Προκλήσεις και πρόβες αποβάσεων, με παρόντες ΗΠΑ, Γαλλία και ΝΑΤΟ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2022

Αμερικανός αλεξιπτωτιστής κατά τη διάρκεια της άσκησης
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν με την «αφρόκρεμα» του ΝΑΤΟ παρούσα, όχι μόνο την ώρα των λόγων αλλά και ...επί του πεδίου, με την άσκηση «EFES '22» να προβλέπει μεταξύ άλλων σενάρια κατάληψης μικρού νησιού και ναυτικό αποκλεισμό μεγαλύτερου.

Σύμφωνα άλλωστε με τα διαθέσιμα στοιχεία, η φετινή «EFES» κινητοποίησε μέσα και πάνω από 10.000 άτομα προσωπικό από 37 κράτη (από 8 το 2016 και 20 το 2018), ανάμεσά τους τις ΗΠΑ - με το αποβατικό «USS Arlington» και δυνάμεις της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών, που πριν πάνε Σμύρνη είχαν καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη για «αναψυχή» - αλλά και τη Γαλλία, με την οποία υποτίθεται η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει την περίφημη Ελληνογαλλική Συμφωνία. Συμμετείχαν ακόμα δυνάμεις από Λιβύη (με την κανονιοφόρο «LNS Shafakh»), Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Καζακστάν και Κιργιζία.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ειδική αναφορά στην «EFES» κάνει η διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας, επισημαίνοντας την αξία της στην επίτευξη της λεγόμενης «διαλειτουργικότητας» μεταξύ των συμμετεχόντων, την οποία χαρακτηρίζει «το κλειδί της επιτυχίας».

Αλλά και το τουρκικό υπουργείο Αμυνας χαρακτηρίζει την «EFES» «μια στέρεη και ορατή έκφραση των συνεισφορών της Tουρκίας στη στάση Αμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ».