της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, απέκτησαν δύο παιδιά, αλλά έζησαν χωριστά, λόγω της συμμετοχής του συζύγου της ως αντάρτη στα βουνά. Συνελήφθη η ίδια και εξορίστηκε στο Τρίκερι Μαγνησίας λόγω του κομμουνιστή συζύγου της, ο οποίος απεβίωσε λόγω τραυματισμού μετά τη λήξη του εμφυλίου, μένοντας χήρα με δύο παιδιά από ηλικία μόλις 22 ετών.

Κατάφερε με την εργατικότητα και τον δυναμισμό της να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα παιδιά της, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη, να προοδεύσει στη ζωή της και να αξιωθεί να δει εγγόνια και δισέγγονα. Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στην οικία της στην Αναγέννηση Σερρών.

Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα

Οι λοιποί συγγενείς