Εικαστικές εκθέσεις
Τετάρτη 11 Μάη 2022

«Ηλιοτρόπια»
Αύριο Πέμπτη 12 Μάη θα εγκαινιαστεί στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη η νέα ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα, «Ηλιοτρόπια».

Ο Μίλτος Γκολέμας στην πέμπτη του ατομική έκθεση επιστρέφει στη φύση. Στα δύο χρόνια της περιόδου καραντίνας επιδίωξε και την έφερε μέσα στο εργαστήριό του. Η ευεργετική, καθολική επίδρασή της στο έργο του γίνεται απολύτως εμφανής. Τα ηλιοτρόπια αναπνέουν και μέσω αυτών και ο άνθρωπος...

Ο Μίλτος Γκολέμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Εκανε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ν. Στέφου και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Π. Τέτση. Εργα του βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, στη συλλογή Εμφιετζόγλου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

***

Η «Alibi Gallery» φιλοξενεί την ομαδική έκθεση «Χαρτογραφώντας τη Μνήμη», που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιούνη.

Πρόκειται για μία ιδιόμορφη έκθεση, η οποία ξεπερνά το πλαίσιο της τυπικής αίθουσας τέχνης και θυμίζει περισσότερο ένα αυτοσχέδιο, εφήμερο μουσείο, όπου σύγχρονα έργα τέχνης αλλά και κάθε λογής αντικείμενα, επιφορτισμένα με προσωπικές αναμνήσεις, επιχειρούν να ανασυστήσουν προσωρινά ένα σύμπαν δομημένο πάνω σε θραύσματα του παρελθόντος.

«Χαρτογραφώντας τη μνήμη»
Πώς θα μπορούσαν να συνδεθούν μια ιδιωτική συλλογή από σχολικούς χάρτες, ταξιδιωτικές αποσκευές, η ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας της Οδησσού (μέσα από ποικίλες καρτ ποστάλ φιλικών και συγγενικών της προσώπων), memorabilia και κάθε λογής αναμνηστικά αντικείμενα από ξένους τόπους, μια επιτοίχια εγκατάσταση από παλιές φωτογραφίες Αθηναίων και σύγχρονα έργα τέχνης;

Η εν λόγω έκθεση στοχεύει να διαγράψει μια ιδιότυπη νοητική πορεία στον χώρο και τον χρόνο, με κεντρικό θεματικό άξονα τη μνήμη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιάσoνας Βενετσανόπουλος, Ιάκωβος Βολκώβ, Ιάσoνας Καμπάνης, Μαριλία Κολιμπίρη, Βασιλική Κούκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Σοφία Ροζάκη, The Krank, Alex Martinez, Melina Mitchell.

***

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Foti Kllogjeri με τίτλο «Η απόσταση ανάμεσά μας», σε επιμέλεια του Πάρη Καπράλου. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Μάη και θα διαρκέσει έως και τις 4 Ιούνη.

Ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο Foti Kllogjeri, γνωστός από το ατμοσφαιρικό αφαιρετικό αστικό τοπίο του, διακρινόμενο για την απόδοση της κίνησης στην πόλη, παρουσιάζει μια σειρά νεοεξπρεσσιονιστικών έργων του με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με καινοφανή χαρακτηριστικά για όσους έχουν παρακολουθήσει την πορεία του». Τα έργα της έκθεσης «ξεχωρίζουν για τις παραμορφωμένες μορφές και την αλλοίωση των χώρων του, το έντονο συναίσθημα για την εξερεύνηση θεμάτων λαχτάρας, άγχους και αποξένωσης (...) Η σειρά αποτυπώνει το γενικό συναίσθημα της περιόδου του εγκλεισμού. (...) Ο καλλιτέχνης γεωμετρεί τη γενικευμένη ζήτηση διαφυγής από την παγίωση του κοινωνικού και προσωπικού χάσματος. Φόβος, άγχος, θυμός, είναι τα στοιχεία που θεσμίζουν τη μορφή - σκιά του πρότερου εαυτού της. Αν από τα πρόσωπα έλειψαν τα χαρακτηριστικά, έχει κρατηθεί το βλέμμα: είναι το μόνο στοιχείο που έχει μείνει καθαρό, με οραματική προσμονή».

***

«Η απόσταση ανάμεσά μας»
Η «KORI gallery», ο νεοσύστατος εκθεσιακός χώρος της ιστορικής KORI στην Αθήνα (Μητροπόλεως 13), εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Βαγγέλη Πολύζου με τίτλο «Τα Αμάραντα».

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ευανάγνωστες διαφορετικές ενότητες: Τα κοσμήματα, τα χρηστικά και κοσμητικά συλλεκτικά αντικείμενα, τα δουλεμένα στο χέρι λουλούδια, και, τέλος, τα γλυπτά μικρά δέντρα.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιρις Κρητικού, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα αμάραντα του Βαγγέλη Πολύζου άνθισαν στο εργαστήριο του σπουδαίου εικαστικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, συμπυκνώνοντας με τρόπο σχεδόν αναδρομικό το σύνολο του πολύτιμου σαρανταετούς έργου του» και προσθέτει ότι τα έργα του μας συστήνουν «ένα προσωπικό αλφαβητάριο ύλης που διέπεται από αλλεπάλληλα ευρήματα και θαυμαστές ευρεσιτεχνίες. Παραδίδοντας εν τέλει στο βλέμμα μας έναν γοητευτικό παλίμψηστο κάμπο ετερόκλητων σε όψη, χρήση και κλίμακα μα απολύτως συνδεόμενων μεταξύ τους έργων, που οργώνεται από ευγενή κοιτάσματα εικαστικής πρωτογένειας και από ψιθυριστικές τρισδιάστατες ντοπιολαλιές».

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Μάη, στις 19.00. Διάρκεια έκθεσης μέχρι την Τετάρτη 15 Ιούνη με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.



(C) GVARDAKIS

«Τα Αμάραντα»