«ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ASEAN»
H Κίνα καταγγέλλει όσους υπονομεύουν την «περιφερειακή συνεργασία»
Πέμπτη 12 Μάη 2022

Στιγμιότυπο από την περσινή Σύνοδο ΗΠΑ - χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που είχε γίνει διαδικτυακά
Ξεκινούν σήμερα οι διήμερες εργασίες της Ειδικής Συνόδου ΗΠΑ - ΑSEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) που φιλοξενεί στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τους ομολόγους του από Ινδονησία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Λάος, Καμπότζη, Μπρουνέι, Ταϊλάνδη, αλλά όχι Φιλιππίνες (όπου έγιναν προεδρικές εκλογές τη Δευτέρα) και Μιανμάρ (δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της χούντας γιατί θεωρείται ότι δεν συνεργάζεται στην υλοποίηση σχεδίων της ASEAN για τον «διάλογο» στη χώρα).

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα τεθούν οι στόχοι συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα τομέων αφού - σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο - «θα δείξει τη διαρκή αφοσίωση των ΗΠΑ στην ASEAN, θα αναγνωρίσει τον κεντρικό της ρόλο στην προώθηση βιώσιμων λύσεων για τις πιο πιεστικές προκλήσεις της περιοχής και θα τιμήσει τα 45 χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ - ASEAN». Διεξάγεται σε μια περίοδο διαρκούς όξυνσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, η οποία εντείνει στρατιωτικές, επενδυτικές και άλλες κινήσεις για την υπεράσπιση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Την Κυριακή, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είχε τηλε-επικοινωνία με τον Καμποτζιανό ομόλογό του (που προεδρεύει της ASEAN αυτήν την περίοδο), Πρακ Σοκχόν.

Ο Γουάνγκ Γι κάλεσε τις χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν «τη στιγμή της Ασίας» που, όπως είπε, έχει έρθει, με τη διεθνή κοινότητα «να είναι αντιμέτωπη με την επιλογή μεταξύ ενότητας και διαίρεσης, συνεργασίας και αντιπαράθεσης (...) Η διεθνής κοινότητα στρέφεται στην Ασία για να αναλάβει ηγετικό ρόλο». Πρόσθεσε ότι «η Κίνα πιστεύει πως ο κόσμος πρέπει να ακούει περισσότερο τις φωνές από την Ασία, να σέβεται τις απόψεις από την Ασία και να βασίζεται στη σοφία της Ασίας αυτήν την περίοδο», χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητικό» τον ρόλο της Πνομ Πενχ (η κυβέρνηση της Καμπότζης ενισχύει τη συνεργασία της με την Κίνα, όπως δείχνουν και νέες αμυντικές συνεργασίες). Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ, ο Γουάνγκ Γι είπε ότι οι χώρες της Ασίας «πρέπει από κοινού να προφυλαχθούν και να αντισταθούν» σε κάθε προσπάθεια «που φέρνει μια ψυχροπολεμική νοοτροπία στην περιοχή και προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ "στρατοπέδων"», για να καταλήξει: «Η Κίνα χαίρεται να βλέπει χώρες εκτός περιοχής να παίζουν έναν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για την ειρηνική της ανάπτυξη, αλλά δεν αποδέχεται οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, υπονομεύουν την περιφερειακή αλληλεγγύη και συνεργασία».

Σημειώνουμε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι Σύνοδοι: Στο Πεκίνο των BRICS, στην Καμπότζη των χωρών της Ανατολικής Ασίας (όπου συμμετέχει και η Ρωσία), στην Ινδονησία του G20.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το αμερικανικό πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλων «USS Port Royal» διέσχισε χτες τα Στενά της Ταϊβάν, στη 2η διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου μέσα στο τελευταίο 15ήμερο. Τέτοιες αμερικανικές περιπολίες (που η Ουάσιγκτον διεξάγει σταθερά ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια) εντείνονται στο όνομα υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Συναντήσεις κορυφής και στο Τόκιο

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά στο Τόκιο η διήμερη Σύνοδος ΕΕ - Ιαπωνίας, όπου τις Βρυξέλλες θα εκπροσωπήσουν οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σ. Μισέλ, αντίστοιχα.

Στην ιαπωνική πρωτεύουσα αναμένεται στις 20 Μάη και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν (που μετά θα μεταβεί στη Νότια Κορέα), για να πάρει μέρος μεταξύ άλλων και σε Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία).