Πολύμορφες εκδηλώσεις στην Αττάλεια
Τρίτη 17 Μάη 2022

Από την επίσκεψη στο Στέκι Γειτονιάς στην περιοχή Αλτινκούμ
Στην Αττάλεια η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Στέκι Γειτονιάς στην περιοχή Αλτινκούμ, όπου σημείωσε την πείρα από τη δράση των μελών του ΚΚ Τουρκίας αλλά και απλών λαϊκών ανθρώπων που συμμετέχουν στη λειτουργία του Στεκιού.

Ιδιαίτερη αξία είχε η πείρα που μεταφέρθηκε από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης γύρω από τα ζητήματα της ακρίβειας και της εκτίναξης του κόστους Ενέργειας, αλλά και τον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες στην περιοχή, όπως η εξασφάλιση βρεφονηπιακών σταθμών και αλληλεγγύης προς τα νέα ζευγάρια, ή η ακρίβεια στα νοίκια κ.ά.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέφερε την πείρα των λαϊκών αγώνων για αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα. Ευχαριστώντας πολύ για την πείρα που μεταφέρθηκε εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των κομμουνιστών της χώρας μας προς το ΚΚ Τουρκίας και τους λαϊκούς αγώνες.

Συγκέντρωση με σύνθημα «Δεν θα περάσει ο ιμπεριαλισμός!»

Οι εκδηλώσεις στην Αττάλεια κορυφώθηκαν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αττάλειας «Ναζίμ Χικμέτ», με το σύνθημα «Δεν θα περάσει ο ιμπεριαλισμός!». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Οι εκδηλώσεις στην Αττάλεια κορυφώθηκαν με πολιτική συγκέντρωση ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Ο Κ. Οκουγιάν αναφέρθηκε στον ρόλο και τον χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, που διεξάγονται με τη συμμετοχή του, καθώς και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με τη Ρωσία, που έχουν οδηγήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημείωσε την εμπλοκή της Τουρκίας, όπως και της Ελλάδας, σε αυτούς τους σχεδιασμούς και ανέδειξε την ανάγκη της κοινής πάλης των ΚΚ και των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την αποδέσμευση των δύο λαών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του, την απομάκρυνση των ξένων ΝΑΤΟικών βάσεων και των πυρηνικών όπλων, την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Ο Ελ. Βαγενάς στην ομιλία του ανέδειξε την κοινή πάλη των δύο Κομμάτων, που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως και το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο διεξάγουν και διευθύνουν οι αστικές τάξεις με θύματα τους λαούς που έζησαν δεκαετίες αδελφωμένοι οικοδομώντας τον σοσιαλισμό.

Τόνισε τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων για τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις που εξυφαίνονται στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες εμπεριέχουν τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, και μετέφερε το κάλεσμα του ΚΚΕ για ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τις βάσεις του θανάτου.

Το παράδειγμα του Τουρισμού δείχνει τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε σε ζητήματα του Τουρισμού, αφού η Αττάλεια είναι στην προμετωπίδα της τουριστικής «βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Βρισκόμαστε εδώ, σε μια πόλη που φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της και αποτελεί τον τουριστικό "μαγνήτη" της Τουρκίας, για να τραβήξει τον ντόπιο και ξένο τουρισμό. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε μια σειρά από τέτοια τουριστικά θέρετρα, που η αστική τάξη τα βαφτίζει "βαριά βιομηχανία" της χώρας. Πού, όμως, στηρίζεται αυτό το "τουριστικό θαύμα"; Στηρίζεται στη σκληρή εκμετάλλευση, που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα του Τουρισμού, που τους λένε πως δήθεν "είμαστε στην ίδια βάρκα" με τους μεγαλοξενοδόχους, όμως στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι είναι σκλάβοι στη γαλέρα τους. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών βιώνουν τα πανάκριβα ενοίκια, την έλλειψη φθηνής και αξιοπρεπούς στέγης για τις λαϊκές οικογένειες. Κι αυτά, όταν λόγω της φτώχειας, της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών οι εργαζόμενοι στις χώρες μας δεν μπορούν εύκολα να έχουν δικαίωμα στην ξεκούραση, στις διακοπές. Κι αυτό το παράδειγμα από τον τομέα του Τουρισμού δείχνει πως είναι πολλά τα κοινά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Οπως και κοινή πρέπει να είναι η πάλη μας για μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τους "καρπούς" της δουλειάς και θα ζουν χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Ακόμη, αναφερόμενος στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην Τουρκία, σημείωσε: «Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι στο DNA του καπιταλισμού, στο πλαίσιο του οποίου η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα. Το εμπόρευμα θα πουληθεί ακόμα και έξω από τα σύνορα, εάν αυτό συμφέρει τον αγοραστή του. Αυτός αποφασίζει να ανοίξει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντά του, αναζητώντας τα πιο φθηνά εργατικά χέρια.

Ντόπιοι και ξένοι εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Αντίθετα, τους ενώνουν πολλά! Μαζί παράγουν τον πλούτο, έχουν τα ίδια προβλήματα, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού το χύνουν τα αφεντικά. Γιατί μόνο αυτά βγαίνουν κερδισμένα από τη διάσπαση της εργατικής τάξης και του λαού.

Η ζωή και η Ιστορία έχουν αποδείξει ότι η εργατική τάξη και οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους καταπιεστές τους. Μόνο με τον δικό τους οργανωμένο αγώνα, ενωμένοι σαν μια γροθιά, ντόπιοι και ξένοι εργάτες, ταξικά αδέρφια γεμάτα αλληλεγγύη και συντροφικότητα, μακριά από τις παγίδες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τις εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, θα κερδίσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Θα ανοίξουν τον δρόμο για έναν κόσμο λεύτερο από την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση: Τον σοσιαλισμό».