ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μεταφέρει τις αντιδράσεις των κατοίκων για ανεμογεννήτριες σε Αυλίδα και Σκιαδοβούνι
Πέμπτη 5 Μάη 2022

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Αυλίδας και Ανθηδώνας του δήμου Χαλκιδέων. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση επισημαίνεται:

«Ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους και μαζικούς φορείς της Αυλίδας και Ανθηδώνας του δήμου Χαλκιδέων η έκδοση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για έργο εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή (στα όρια των Νομών Εύβοιας και Βοιωτίας), το οποίο περιλαμβάνει 6 ανεμογεννήτριες (4,2 MW και ύψος 150 μ. έκαστη). Η ανησυχία δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, καθώς ήδη στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ είναι αναρτημένες αρκετές ακόμη αιτήσεις για την ευρύτερη περιοχή.

Εντύπωση προκαλεί πως η ΜΠΕ του έργου δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα αρχαία μνημεία της περιοχής, αντίθετα αναφέρει πως η θέση του έργου "δεν βρίσκεται εντός περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος", την ώρα που τα συνοδά έργα του αιολικού σταθμού διαπερνούν το αρχαίο Διατείχισμα. Πρόκειται για αρχαίο οχυρωματικό τείχος μήκους 12 χλμ. και πλάτους περίπου 3 μ. που βρίσκεται στην κορυφογραμμή από το Μεγάλο Βουνό ως το Μεσσοβούνι Κτυπά. Επίσης, οχυρωματικά έργα βρίσκονται στις κορυφές Ταμπούρια Κριεζώτη - Κλεφτολούτσα, Γαλατσίδα, Τσούκα Μαδάρι και Μικρό Βουνό. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη οχύρωση αξιοποιήθηκε και στη νικηφόρα μάχη του Ανηφορίτη το 1829 από τον Ν. Κριεζώτη.

Είναι προκλητικές οι αναφορές της ΜΠΕ πως η περιοχή δεν καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, κάτι που προφανώς συμβαίνει καθώς η περιοχή έχει πληγεί από πυρκαγιές επανειλημμένα. Σημαντικό μέρος της περιοχής καλυπτόταν από το δάσος Χαλεπίου Πεύκης το οποίο μπορεί, υπό καθεστώς προστασίας, να αναγεννηθεί φυσικά.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως η πολιτική της "Πράσινης Ανάπτυξης" και της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα και έχει μετατρέψει το άνοιγμα των λογαριασμών από τα λαϊκά νοικοκυριά σε "θρίλερ" και παράλληλα έχει εκτοξεύσει τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

Η συγκεκριμένη μελέτη (ΜΠΕ) να επανεξεταστεί παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω που επισημαίνουν οι σύλλογοι της περιοχής. Να προστατευθεί και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των κατοίκων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των επισκεπτών. Να προστατευθεί το περιβάλλον από νέες πυρκαγιές και παρεμβάσεις ώστε να ολοκληρωθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους».

Για το Σκιαδοβούνι του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας

Αντίστοιχη Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, για την πρόσφατη μεθόδευση εκ μέρους του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ανοίγει τον δρόμο για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή Σκιαδοβούνι του δήμου Ερυμάνθου.

Σε αυτή επισημαίνονται ανάμεσα σε άλλα: «Η περιοχή Σκιαδοβούνι του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, που αποτελεί μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως "Natura", έχει μπει στο στόχαστρο των επιχειρηματιών της "πράσινης" Ενέργειας, εδώ και πολύ καιρό». Ακόμα γίνεται αναφορά σε παλιότερη Ερώτηση του Κόμματος από τον Σεπτέμβρη του 2021, όπου τονίζονταν οι ανησυχίες των κατοίκων μετά και τις πυρκαγιές στην περιοχή για την παρουσία συνεργείων εταιρειών και σημειωνόταν: «Η πρώτη άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή είχε δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (με αρμόδιο υπουργό τον κ. Φάμελλο) και η συνέχεια έγινε με τη σημερινή της ΝΔ, επί υπουργίας κ. Χατζηδάκη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής των κατοίκων της περιοχής...».

Και συνεχίζει η τωρινή Ερώτηση: «Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και άλλων φορέων, έβαλαν προσωρινά φρένο στο έγκλημα της παράδοσης του Σκιαδοβουνίου στις ορέξεις των διάφορων "μνηστήρων".

Η συνέχεια σε αυτό το σίριαλ είναι αποκαλυπτική της υποκρισίας της κυβέρνησης: Η αρχικά εκφρασμένη με αποφάσεις αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος, η πλειοψηφία της οποίας εκλέχτηκε με τη στήριξη της ΝΔ, και Αρχαιολογίας Ηλείας που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης (ΠΕΣΠΑ), που είναι και το τελικό γνωμοδοτικό όργανο για να προχωρήσει η αδειοδότηση των ανεμογεννητριών, ανετράπη λόγω απουσίας του ενός εκ των δύο εκπροσώπων της Περιφέρειας. Ο αναπληρωτής αυτού ψήφισε θετικά στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, εκφράζοντας - κατά τα λεγόμενα του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - προσωπική άποψη αλλά νόμιμη. Στο αίτημα του δήμου Ερυμάνθου να ξανασυνεδριάσει το όργανο (ΠΕΣΠΑ) για να εκφραστούν σε αυτό οι φορείς που συμμετέχουν με βάση τις συλλογικές αποφάσεις που είχαν, ο συντονιστής αποφαίνεται αρνητικά, απορρίπτοντας εν τέλει το παραπάνω αίτημα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο στις εταιρείες να αδειοδοτηθούν για να ισοπεδώσουν το Σκιαδοβούνι.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον τρόπο που εκπροσωπήθηκε είναι μεγάλες και ο περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης θα πρέπει να εξηγήσει στους κατοίκους της περιοχής γιατί οι εκπρόσωποί του απουσίαζαν, γιατί ο δικός του αναπληρωτής εκπρόσωπος ψήφισε αντίθετα από την απόφαση του οργάνου που εκπροσωπούσε.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του ΠΕΣΠΑ. Να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή "Natura"».