Την απόρριψη συναντά ο νέος νόμος - πλαίσιο

Νέες κινητοποιήσεις αύριο και μεθαύριο από φοιτητικούς συλλόγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 8 Ιούνη 2022

Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα ενάντια στον νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία
Με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον νόμο - πλαίσιο και στην ένταση της καταστολής στα ιδρύματα οργανώνοντας νέα φοιτητική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης αύριο, Πέμπτη, 9 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια και καλώντας σε συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων μετά την κινητοποίηση (στις 8 μ.μ.) στη Νομική. Ενώ για την Παρασκευή δίνουν αγωνιστικό ραντεβού νωρίς το πρωί, στις πύλες των ιδρυμάτων που ετοιμάζονται να υποδεχτούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, στην Πανεπιστημιούπολη, την Πολυτεχνειούπολη και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης, συναυλία ενάντια στην ένταση της καταστολής και στον νέο νόμο - πλαίσιο διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ την Παρασκευή 10 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, σε συντονισμό με τους Συλλόγους ΔΕΠ και Διοικητικών Εργαζομένων του Ιδρύματος.

Σοβαρές αντιδράσεις και από πανεπιστημιακούς

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και από την πλευρά των πανεπιστημιακών απέναντι στον υπό διαβούλευση νόμο - πλαίσιο.

Το διευρυμένο ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα για το θέμα και «με μεγάλη συμμετοχή των μελών του, συζήτησε διεξοδικά πάνω στο νέο νομοσχέδιο. Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Διοικητικών, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η κοινή απαίτηση για τη μη κατάθεσή του και η ανάγκη για την ανάληψη συντονισμένης δράσης του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας», δηλώνει. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι στόχος του νόμου είναι «η θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων σε όλα τα επίπεδα, από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει μέχρι τη διοίκηση και τη λειτουργία του». Οσον αφορά πλευρές του νομοσχεδίου, μιλά για δημιουργία ενός αυταρχικού, συγκεντρωτικού και αδιαφανούς μοντέλου διοίκησης, για διεύρυνση της εμπορευματοποίησης, αγοραία κριτήρια στην εκλογή κι εξέλιξη μελών ΔΕΠ, περαιτέρω «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων, ενώ ιδιαιτέρως επισημαίνει: «Υπονομεύει την αξία του πτυχίου μέσα από τη δημιουργία μιας πανσπερμίας νέων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου που λειτουργούν προσθετικά στο πρόγραμμα σπουδών ενός Τμήματος (βλ. προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης, προγράμματα σπουδών σύντομης διάρκειας, πιστοποιητικά ψηφιακών δεξιοτήτων), παράγοντας έτσι πτυχιούχους "πολλών ταχυτήτων" και δημιουργώντας έναν ανταγωνισμό μεταξύ των φοιτητών/τριών που θα επιδοθούν σε ένα ατελείωτο κυνήγι προσόντων και πιστοποιητικών».

Στο ίδιο πνεύμα, την απόρριψη του νομοσχεδίου εισηγείται το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) προς τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Σύμφωνα με την απόφασή του, το νομοσχέδιο «όχι μόνο δεν απαντά στα αυξημένα προβλήματα της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά αντιθέτως την υπονομεύει περαιτέρω. Η συνολική λογική του σχεδίου νόμου επιχειρεί τη μετατροπή του πανεπιστημίου από χώρο παραγωγής και μετάδοσης γνώσης, από χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δημιουργίας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πνεύματος σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών κατάρτισης προς φοιτητές - πελάτες και παροχής υπηρεσιών προς τρίτους προς εξασφάλιση εσόδων».

Με αφορμή την πρόταση για συγχωνεύσεις που πρόσφατα ταλαιπώρησε το ΔΙΠΑΕ, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει δυνατότητα συγχώνευσης, κατάργησης και μετονομασίας Τμημάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του ΑΕΙ και της ΕΘΑΑΕ, επαναφέρει τα πρώην ΤΕΙ με τα Τμήματα «Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας», ενώ ειδικά για το ΔΙΠΑΕ προβλέπει παράταση στη διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή έως 31/8/2023 παρότι ο ΕΣΔΕΠ έχει ζητήσει εδώ και μήνες την άμεση παραίτησή της και την προκήρυξη εκλογών για πρυτανικές αρχές.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά από την κυβέρνηση και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς εκτιμά ότι «προτάσσει τις επιταγές της αγοράς στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη δομή, τη φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών ΑΕΙ». Στην κριτική της στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα του μοντέλου διοίκησης.

Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις εκφράζει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που εστιάζει στο μοντέλο διοίκησης, στις συγχωνεύσεις χωρίς γνώμη της Συγκλήτου, στο ότι δεν εξασφαλίζεται τουλάχιστον ένα δωρεάν μεταπτυχιακό σε κάθε Τμήμα κ.ά. Για τις διατάξεις περί ευελιξίας στις επιλογές των φοιτητών σημειώνει ότι «μας βρίσκουν σύμφωνους, με την προϋπόθεση ότι για κάθε νέο πρόγραμμα θα καθορίζονται πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων», ενώ επισημαίνει ότι «θεσπίζεται πληθώρα νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών χωρίς πρόνοια για την αύξηση του αριθμού των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού που θα τα υποστηρίξει, και τη βελτίωση των υποδομών».