ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SPEEDEX»
Πληρωμένη απάντηση στην αδιαλλαξία και τις εργοδοτικές απειλές

Με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων για την υπογραφή Σύμβασης

Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με μαζική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας (Παρασκευή 6 Μάη, 12 μ. - 4 μ.μ.) και τις συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Speedex», του ομίλου Σφακιανάκη, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας που απορρίπτει το αίτημά τους για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.

Οι εργαζόμενοι - και με την απόφαση των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων για νέες κινητοποιήσεις - έριξαν στο καλάθι των αχρήστων τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους φοβίσει και να τους παραπλανήσει.

Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ έχουν ξεκινήσει από τον Γενάρη. Στον κλάδο υπογράφονται επιχειρησιακές ΣΣΕ μόνο στην ACS και στη «Speedex», ενώ όπως λένε οι εργαζόμενοι, η «Speedex» είναι η μόνη από τις εταιρείες του ομίλου όπου υπογράφονται επιχειρησιακές ΣΣΕ (από το 2006 μέχρι σήμερα).

Η πρόταση των εργαζομένων είναι αυξήσεις 6% για το 2022 και 6% για το 2023. Ακόμα 50 ευρώ επιπλέον τον μήνα σε διατακτικές και ένα επίδομα στους εσωτερικούς εργαζόμενους που είναι και οι πλέον χαμηλόμισθοι. Αυτή την πρόταση η εργοδοσία την χαρακτηρίζει αυθαίρετη (!) και αντιπροτείνει τη σύνδεση των μπόνους με την παραγωγικότητα και την απόδοση. Μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η ΣΣΕ παραπέμφθηκε στον ΟΜΕΔ.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις της Παρασκευής έδωσαν συντριπτική απάντηση στις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους φοβίσει. Αρχικά τους πήγε στα δικαστήρια, που χαρακτήρισαν τη στάση εργασίας παράνομη. Η απόφαση επιδόθηκε στα σωματεία δέκα λεπτά πριν την έναρξη της κινητοποίησης!

Ωστόσο η στάση έγινε με αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Παρ' όλα αυτά, στη διάρκεια της στάσης η εργοδοσία έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» (!) και τους καλούσε να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Διαφορετικά, θα προάσπιζε «τα συμφέροντά της με οιονδήποτε νόμιμο τρόπο».

Ομως αυτός που πραγματικά φοβήθηκε ήταν η ίδια η εργοδοσία. Και αυτό φάνηκε όταν έστειλε μια εκτενή ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει τη δική της πρόταση «ρεαλιστική», ισχυριζόμενη επιπλέον ότι η πρόταση των Σωματείων δημιουργεί «αβάσιμες προσδοκίες για αυθαίρετα ποσοστά αυξήσεων που δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της αγοράς και στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας».

Απειλεί μάλιστα τους εργαζόμενους να σκεφτούν «το εργασιακό σας μέλλον μέσα από την πρόοδο της εταιρείας και να είστε βέβαιοι πως όσο δεν παγιδεύεστε σε στενά μονοπάτια απαρχαιωμένων αντιλήψεων και εξελίσσεστε με την εταιρεία ως επαγγελματίες, θα αμείβεστε δίκαια για την απόδοσή σας»!

Σε αυτά οι εργαζόμενοι απάντησαν με τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεών τους στη διάρκεια των στάσεων εργασίας. Με 99% στην Αθήνα και 100% στη Θεσσαλονίκη, υπερψήφισαν την πρόταση να εξουσιοδοτήσουν τα ΔΣ των Σωματείων για νέες κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας ή και απεργία) ανάλογα με τις εξελίξεις.

Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν τα επιχειρησιακά σωματεία ACS, DHL και «Γενικής Ταχυδρομικής», η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το κλαδικό ΣΕΤΤΑ και το ΣΕΤΤΕΑ.

Τέλος, σε δήλωσή της, η Φωτεινή Καδόγλου, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου της «Speedex» στην Αθήνα, αναδεικνύει την ανάγκη διεκδίκησης κλαδικής ΣΣΕ «που θα καλύψει όλους τους συναδέλφους απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, καθώς είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από επιχειρησιακές ΣΣΕ ζουν έναν μεσαίωνα σε ωράρια και μισθούς».