ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΕΕ
«Ισως κρατήσουν δεκαετίες» λέει ο Μακρόν

Διεργασίες και ζυμώσεις για «νέα ευρωπαϊκή οργάνωση»

Τρίτη 10 Μάη 2022

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Βερολίνο
Τις σοβαρές αντιθέσεις εντός ΕΕ γύρω και από το ζήτημα μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία ήρθε να επιβεβαιώσει η χτεσινή ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας (που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το 6μηνο), Εμ. Μακρόν, κατά τη λήξη της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης», στο Στρασβούργο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αποκάλεσε μεν την Ουκρανία «μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», αλλά αναγνώρισε ότι η πορεία πλήρους ένταξής της στην ΕΕ δεν θα είναι απλή υπόθεση - σε αντίθεση με ένα κλίμα για «διαδικασίες εξπρές» που καλλιεργείται από διάφορες πλευρές.

«Ακόμα κι αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψήφιας χώρας, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η ενταξιακή διαδικασία θα διαρκέσει, χωρίς αμφιβολία, πολλά χρόνια, ίσως πολλές δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, επιμένοντας ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα».

Εσπευσε να υπογραμμίσει ότι «μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε τον δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της». Εκανε δε λόγο για την ανάγκη μιας «νέας ευρωπαϊκής οργάνωσης» που «θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων».

Κατά τ' άλλα ο Μακρόν είπε ότι στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και ότι «θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία».

Την ώρα που η ΕΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ισχυρίστηκε ότι «δρούμε για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας», ενώ παραπέμποντας σε βλέψεις ευρωπαϊκών μονοπωλίων ανέφερε ότι μετά τον πόλεμο «θα είμαστε εκεί για να ξαναχτίσουμε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία», όπως και ότι «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης».

Χτες αργά το απόγευμα ο Μακρόν έφτασε στο Βερολίνο, στο πρώτο του ταξίδι μετά την επίσημη έναρξη της δεύτερης θητείας του στην προεδρία, όπου τον υποδέχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς. «Ζούμε σε μια ιστορική καμπή (...) και έχουμε διαπιστώσει το τεράστιο μέγεθος της δύναμης που μπορούμε να διασφαλίσουμε από τη συνεργασία μας (...) Οι χώρες μας μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο μόνο αν το κάνουμε από κοινού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε επίσης ως «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρόταση Μακρόν για μια «νέα ευρωπαϊκή οργάνωση», πέρα από την ΕΕ, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και χώρες όπως η Ουκρανία, η Βρετανία κ.ά.

Την ίδια ώρα που ο Μακρόν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε νέα επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή της αργότερα ανέφερε: «Ανυπομονώ να λάβω τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για την ένταξη στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της τον Ιούνιο».