ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Τίμησαν τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας
Παρασκευή 20 Μάη 2022

Με εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κορυφώθηκαν χθες οι πολύμορφες δράσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και δεκάδων Συλλόγων που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά, για την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του πολύχρονου αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων και την ανάδειξη της ανάγκης να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα.

Η κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη. Επίσης πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί, καταθέσεις στεφάνων και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.

Στην Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση Μνήμης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο μνημείο Γενοκτονίας. Πραγματοποιήθηκε ομιλία και κατάθεση στεφάνων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικ Προξενείο.

Ειδική εκδήλωση στη Βουλή

Την χτεσινή Μέρα Μνήμης τίμησε και η Βουλή με ειδική συνεδρίαση που έγινε στην Ολομέλεια, στην οποία εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής. Τοποθετήσεις έγιναν από τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ συμμετείχε Κ. Μουσακίδης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος. Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στις αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής και του βίαιου, βάρβαρου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και των συγκρούσεων για την τότε αναδιανομή των εδαφών, αγορών και σφαιρών επιρροής. Οπως σημείωσε, «τότε είναι και η εποχή όπου διαμορφώνονται και αναπτύσσονται τα εθνικά αστικά κράτη των νότιων Σλάβων, Αρμενίων, Αράβων, Τούρκων και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες αποσύνθεσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία εξελισσόταν με την άμεση ανάμειξη των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης εκείνου του καιρού».

Οπως τόνισε, «μέσα στη δίνη αυτής της διαδικασίας διαμόρφωσης έθνους - κράτους από την τουρκική αστική τάξη, υπήρξαν άμεσες καταστροφικές συνέπειες και διωγμοί των εθνικών μειονοτήτων, ανάμεσά τους και της ελληνικής ποντιακής μειονότητας, με τη φτωχολογιά να είναι αυτή που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα».

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι οι Ελληνες του Πόντου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τουρκική αστική τάξη, η οποία με το αιματοκύλισμα ήθελε να εκτοπίσει το ανταγωνιστικό προς αυτήν ελληνικό κεφάλαιο. Αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την ελληνική αστική τάξη, η οποία αδίστακτα χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς στον Πόντο ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους την τελευταία στιγμή στην τύχη τους.

Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να χαθούν και περίπου ενάμισι εκατομμύριο ψυχές να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

«Το ΚΚΕ - συνέχισε - έδωσε και τότε μια τιτάνια μάχη, καταγγέλλοντας τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει τότε ο αστικός κόσμος, ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους ντόπιους εργαζόμενους στη λογική τη γνωστή, του "διαίρει και βασίλευε"», ενώ παρέθεσε και τα σχετικά αποσπάσματα από δημοσιεύματα τότε του «Ριζοσπάστη».

Καταστροφικό για τους λαούς να εναποθέτουν τις τύχες τους στην αστική τάξη και τους συμμάχους της

«Ιδια ταξική πολιτική και αντιμετώπιση και τότε και τώρα», τόνισε, επισημαίνοντας πως «και σήμερα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων στην οποία συμμετέχουν πρόθυμα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα αστικά κόμματα βεβαίως, συνεχίζει να υποδαυλίζει τις φωτιές του πολέμου στην περιοχή της Ευρασίας. Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση και το αιματοκύλισμα που γίνεται με θύμα τον λαό της Ουκρανίας το δείχνει».

Ο Γιάννης Δελής ανέφερε ότι το συμπέρασμα για τα λαϊκά στρώματα είναι ολοφάνερο και το μάθημα διαχρονικό για το πόσο επιζήμιος είναι για τον λαό ο χαρακτήρας των οποιωνδήποτε ιμπεριαλιστικών συμμαχιών επιλέγει κάθε φορά η αστική τάξη για τα δικά της συμφέροντα, αλλά και πόσο καταστροφικό είναι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να εναποθέτουν τις τύχες τους και την ασφάλειά τους στους ισχυρούς συμμάχους της εγχώριας αστικής τάξης.

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ διαχρονικά στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. «Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας και συνεχίζουν ακόμα και μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης» σημείωσε.

Κατέληξε λέγοντας πως «θεωρούμε ότι οφείλει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική, η πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών» και ότι «επαναβεβαιώνουμε και από το βήμα αυτό ότι είμαστε σταθερά στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων και στηρίζουμε τόσο στο εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο όλες τις προσπάθειες που κάνουν για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ συμπαραστάτης του οργανωμένου ποντιακού κινήματος σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του (2019-05-21 00:00:00.0)
Μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (2013-05-21 00:00:00.0)
Οι Πόντιοι του Μενιδίου γύρισαν την πλάτη στη Χρυσή Αυγή (2013-05-21 00:00:00.0)
Υπεύθυνοι οι ιμπεριαλιστικοί τυχοδιωκτισμοί (2009-05-20 00:00:00.0)
«Οι λαοί πρέπει να θυμούνται» (2008-05-20 00:00:00.0)
Εγκλημα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (2006-05-20 00:00:00.0)