ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Χώρος ταξικής συνάντησης και ζωντανής συζήτησης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Στις 18 και 19 Ιούνη το μεγάλο γεγονός στη Δραπετσώνα

Τετάρτη 8 Ιούνη 2022

Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας
Με την επιδίωξη η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ να γίνει χώρος μιας μεγάλης ταξικής συνάντησης των συνδικάτων που βρέθηκαν μαζί στους αγώνες για το δίκιο των εργαζομένων, κόντρα σε κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζεται η μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία της Σύσκεψης που θα γίνει στις 18 και 19 Ιούνη, στην εργατούπολη του Πειραιά, στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» της Δραπετσώνας.

Το περιεχόμενο της συζήτησης, ο προσανατολισμός και η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ίδια η μορφή της συζήτησης, όπου τα συνδικάτα διά ζώσης θα μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τη γνώμη τους, αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της Σύσκεψης για την εργατική τάξη, θέτοντας στο επίκεντρο αυτό που απασχολεί όλο και περισσότερο το πιο οργανωμένο τμήμα της: Το «τι κίνημα χρειάζεται σήμερα» ώστε να αποκρουστεί η επίθεση στους εργαζόμενους, να δυναμώσει η αντιπαράθεση με το κράτος και την εργοδοσία.

Για την προπαγάνδιση της Σύσκεψης καθημερινές είναι οι περιοδείες, οι εξορμήσεις, οι συσκέψεις και άλλες δράσεις, ταυτόχρονα με την οργάνωση της πάλης, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις απεργιακές προετοιμασίες σε μια σειρά από κλάδους (βλ. σελ. 10 - 11). Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνονται εργαζόμενοι, καλούνται συνδικάτα, γίνονται συζητήσεις για το πώς το ΠΑΜΕ, ως ταξικό μέτωπο συνδικάτων, μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος των αγώνων, του κοινού αγωνιστικού βηματισμού, για να περάσει η εργατική τάξη στην αντεπίθεση. Αυτό το μήνυμα στέλνει και το κεντρικό σύνθημα της Σύσκεψης: «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!».

Σε εργοτάξια της Πάτρας
Χτες μεταξύ άλλων εξόρμηση πραγματοποίησε το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στη Ρεβυθούσα. Στις σύντομες συζητήσεις που έγιναν σημειώθηκε η καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ και του κλαδικού Συνδικάτου στη μάχη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για τις συνθήκες ασφάλειας στην εργασία. Προβλήθηκαν τα αιτήματα πάλης για ΣΣΕ και φτηνή Ενέργεια για τον λαό, σε μια περίοδο που το κεφάλαιο και η κυβέρνηση «πανηγυρίζουν» για τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» της ενεργειακής «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο, με μια από τις βασικές υποδομές να είναι αυτή στη Ρεβυθούσα.

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας βρέθηκε σε εργοτάξια ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, αλλά και για τη μεγάλη κατάκτηση του κλάδου, με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Συνδικάτα από όλο τον κόσμο στη Σύσκεψη

Μεγάλη σημασία αποκτά η Σύσκεψη για το διεθνές εργατικό κίνημα, αφού συνδικάτα από σχεδόν 20 χώρες θα παρευρεθούν στην έναρξη των εργασιών στη Δραπετσώνα.

Μάλιστα, οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν και σε διεθνιστική εκδήλωση που θα φιλοξενήσει το ΠΑΜΕ στις 17 Ιούνη με θέμα «Η δράση των συνδικάτων σε όλες τις συνθήκες - Πείρα από τους εργατικούς αγώνες την περίοδο της πανδημίας».

Δραστηριότητα μπροστά στη Σύσκεψη

Αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων οι εξής εξορμήσεις:

Σήμερα, Τετάρτη: Στις αποθήκες των «Lidl» (Βιομηχανική Ζώνη Καλυβίων) και «Ok Markets» (Βιομηχανική Ζώνη Μαρκοπούλου), σε σούπερ μάρκετ σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα, στο ζυγολόγιο του λιμανιού στον Πειραιά, στους εργολαβικούς εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ στον Ασπρόπυργο, στα εργοστάσια φαρμάκου «Σαράντης» (Σχηματάρι - Οινόφυτα), ΦΑΜΑΡ (Αυλώνα) και «Lavipharm». Στις φαρμακαποθήκες «Larissa Pharm» (Λάρισα), «ΑΡΓΩpharm» (Βόλος) και ΣΥΦΘΕ (Βόλος). Στα εργοστάσια «Kleemann» και «Alumil» (Θεσσαλονίκη). Σε παρασκευαστήρια στη Ραιδεστό και την Πολίχνη (Θεσσαλονίκη). Στο εργοτάξιο του μετρό του σταθμού στη Βενιζέλου (Θεσσαλονίκη). Στα «Public» (Σύνταγμα), σε καταστήματα της «Σκλαβενίτης» (στους Αμπελόκηπους και στη λεωφ. Αλεξάνδρας).

Αύριο, Πέμπτη 9 Ιούνη: Σε «Πυραμίς» Κ. Μακεδονία, «Kenotom» Θεσσαλονίκη και στο συνεργείο καθαριότητας στο Νοσοκομείο «Τζάνειο», στα εργοστάσια φαρμάκου «ΦΑΜΑΡ» Αλίμου, «ΦΑΜΑΡ» Ανθούσας, «HELLENICA», «DEMO». Στις φαρμακαποθήκες ΠΡΟΣΥΦΛΑ, ΣΟΦΛΑ και εργοστάσιο φαρμάκου «Rontis» (Λάρισα). Σε καταστήματα στον πεζόδρομο Περιστερίου.