Η ΟΓΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 17ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΔΟΓ
Το γυναικείο κίνημα δεν μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του σε κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022

Στο Καράκας της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 28 Απρίλη το 17ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), με τη συμμετοχή 41 οργανώσεων από 27 χώρες του κόσμου. Στις εργασίες συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αποτελούμενη από την πρόεδρό της, Χριστίνα Σκαλούμπακα, την αντιπρόεδρο, Μαιρήνη Στεφανίδη, και την Θεοδοσία Δαλμάρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας.

Η ΠΔΟΓ ιδρύθηκε το 1945, σε συνθήκες ενός πιο θετικού για τους λαούς συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι οργανώσεις είχαν έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα, αλλά και ουτοπικές αντιλήψεις για την «ειρηνική συνύπαρξη» και τη «μετάβαση στον σοσιαλισμό». Αυτή η διαδρομή της ΠΔΟΓ εν μέρει αντανακλάται και στην επιλογή του συνθήματος του συνεδρίου, «Γυναίκες ενωμένες για την εξάλειψη των ανισοτήτων και της βίας, για την ειρήνη και την υγεία του πλανήτη», αλλά και στην επιλογή των θεμάτων εργασίας.

Η συζήτηση στο συνέδριο οργανώθηκε σε έξι τραπέζια εργασίας με τα εξής θέματα: «Ο ρόλος και η λειτουργία της ΠΔΟΓ στη σημερινή εποχή», «Η επίδραση της πανδημίας στις ζωές των γυναικών», «Η επίδραση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στους λαούς και στις ζωές των γυναικών», «Μια παγκόσμια ατζέντα για τα δικαιώματα των νέων γυναικών», «Ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών», «Αγώνας ενάντια στην ανισοτιμία των γυναικών στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας, στην υγεία, ενάντια στον καπιταλισμό, που είναι η αιτία». Την εισήγηση στο τελευταίο θέμα έκανε η ΟΓΕ.


Σ' αυτό το τραπέζι εργασίας συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων από τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, από την Αφρική, από τις αραβικές χώρες. Στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στις εργασιακές συνθήκες και στα πρόσθετα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της μητρότητας. Εκαναν σχετικές προτάσεις για τη δράση της ΠΔΟΓ.

Η απόφαση για το σχέδιο δράσης

Η απόφαση που διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, αναφέρει ως σχέδιο δράσης:


Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτά που διασφαλίζουν την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών, δηλαδή:

Παρέμβαση για τον πόλεμο και τον «πολυπολικό κόσμο»

Στο τραπέζι εργασίας για τον ιμπεριαλισμό, αναπτύχθηκε αντιπαράθεση απέναντι στην κυρίαρχη αντίληψη που υποστήριξε ότι πρόκειται για εξωτερική επιθετική πολιτική που περιορίζεται στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ ως λύση για τους λαούς προβλήθηκε ο λεγόμενος «πολυπολικός κόσμος». Αυτή η άποψη βλέπει μονόπλευρα την εναντίωση απέναντι σ' ένα κέντρο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Επικράτησε μάλιστα και στη διακήρυξη του συνεδρίου.

Η ΟΓΕ αντιπαρατέθηκε και υποστήριξε στις παρεμβάσεις της: «Αυτοί που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των γυναικών σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τους στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθούν για τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα συμφέροντα των λαών όλου του κόσμου η θεωρία για τον αποκαλούμενο "πολυπολικό κόσμο".

Μια θεωρία που διατυμπανίζει ότι η ειρήνη μπορεί να έρθει αν δίπλα στον αμερικάνικο πόλο υπάρχει ο ρωσικός ή ο κινεζικός πόλος. Ομως η πραγματικότητα είναι ότι ο καπιταλιστικός κόσμος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των "κέντρων", των συμμαχιών, χαρακτηρίζεται από την ταξική εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τους πολέμους, τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο λεγόμενος "πολυπολικός κόσμος" δεν είναι ο κόσμος της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς, αλλά ο κόσμος των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Σήμερα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα δυναμώνουν. Οι ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται με την Κίνα για το ποιος θα πάρει "κεφάλι" στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα αυτών των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από τη μία και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δικτύων μεταφοράς. Ομως διεξάγεται με διάφορα ψεύτικα προσχήματα και από τις δύο πλευρές, όπως για "την υπεράσπιση της δημοκρατίας και εναντίον του αυταρχισμού" από την πλευρά του ΝΑΤΟ και την "αυτοάμυνα και αποφασιστικοποίηση" από την πλευρά της Ρωσίας.

