ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ
Το μέγεθος της καταστροφής αποτέλεσμα των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και συνολικό σχεδιασμό
Τρίτη 7 Ιούνη 2022

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα και του δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστα Πασακυριάκου στα καμένα της Βούλας
Οσο παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, όσο θα δίνονται πενιχρά κονδύλια, όσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο και συνολικό σχέδιο δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας, παρά μονό σχέδια επί χάρτου, τόσο θα υπάρχουν αυτές οι καταστροφές.

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε χτες τις πληγείσες από τη μεγάλη πυρκαγιά περιοχές του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ως επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και ο Κώστας Πασακυριάκος, δημοτικός σύμβουλος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Νωρίτερα, έγινε συνάντηση στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Γρ. Κωνσταντέλλο, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς και τις καμένες εκτάσεις, καθώς και τις εκτιμήσεις του για τις αιτίες εξάπλωσής της. Στη συνάντηση το κλιμάκιο του ΚΚΕ ζήτησε στοιχεία για την καταγραφή των ζημιών και τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για αντιδιαβρωτικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να μην μπει ο Σεπτέμβρης με τις περιοχές ανοχύρωτες από τις βροχές.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση στο σημείο της πυρκαγιάς με την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμητρα Σουτόγλου, όπως και εργαζόμενους στην πολιτική προστασία του δήμου, οι οποίοι από το περασμένο Σάββατο που συμμετείχαν στο έργο της πυρόσβεσης, παραμένουν σε επιφυλακή στον τόπο της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο του Κόμματος διένυσε οδικώς όλη τη διαδρομή από το Πανόραμα της Βούλας έως τη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, μέσω δασικού δρόμου και ανάμεσα στα καμένα και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής στο σύνολό του.

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Από τη φωτιά καταστράφηκαν περίπου 3.800 στρέμματα δασικής έκτασης, από τα οποία τα 1.700 στρέμματα ήταν πευκόφυτα, ενώ θεωρείται από τη δημοτική αρχή πως υπήρξε κακή εκτίμηση της κατάστασης από την πυρκαγιά και υπήρξε καθυστέρηση στο αίτημα για συνδρομή εναέριων μέσων, όταν ακόμα έκαιγε στην Ανω Γλυφάδα και πριν περάσει στη Βούλα. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε δύο σπίτια, αλλά υπάρχει και ένας αριθμός κατοικιών με μικρότερες ζημιές σε πέργκολες, μαυρίσματα εξωτερικών τοίχων, ρυπάνσεις κ.α. Κάηκαν τρία ΙΧ και μία μοτοσικλέτα.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν το θέμα της επαρκούς στελέχωσης της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Ο δήμος διαθέτει 8 μόνιμους υπαλλήλους και μέσα στον μήνα θα προσλάβει 40 άτομα - οι οκτώ είναι οδηγοί, οι υπόλοιποι πληρώματα - με 4μηνες συμβάσεις για τους οδηγούς και 3μηνες για τους υπόλοιπους. Οι προσλήψεις γίνονται σπαστά ανά μήνα, ώστε να «βγει» η αντιπυρική περίοδος μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ακόμα πως η Πολιτική Προστασία δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά χρειάζεται όλο τον χρόνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συζήτηση για τον προγραμματισμό προσλήψεων είχε ζητήσει να προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι από τους 50 συμβασιούχους που προσλήφθηκαν, ελλείψεις που αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο στη διάρκεια της φωτιάς. Επιπλέον, ο εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επικαιροποίηση του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «ΙΟΛΑΟΣ», στις 27 Απρίλη, είχε προειδοποιήσει πως με σχέδια επί χάρτου δεν μπορεί να γίνει ούτε πρόληψη ούτε αντιμετώπιση, μιας και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι μεγάλες.

Διαχρονικό έγκλημα

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν πως χρειάζονται προσλήψεις ατόμων που να έχουν σχετική πείρα στον τομέα αυτό, με συνεχείς επαναπροσλήψεις όσων έχουν εργαστεί πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Σχολιάζοντας ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι ο τρόπος των προσλήψεων γίνεται με τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας. «Να γίνονται προσλήψεις για 3-4 μήνες και μόλις μάθουν τη δουλειά να φεύγουν αυτοί για να ρίξουν ένα ξεροκόμματο και σε άλλους που προσλαμβάνονται. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 90% των δασικών δρόμων που χρήζουν συντήρησης θα μείνουν χωρίς παρέμβαση, δεν προβλέπεται από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να γίνουν νέες αντιπυρικές ζώνες, πως από τον προϋπολογισμό μόλις το 0,04% κατευθύνεται στον τομέα προστασίας των δασών και πως υπάρχουν 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία ο βουλευτής του Κόμματος δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε σήμερα τον δήμο Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρης, όπου συνομιλήσαμε με τον δήμαρχο και τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική και την πολιτική προστασία. Το συμπέρασμα που προκύπτει και από αυτή την πυρκαγιά είναι ότι όσο παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και σε προσωπικό, όσο δίνονται πενιχρά κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την αντιπυρική προστασία και τη δασοπροστασία, όσο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο συνολικό σχέδιο δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας, παρά μόνο σχέδια επί χάρτου, τόσο θα υπάρχουν αυτές οι καταστροφές και, μάλιστα, σε εύκολα αντιμετωπίσιμες πυρκαγιές. Οι ευθύνες είναι μεγάλες, είναι διαχρονικές και οι ευθύνες αυτές δεν μπορεί ούτε να γίνονται "μπαλάκι", ούτε να συγκαλύπτονται πίσω από την ατομική ευθύνη, πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πίσω από την κλιματική κρίση και όλα αυτά που ακούμε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ που τις διατυπώνουμε κάθε χρόνο, πρέπει να υλοποιηθούν εδώ και τώρα».