ΔΑΝΙΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Αντιπολεμική συγκέντρωση για την επέτειο απελευθέρωσης από τους ναζί
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022

Απάντηση στην προπαγάνδα και τον αντικομμουνισμό της κυβέρνησης και άλλων αστικών επιτελείων, όπως οι δύο εφημερίδες που δεν δίστασαν να αμαυρώσουν την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές (4 Μάη 1945), καλώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω γιγαντοοθόνης μπροστά από το δημαρχείο της πρωτεύουσας, δόθηκε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αγωνιστών και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης Δανίας (μέλους της FIR) και των δανέζικων Κομμουνιστικών Κομμάτων, διοργανώθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από τον κεντρικό σταθμό της Κοπεγχάγης και ακολούθησε λαμπαδηδρομία στον δρόμο όπου έδωσαν τις τελευταίες μάχες οι αντιστασιακοί του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου. Το αγωνιστικό «παρών» έδωσε και η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ.

Η Ιστορία κατέγραψε ότι παρά την πολιτική συμβιβασμού της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με το χιτλερικό καθεστώς, σε συνεργασία τόσο με το παλάτι όσο και με τα άλλα αστικά κόμματα, που είχε σαν όρο την απαγόρευση της δράσης του ΚΚ, τη σύλληψη και φυλάκιση των κομμουνιστών, με πρωτοβουλία του Δανέζικου ΚΚ δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις και πολέμησαν τον κατακτητή με κάθε τρόπο. Κοντά στον κεντρικό σταθμό έγιναν πολλές μάχες, με αρκετά θύματα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Εμίλ Ολσεν, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βορειοδυτικής Δανίας, ο οποίος τόνισε ότι «τα διδάγματα της εποποιίας όλων αυτών που σήκωσαν το ανάστημά τους, αψηφώντας τους κινδύνους και την τρομοκρατία, είναι επίκαιρα και πρέπει να μας εμπνέουν σήμερα για να μη διαλέξουμε με ποιους εγκληματίες θα πάμε».

Η δανέζικη κυβέρνηση, πρόσθεσε, ακολουθεί μια προκλητικά επικίνδυνη πολιτική για να στηρίξει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και να εξασφαλίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από τη μοιρασιά μετά τον πόλεμο, βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους τον δανέζικο λαό.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε την υποκριτική στάση του οπορτουνιστικού κόμματος των Κοκκινοπράσινων, που στηρίζει την παραμονή της Δανίας στο ΝΑΤΟ και το οποίο έκανε προσπάθειες στη συγκέντρωση να μην ειπωθεί λέξη ούτε για το ΝΑΤΟ, ούτε για το δημοψήφισμα της 1ης Ιούνη με ερώτημα την άρση της εξαίρεσης της Δανίας από τη συμμετοχή στην Κοινή Αμυνα της ΕΕ.

Ο Ε. Ολσεν κάλεσε σε οργάνωση της πάλης μέσα από τα συνδικάτα, το εργατικό και το αντιπολεμικό κίνημα, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην επίθεση στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, ενάντια στο κύμα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που έχει φέρει τις λαϊκές οικογένειες σε απόγνωση.

Στην κινητοποίηση ακούστηκαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, να γυρίσουν πίσω όλοι οι Δανοί φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων, για μείωση των εξόδων για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αύξηση στα κονδύλια της Πρόνοιας. Τέλος, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία.