Ενα ξεχωριστό αναμνηστικό
Τρίτη 7 Ιούνη 2022

Ενα όμορφο αναμνηστικό έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδρομή - εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ανάφη. Πρόκειται για μια ανατύπωση από το εξώφυλλο του Οργάνου της Ομάδας Συμβίωσης Πολιτικών Εξόριστων Ανάφης (ΟΣΠΕΑ), που ονομαζόταν «Το Δελτίο μας». Συγκεκριμένα, είναι ο αριθμός φύλλου 11, με ημερομηνία 18 Μάρτη 1938, και το εξώφυλλο κοσμεί ένα σκίτσο αφιερωμένο στην Παρισινή Κομμούνα. Ακόμη, στο αναμνηστικό στο πίσω μέρος αναφέρονται ορισμένα στοιχεία από τη λειτουργία του νησιού ως τόπου εξορίας.

Ανάρπαστη η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για την Ανάφη

Ιδιαίτερος σύντροφος των εκδρομέων ήταν η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Ανάφη. Ενας Γολγοθάς της Λευτεριάς», του Νίκου Τζαμαλούκα, την οποία άπαντες έσπευσαν να προμηθευτούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόθεμα του βιβλίου που υπήρχε στην εκδρομή εξαντλήθηκε. Οσοι βέβαια επιθυμούν να προμηθευτούν τη συγκεκριμένη έκδοση μπορούν κανονικά μέσω των βιβλιοπωλείων και του e-shop της «Σύγχρονης Εποχής».

Στις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας, μέσα από τις αναμνήσεις του από τα χρόνια που πέρασε εξόριστος στην Ανάφη, μεταφέρει τα βάσανα, τις αγωνίες, αλλά και τη θέληση των εξόριστων να αντισταθούν και να βγουν νικητές ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως ήταν η δοκιμασία της πείνας του 1941.