ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Βγαίνουν μπροστά για τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Καλούν σε συσπείρωση στο σωματείο τους απέναντι στις πιέσεις των μεγαλοξενοδόχων

Πέμπτη 12 Μάη 2022

Φωτ. αρχείου
Να βρεθεί δίπλα σε κάθε εργαζόμενο στον Επισιτισμό - Τουρισμό στα δύο νησιά, με αφορμή και τη νέα τουριστική περίοδο που έχει ξεκινήσει, παλεύοντας ταυτόχρονα για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιδιώκει το κλαδικό Συνδικάτο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μπροστά και στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει γι' αυτόν τον σκοπό την Κυριακή 15 Μάη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Α. Τρίτση 119, παραλία Αργοστολίου).

Οι πρώτες αφίξεις τουριστών απ' το εξωτερικό είναι γεγονός στην Κεφαλονιά, νωρίτερα φέτος από άλλες χρονιές, με εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Και ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι ετοιμάζονται να «ρεφάρουν» για τις δύο προηγούμενες χρονιές (2020 - 2021) που λόγω της πανδημίας δεν είχαν τα «εισπρακτικά» αποτελέσματα που προσδοκούσαν, οι περίπου 2.500 ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται να επιβιώσουν δουλεύοντας ορισμένους μήνες τον χρόνο, με τα ελάχιστα των μισθών που προβλέπει καθεμία από τις 14 διαφορετικές μορφές εργασιακών σχέσεων και την ακρίβεια, ταυτόχρονα, να απογειώνεται.

Την ίδια ώρα, η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, προβλέποντας αύξηση των αφίξεων τουριστών, πιέζοντας για μεγαλύτερα κέρδη, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συνδικάτου, Αγγελική Κωνσταντοπούλου, «χύνει κροκοδείλια δάκρυα, επικαλούμενη ελλείψεις προσωπικού». Κατηγορεί δηλαδή τους εργαζόμενους ότι δήθεν δεν πάνε για δουλειά και αναζητούν άλλες εργασίες.

«Πρόκειται για προφάσεις, προκειμένου να καλύψουν ότι δύο χρόνια πολλοί συνάδελφοι ήταν άνεργοι. Ξενοδοχεία πέρυσι, ενώ είχαν μεγάλες πληρότητες, ειδικά Ιούλη - Αύγουστο, δούλεψαν με το μισό του αναγκαίου προσωπικού και όσοι συνάδελφοι δούλευαν, ήταν κάτω από εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και πολλές φορές χωρίς Ασφάλιση», τονίζει η πρόεδρος και προσθέτει:

«Απ' αυτήν την κατάσταση αρκετοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, αν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο, όμως και σήμερα, ήδη συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι ξενοδόχοι θέλουν να πληρώσουν "φιξ" μισθό για 30 - 31 μέρες εργασία τον μήνα, χωρίς ρεπό ή για εργασία ανάλογα με τις μέρες δουλειάς, δηλαδή στο τέλος να καταλήγει κάποιος να παίρνει ακόμα και 600 ευρώ ή και λιγότερα, αν το αφεντικό του ζητήσει κάποιες μέρες να μη δουλέψει».

Με βάση και τα παραπάνω, σημειώνει ότι «αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα η πάλη για υπογραφή τοπικής ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις, ρύθμιση όλων των εργασιακών ζητημάτων, όπως ρεπό, Ασφάλιση, ωράρια, πληρωμή Κυριακών και αργιών κ.λπ., αφού και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν εφαρμόστηκε καν η ελλιπής ΣΣΕ του κλάδου. Επίσης, ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται συνολικά 4 - 5 μήνες, προσπαθώντας να επιβιώσει για όλο τον χρόνο».

Οπως τόνισε, αναφερόμενη και στα «σενάρια» αυξημένων τουριστικών ροών ιδιαίτερα απ' το εξωτερικό, η κατάσταση για τον κλάδο «χωρίς τον δικό μας αγώνα και την προσπάθεια να "πατήσει" το Σωματείο σε κάθε χώρο δουλειάς δεν θα είναι εύκολη, αφού είτε σε συνθήκες μεγάλης πληρότητας των ξενοδοχείων είτε μικρότερης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι αυτοί που βρίσκονται συνεχώς στην πιο δύσκολη θέση, πιεζόμενοι και από διάφορα επιχειρήματα της εργοδοσίας».

Παρεμβάσεις για τον Τουρισμό από το ΚΚΕ

Σημειώνεται ότι παρεμβάσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο ετοιμάζει η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Ηδη, προετοιμάζεται συγκέντρωση φορέων την Πέμπτη 19 Μάη στο Αργοστόλι, όπου θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης (8 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο), όπου θα συζητηθούν και τα προβλήματα που επικρατούν στον Τουρισμό, με σκοπό την ανάδειξή τους και τη διεκδίκηση λύσεων και από την πλευρά του ΚΚΕ.