ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Απροστάτευτη εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας

Δήλωση του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος στην περιοχή

Παρασκευή 20 Μάη 2022

Πλημμυρισμένες περιοχές δίπλα στα καμένα της Β. Εύβοιας
Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε σε ολόκληρο το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας η βροχόπτωση που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 προς Πέμπτη 19 Μάη, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παραλιακοί οικισμοί και χωριά όπως η Αγία Αννα, το Αχλάδι, ο Κοτσικιάς, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι είναι η τρίτη φορά μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου που παθαίνουν ζημιές από πλημμύρα μετά από βροχόπτωση.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε χτες από νωρίς το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Λιάσκο, μέλος της Επιτροπής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του Κόμματος, και συνομίλησε με κατοίκους και αγρότες της περιοχής.

Οπως διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ για μία ακόμα φορά στην περιοχή, που και στο παρελθόν βρισκόταν αντιμέτωπη με πλημμύρες, δεν έχει γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις έχουν χαρακτήρα αντιμετώπισης των προβλημάτων και των καταστροφών και όχι πρόληψης και προστασίας.

Αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και αγανακτισμένοι καταγγέλλουν ότι η νέα καταστροφή έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα, να επιδεινώσει την κατάσταση που διαμόρφωσαν η πυρκαγιά, οι πλημμύρες και οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ετών. Εκαναν λόγο για μεγάλης έκτασης καταστροφή σε καλλιέργειες, το μέγεθος της οποίας θα φανεί τις επόμενες μέρες, ενώ εξέφρασαν την οργή τους για το θέμα των αποζημιώσεων, έχοντας άλλωστε πικρή εμπειρία τόσο από την περσινή πυρκαγιά όσο και από παλαιότερες πλημμύρες. Επίσης, αγρότες από τον κάμπο της Κρύας Βρύσης άφηναν αιχμές για την περιφερειακή και δημοτική αρχή, αναφέροντας ότι δεν είχε ανοίξει η έξοδος προς τη θάλασσα για το νερό που συγκεντρώνεται στον βάλτο ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες. Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε καλλιέργειες στην Κρύα Βρύση και σε άλλες περιοχές του κάμπου του Μαντουδίου, π.χ. σε καλλιέργειες καρπουζιών, πεπονιών, ντομάτας, βαμβακιού κ.λπ.

Γ. Μαρίνος: Ο λαός βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής

Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να επισπευστεί η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, απαιτεί σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, μετά τις νέες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής και διαπιστώνουν στην πράξη ότι και τώρα, 9 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η Β. Εύβοια παραμένει ανοχύρωτη με ευθύνη της κυβέρνησης και παρά τα μεγάλα λόγια της επιτροπής Μπένου περί "ανασυγκρότησης" και "ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων".

Αυτό απέδειξε η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) βροχή, που οδήγησε σε πολλές καταστροφές σε υποδομές, σε πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, σημαντικές καταστροφές σε αγροτική παραγωγή. Με βάση τις έως τώρα καταγραφές, μιλάμε για δεκάδες σπίτια πλημμυρισμένα σε Αγία Αννα, Κοτσικιά, Αχλάδι, πεσμένη η γέφυρα που ενώνει τον Κοτσικιά με το Αχλάδι, ενώ και άλλα, μικρότερα γεφύρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον κάμπο της Κρύας Βρύσης, που πλημμύρισαν ολοσχερώς. Στο Ψαροπούλι είχαμε υπερχειλίσεις ρεμάτων και κλεισίματα δρόμων από φερτά υλικά. Παράλληλα, συνεχείς ήταν οι διακοπές ρεύματος.

Ολες αυτές οι ζημιές έγιναν σε περιοχές που επλήγησαν και τον περασμένο Οκτώβρη, με γνωστά προβλήματα, και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν πραγματοποιηθεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Εργα τα οποία επίμονα διεκδικούν οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας απαιτούν από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές εδώ και τώρα να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων, για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας για το μέρος του δάσους που έχει απομείνει, για την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων από την πυρκαγιά και τις πλημμύρες».