ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αντιτρομοκρατικό» λουτρό αίματος

Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού σε δύο προσφυγικά στρατόπεδα της Δ. Οχθης, με το πρόσχημα της «πάταξης των τρομοκρατών», καταμετρώντας, αρχικώς, 10 νεκρούς και περισσότερους από 90 τραυματίες, κυρίως γυναικόπαιδα

Παρασκευή 1 Μάρτη 2002

Associated Press

Τα ισραηλινά τανκς έχουν στο στόχαστρο τα σπίτια στο Μπαλάτα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες τα ξημερώματα ευρεία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους, και στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν, της Δυτικής Οχθης. Η επιχείρηση, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό στοχεύει να «καταστείλει τη δράση των τρομοκρατών που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά», έχει, ήδη, εξελιχθεί σε λουτρό αίματος, χωρίς ορατό σημείο τερματισμού. Ο ηγέτης της «Φατάχ», όπως και οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», κάλεσαν τον ισραηλινό στρατό να αποχωρήσει εντός των προσεχών ωρών, «ειδάλλως θα εξαπολυθούν αμέτρητες επιθέσεις εντός των κατεχομένων εναντίον του», ενώ παράλληλα κάλεσαν «όλες τις εθνικές παλαιστινιακές δυνάμεις να προστρέξουν σε βοήθεια των αδελφών τους στα προσφυγικά στρατόπεδα».

Με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στο Μπαλάτα της Νάμπλους και στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν. Οι στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια και διέλυαν τους μεσότοιχους προκειμένου να μεταβαίνουν από το ένα στο άλλο, αποφεύγοντας τα πυρά των ενόπλων Παλαιστινίων στα σοκάκια. Οι μάχες, ιδιαίτερα στο Μπαλάτα, ήταν σφοδρές και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 7 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στην Τζενίν, 2 Παλαιστίνιοι και 1 Ισραηλινός στρατιώτης στο Μπαλάτα, όπου τραυματίστηκαν περισσότεροι από 90 Παλαιστίνιοι και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το έναυσμα της επιδρομής, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έδωσε η επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε νεαρή Παλαιστίνια, αργά την Τετάρτη, σε ισραηλινό φυλάκιο έξω από τον εποικισμό Μακαμπίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες και 2 Παλαιστίνιοι που τη συνόδευαν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Η επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ο στρατός αποφάσισε, για πρώτη φορά από την έναρξη της Ιντιφάντα, να επέμβει εντός των προσφυγικών στρατοπέδων, επειδή «έχουν μεταβληθεί σε παραδείσους τρομοκρατών».

Μέχρι αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός παρέμενε μέσα στο Μπαλάτα και γνωστοποιούσε ότι είχε δώσει περιθώριο λίγων ωρών στα γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο. Εντούτοις, ελάχιστοι ήταν αυτοί που το εγκατέλειψαν, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ισραηλινά ελικόπτερα έβαλλαν κατά πλήθους, περίπου 200 αόπλων, στην είσοδο του στρατοπέδου. Ο ηγέτης των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», στο Μπαλάτα, Νάσερ Αουάις, σε επικοινωνία με δημοσιογράφους, προειδοποιούσε ότι κανένας Παλαιστίνιος μαχητής δε θα εγκαταλείψει το στρατόπεδο.

Ο Μαρουάν Μπραγκούτι, ηγέτης της «Φατάχ», μίλησε για «ανείπωτη σφαγή» και προειδοποίησε με αλυσιδωτές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων εντός των αυτονόμων και κάλεσε όλες τις εθνικές παλαιστινιακές οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα». Αργά το βράδυ, όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Γκίλο και λίγο αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα σφυροκοπούσαν το προσφυγικό στρατόπεδο Αϊντα στη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα.

Ο ισραηλινός στρατός, μέχρι το βράδυ, διέψευδε ότι τουλάχιστον 15 άνδρες των ειδικών του δυνάμεων είχαν περικυκλωθεί σε σχολείο του ΟΗΕ, στο Μπαλάτα, αν και παλαιστινιακές και δημοσιογραφικές πηγές επέμεναν ότι αυτό έχει συμβεί. Ο σύμβουλος του Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καταστρέφει τις ελπίδες αποκλιμάκωσης και τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει τον παλαιστινιακό λαό να μην αντιστέκεται στην κατοχή».

Εντείνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

«Εμείς υποστηρίζουμε τη σαουδαραβική πρόταση, αλλά θα πρέπει οι αραβικές χώρες να την επεξεργαστούν και να καταλήξουν», δήλωνε, χτες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, που βρέθηκε στο Κάιρο, και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το σαουδαραβικό σχέδιο. Την ίδια στιγμή, στο Ριάντ επρόκειτο να φθάσει για να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα διάδοχο, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό, Ουίλιαμ Μπερνς. Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ και του Κόλπου, που συνεδριάζουν από κοινού στη Γρανάδα, εξέδωσαν ανακοίνωση που ζητούν την «άμεση απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα κατεχόμενα εδάφη, το πάγωμα των εποικισμών και τη στρατιωτική αποκλιμάκωση», καλώντας ταυτόχρονα τους Παλαιστινίους να περιορίσουν τη βία.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ κάλεσε το Ισραήλ να αδράξει την «ιστορική ευκαιρία». Από την άλλη, ο Σαουδάραβας πρέσβης στον ΟΗΕ, Φαουάζι Σχομπόκσχι, δήλωνε απαισιόδοξος επειδή «στόχος του Ισραήλ ήταν και είναι, όπως φαίνεται, η εκδίωξη του αραβικού πληθυσμού από την Παλαιστίνη και η κατάκτηση του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών».

Διαδηλώσεις

Εκατοντάδες διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί βουλευτές από τη Βρετανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, έξω από τα δικαστήρια της Ναζαρέτ, στον Ισραηλινό Αραβα βουλευτή Αζμι Μπισάρα, καθηγητή του Χριστιανικού Πανεπιστημίου. Ο Μπισάρα απειλείται ακόμη και με τρίχρονη φυλάκιση επειδή «τάχθηκε υπέρ της ενωμένης αραβικής αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής», χαρακτήρισε «θεμελιώδες δικαίωμα των Παλαιστινίων την αντίσταση», διοργάνωσε επισκέψεις στη Συρία και μερικές από τις δηλώσεις του έγιναν παρουσία ηγετικών στελεχών της «Χεζμπολάχ».