ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να σταματήσει η μετάγγιση πετρελαίου στον κόλπο της Καρύστου
Πέμπτη 2 Ιούνη 2022

Να σταματήσει η μετάγγιση πετρελαίου από το πλοίο «Lana» και να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική προστασία του κόλπου της Καρύστου ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Μέσα από το κείμενο της Ερώτησης και την ιστορική αναδρομή στη δέσμευση του δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά της Καρύστου οι δύο βουλευτές αναδεικνύουν τη βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία και παράλληλα επισημαίνουν τις συνέπειες με την ένοπλη κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο Ιράν, ως αντίποινα.

Στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

«Οπως είναι γνωστό, από τις 14 Απρίλη βρίσκεται δεσμευμένο στον κόλπο της Καρύστου το δεξαμενόπλοιο "Pegas", μετέπειτα "Lana", που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Αρχικά το δεξαμενόπλοιο δεσμεύτηκε με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά την αποδέσμευσή του, στις 21 Απρίλη, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν υπαγόταν στις παραπάνω κυρώσεις, δεσμεύτηκε εκ νέου με παρέμβαση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο το 2021.

Ετσι, μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, ξεκίνησε την Τρίτη 24 Μάη η μετάγγιση από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο προς δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια. Μάλιστα, η μετάγγιση ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει ακόμα γραπτή διακριτή εντολή από την πολιτική ηγεσία του Λιμενικού.

Η εξέλιξη αυτή δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την αναστάτωση των κατοίκων της Καρύστου καθώς εγκυμονεί τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής αφού για πρώτη φορά πραγματοποιείται μετάγγιση πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο σε κλειστό κόλπο.

Συνέπεια των παραπάνω είναι τα αντίποινα του Ιράν και η ένοπλη κατάληψη δύο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιων, στα οποία μεταξύ άλλων επιβαίνουν και 14 Ελληνες ναυτεργάτες. Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς είναι σε κάθε περίπτωση άκρως επικίνδυνη για τον λαό μας, τον έχει βάλει σε μεγάλους κινδύνους».

Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε:

-- Να σταματήσει η μετάγγιση πετρελαίου και να εξασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια του πληρώματος και η περιβαλλοντική προστασία του κόλπου της Καρύστου από το ενδεχόμενο διαρροής πετρελαίου.

-- Να μεταφερθεί το ρωσικό πλοίο με το πλήρωμά του σε ασφαλές λιμάνι.

-- Να απελευθερωθούν και να επαναπατριστούν τα πληρώματα των δύο πλοίων που κρατούνται στο Ιράν.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απείχε από τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας ότι αν και υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, όπως η μετάγγιση πετρελαίου στον κόλπο της Καρύστου, η δημοτική αρχή επέλεξε η συνεδρίαση να γίνει αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη και χωρίς ζωντανή μετάδοση.