Γι' αυτό το γυναικείο κίνημα δεν μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του σε κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Σήμερα αποδεικνύεται και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις ότι αυτά τα κράτη δεν μπορούν να είναι "περιστέρια ειρήνης", ούτε να ασκούν φιλολαϊκή πολιτική στο εσωτερικό των χωρών τους και υπέρ της άρσης της ανισοτιμίας των γυναικών.

Γι' αυτό η πάλη μας πρέπει να εστιάσει ενάντια στην εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Να δυναμώσουμε την πάλη μας για να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων της κάθε χώρας, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Ετσι η ΟΓΕ απαιτεί σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στη Μοζαμβίκη και συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική αποστολή από χώρες της ΕΕ, κυρίως την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Φινλανδία κ.ά.

Να αγωνιστούμε ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς που δεν είναι για τις ανάγκες της "εθνικής άμυνας" των χωρών μας, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις αλλά για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Η ΟΓΕ αναφέρθηκε ειδικά στην ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός «ενώ την ίδια στιγμή χρυσοπληρώνει από τις δικές του τσέπες τις ΝΑΤΟικές δαπάνες που καθιστούν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην κορυφή της λίστας των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ δαπανώντας το 3,59% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 6,60 δισ. ευρώ».

Επισήμανε επίσης ότι «η υπεράσπιση της πατρίδας για τις οργανώσεις της ΠΔΟΓ δεν μπορεί να περιορίζεται στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών τους. Υπεράσπιση της πατρίδας σημαίνει πάλη για τον απεγκλωβισμό από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών που θα ζουν σε μια κοινωνία που ο λαός θα διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει».

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την αλληλεγγύη της: Στην Κούβα και τον κουβανικό λαό καταδικάζοντας τον αποκλεισμό τους και κάθε επιθετική υπονομευτική ενέργεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στον παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με τον ίδιο κυρίαρχο, με τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στον κυπριακό λαό και τον αγώνα του για μια πατρίδα ανεξάρτητη και ενιαία, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Επίσης, στον χαιρετισμό της αντιπροσώπου της ΟΓΕ, Μαιρήνης Στεφανίδη, ως συντονίστριας του Ευρωπαϊκού Γραφείου, στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι παραπάνω πλευρές.

Απολογισμός του συντονισμού στην Ευρώπη και ανταλλαγή πείρας

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Γραφείου της Ευρώπης η ΟΓΕ, ως συντονίστρια οργάνωση, αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες ξεδίπλωσαν τη δράση τους τα προηγούμενα χρόνια οι ευρωπαϊκές οργανώσεις, στις δυσκολίες να παρευρεθούν στο συνέδριο οι περισσότερες από αυτές, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πήραν.

Η συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε σε συμφωνία προκειμένου να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες: Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών σ' αυτόν. Ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τις γυναίκες. Για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα εργατικά σωματεία, στο γυναικείο κίνημα. Επίσης αποφασίστηκε με τηλεδιασκέψεις και οργάνωση σεμιναρίων να ενταθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οργανώσεων. Να αναπτυχθούν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να ενταχθούν νέες ευρωπαϊκές οργανώσεις στην ΠΔΟΓ.

Συντονίστρια Ευρώπης επανεξελέγη η ΟΓΕ. Αντιπρόεδροι από την Ευρώπη εκλέχθηκαν η Κύπρια Σκεύη Κουκουμά και η Ιταλίδα Αντα Ντόνο. Επίσης πρόεδρος της ΠΔΟΓ επανεξελέγη η Λορένα Πένια από το Σαν Σαλβαδόρ.

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Με την ευκαιρία του συνεδρίου, η Βενεζουελάνικη Οργάνωση Γυναικών «Κλάρα Τσέτκιν», από κοινού με την «Επιτροπή Γυναικών Κρατουμένων Εργατών», οργάνωσε εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και εργαζόμενες από την Εταιρεία Πετρελαίου της Βενεζουέλας, που διώκονται είτε γιατί κατήγγειλαν διαφθορά ανώτατων στελεχών, είτε γιατί αρνήθηκαν να εμπλακούν σε παράνομες πράξεις. Μεγάλο μέρος διωκόμενων εργαζομένων έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί χωρίς δίκη, χωρίς καν απαγγελία κατηγορίας. Η ΟΓΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα τους.