ΠΟΛΩΝΙΑ
Γεωπολιτικές κινήσεις με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία
Πέμπτη 26 Μάη 2022

Copyright 2022 The Associated

Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν σειρά συμφωνιών κατά την επίσκεψη του Πολωνού προέδρου στο Κίεβο
Το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέρα από την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, λειτουργεί ως καταλύτης και για άλλους σχεδιασμούς, από αστικές τάξεις που επιδιώκουν να επωφεληθούν και να μεγαλώσουν την επιρροή τους και τη θέση τους στην περιοχή, αναδεικνύεται από μια σειρά συμφωνίες που υπέγραψε η Πολωνία με την Ουκρανία.

Τις προηγούμενες μέρες ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα, επισκέφτηκε την Ουκρανία όπου μίλησε στο κοινοβούλιο, μαζί με τον Β. Ζελένσκι. Οπως ανακοίνωσαν οι δυο ηγέτες, Ουκρανία και Πολωνία θα συνάψουν σύντομα διμερείς συμφωνίες, οι οποίες έρχονται να «κουμπώσουν» με σχέδια «ολοκλήρωσης» και «ενσωμάτωσης» των δυο κρατών, ιδιαίτερα με ένα μελλοντικό «δυτικό τμήμα» της Ουκρανίας.

Η Πολωνία έχει τέτοιες βλέψεις εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα διεκδικεί πιο αναβαθμισμένο ρόλο ως ισχυρή δύναμη μέσα στην ΕΕ. Καθόλου τυχαία, η Πολωνία είναι και από τις δυτικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιδιώκοντας γεωπολιτικά οφέλη και με συγκεκριμένα ανταλλάγματα από το Κίεβο.

Ουκρανία και Πολωνία θα συνάψουν σύντομα διμερή συμφωνία για κοινούς συνοριακούς και τελωνειακούς ελέγχους, και αργότερα μια συμφωνία «για ένα ενιαίο σύνορο υπό όρους - όταν η Ουκρανία γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι, ευχαριστώντας την Πολωνία που πρωτοστατεί για «ουκρανικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Υπογράφηκε μια ακόμη συμφωνία που προβλέπει πως οι Ουκρανοί και οι Πολωνοί μετανάστες θα έχουν «σχεδόν τα ίδια δικαιώματα» με τους ντόπιους πολίτες, όπως νόμιμη διαμονή, απασχόληση, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη και Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Πολωνός Πρόεδρος στάθηκε και στην ανάγκη να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, που θα καλύπτει «όσα έχουμε οικοδομήσει στις σχέσεις μας τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες», μετά τη ρωσική εισβολή.

Οπως είπε, η ρωσική επιθετικότητα έδειξε ότι το δίκτυο οδικών, σιδηροδρομικών και υποδομών συνδέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας δεν επαρκεί, αυτό πρέπει να αλλάξει, ώστε τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα «να μη διχάζουν, αλλά να ενώνουν». Ενδεικτικά πολωνικά, ουκρανικά και άλλα κεφάλαια ανυπομονούν να «ριχτούν» σε επενδύσεις σε υποδομές, όπως η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Κιέβου - Βαρσοβίας κ.ά.

Η τρέχουσα κατάσταση «έκανε την Ουκρανία και την Πολωνία να ξεχάσουν τις διαφωνίες για το κοινό τους παρελθόν», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε εδαφικές διαφορές.

Η Βαρσοβία προετοιμάζει σχέδια για μια «συγκαλυμμένη αποστολή» στο έδαφος του γειτονικού κράτους, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Η Ρωσία έχει καταγγείλει και παλιότερα πως η Πολωνία εποφθαλμιά τη Λβιβ και άλλες ουκρανικές περιοχές που διεκδικεί από παλιά.

Οσο για το ειδικό καθεστώς των Πολωνών πολιτών στην Ουκρανία, το Κίεβο επισημοποιεί de facto την εξαγορά της χώρας, σχολίασε περαιτέρω η Ζαχάροβα.

Η Μόσχα μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στις περιοχές που έχει καταλάβει

Από την πλευρά της η Μόσχα θα επιτρέψει αντίστοιχα στους κατοίκους των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, να ζητήσουν ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλουστευμένης διαδικασίας», σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε χτες.

Οι νέες αρχές των δύο περιφερειών, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν πλέον εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στη Ρωσία.

Αντίστοιχα το 2019 η Μόσχα είχε προσφέρει με συνοπτικές διαδικασίες τη ρωσική υπηκοότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Ντονμπάς.