ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Με τις νότες του αγώνα

Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν προσλήψεις, κατάργηση της εργολαβικής σχέσης εργασίας, αναβάθμιση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ

Παρασκευή 1 Μάρτη 2002

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μουσικών
Οι νότες του αγώνα πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας χτες, νωρίς το μεσημέρι, στη διάρκεια της συγκέντρωσης των μουσικών στην πλατεία Συντάγματος και της πορείας τους στο υπουργείο Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Αιχμή του δόρατος της χτεσινής δυναμικής κινητοποίησης εκατοντάδων μουσικών από διαφορετικούς χώρους εργασίας ήταν τα οξυμένα προβλήματα των συναδέλφων τους στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Οι μουσικοί της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και τα μέλη της Χορωδίας, των τριών συνόλων με τη μεγάλη ιστορία και προσφορά, είναι αιχμάλωτοι μιας ανάλγητης πολιτικής, που δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Εργαζόμενοι και ορχήστρες - χορωδία συνεχίζουν να βιώνουν το μαρασμό, καθώς η κυβέρνηση και οι διοικούντες την ΕΡΤ τους έχουν καταδικάσει σε μια ζοφερή πραγματικότητα. «Αποικιοκρατικές» συμβάσεις έργου, εξευτελιστικοί μισθοί των 130 χιλιάδων το μήνα, μετά από 10 και 20 χρόνια εργασίας, ανασφάλεια, συσσωρευμένη αδικία χρόνων, αθετημένες υποσχέσεις είναι μερικά από τα στοιχεία, που συνθέτουν αυτή την πραγματικότητα.

«Οχι στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται στους μουσικούς των Συνόλων της ΕΡΤ», «Οχι στη διάλυση των Συνόλων», «Εργασία, όχι υποαπασχόληση», «Οχι στην κατάργηση του επαγγέλματός μας», ήταν τα συνθήματα στις πικέτες τους. Και τα εμβατήρια του αγώνα τους, ερμηνευμένα από δεκάδες πνευστά και τύμπανα σε όλη τη διάρκεια της πορείας, ήχησαν γύρω στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Τύπου. Και παρέμειναν εκεί, να δονούν την ατμόσφαιρα και να δέχονται τα χειροκροτήματα του κόσμου, επί μία ώρα, όσο κράτησε η συνάντηση εκπροσώπων του ΠΜΣ με τον υφυπουργό Τύπου, Τ. Χυτήρη.

Η κυβέρνηση, δήλωσε άμοιρη ευθυνών και ως Πόντιος Πιλάτος παρέπεμψε στο νέο πρόεδρο της ΕΡΤ, στις αρχές Απρίλη. Ο Τ. Χυτήρης δήλωσε πολιτική βούληση για την καλλιτεχνική αναβάθμιση των μουσικών συνόλων. Ωστόσο, τα κυβερνητικά πεπραγμένα όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν την πραγματική τους βούληση...

Οι μουσικοί ζητούν: Την άμεση έγκριση των προσλήψεων των μουσικών, που έχουν αποφασιστεί από το ΔΣ της ΕΡΤ από το 1993. Την κατάργηση της εργολαβικής σχέσης για τους μουσικούς και χορωδούς, που εργάζονται 10-25 χρόνια με Συμβάσεις Εργου. Να σταματήσει η πορεία διάλυσης των συνόλων. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι μουσικοί ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 12 Μάρτη στο ΥΠΠΟ. Η συγκέντρωσή τους θα γίνει στις 11 π.μ., στο Πεδίο του Αρεως.