ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η «ανάπτυξή τους» περνά μέσα από τη δυστυχία του λαού
Τετάρτη 8 Ιούνη 2022

Eurokinissi

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για ...«ανθεκτικότητα» της οικονομίας, με αφορμή τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάπτυξη 7% το α' τρίμηνο του 2022, η ακρίβεια «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ήδη οι νέοι τιμοκατάλογοι προϊόντων στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν νέες αυξήσεις που φτάνουν το 10%!

Οι ανατιμήσεις αυτές αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος Ιούλη, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αναλυτικότερα, η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Ρύζι (5%-50%), πανάκια καθαρισμού (5%-31%), μαγιονέζα - κέτσαπ (17% έως 26%), κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%), χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%), αλλαντικά (έως 17%), συσκευασμένα γλυκά (16%), ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%), βρεφικές πάνες (έως 14%), χαλβάς (12%), κονσέρβες (έως 12%), απορρυπαντικά (έως 12%), είδη σφολιάτας (11%), κρασί (έως 11%), συμπυκνωμένος χυμός (10%), γιαούρτια (έως 8%), βούτυρο (έως 8%), κρέατα (8%), συσκευασμένες σαλάτες (7%), γάλα εβαπορέ (6%), αναψυκτικά (6%), αλκοολούχα ποτά (6%), ζωοτροφές (6%), ελαιόλαδο (5%), φρέσκο γάλα (5%), σοκολάτες (5%), βρεφικό γάλα (4%), παγωτά (έως 4%) και μπάρες δημητριακών (4%).

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ανατιμήσεις πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές μέσα στον Ιούνη, ενώ κάποιες θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές Ιούλη.

Εξάλλου, στο 7% έφτασε η ανάπτυξη το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, εξέλιξη που αποτέλεσε έναυσμα για να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση ξανά την προσπάθειά της να πείσει ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα και πως ίσως βρεθεί «δημοσιονομικός χώρος» για νέα μέτρα στήριξης στον τομέα των καυσίμων. Κυριολεκτικά πρόκειται για κοροϊδία, αφού το ράλι ανόδου των τιμών δεν έχει σταματημό και μέσα στο καλοκαίρι το λίτρο η βενζίνη αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 3 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, αυτό που εμφανίζεται ως αύξηση του ΑΕΠ έχει προέλθει ακριβώς από το εισόδημα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, μιας και όπως δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία τους, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021.

Επιπλέον, τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον μήνα Απρίλη και Μάη, όπου ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε, ενώ προβλέψεις διεθνών οίκων που δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες και αφορούν το σύνολο του 2022, κάνουν λόγο για ανάπτυξη στο 4% φέτος. Και το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι πλέον ένα γεγονός που θεωρείται δεδομένο και αναμένεται η εκδήλωσή του.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ για το 2022 μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερη από το 3,1%, από 4,5% που είχε προβλέψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον Νοέμβρη του 2021. Ενας από τους βασικούς λόγους της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 7% το α' τρίμηνο του 2022 είναι η αύξηση της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021. Γεγονός που επιβεβαιώνει το δυσβάσταχτο κόστος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από την ακρίβεια σε προϊόντα και καύσιμα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» και του πολέμου. Ακόμα, οφείλεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, δηλαδή τις επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021 και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021.