ΗΠΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Με το πρόσχημα της δημοκρατίας η ιμπεριαλιστική επιβολή
Παρασκευή 10 Ιούνη 2022

Copyright 2022 The Associated

Τη «δημοκρατία» του Μπάιντεν οι λαοί της αμερικανικής ηπείρου τη βιώνουν στο πετσί τους, με τις επεμβάσεις, τα πραξικοπήματα και την τραγωδία της πανδημίας
Με την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ξεκίνησαν και επίσημα την Τετάρτη το απόγευμα τοπική ώρα οι εργασίες της 9ης Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, την οποία φιλοξενούν οι ΗΠΑ, στο Λος Αντζελες. Η Σύνοδος στιγματίζεται από την απαράδεκτη απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, ως «δικτατορίες», με τον Μπάιντεν να μην αναφέρεται ειδικά σε αυτές αλλά να μιλάει γενικώς για ...«δημοκρατία ως σήμα κατατεθέν της περιοχής μας». Εσπευσε δε να προσθέσει με νόημα: «Η περιοχή μας είναι μεγάλη και ποικιλόμορφη. Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα, αλλά επειδή είμαστε δημοκρατίες, αντιμετωπίζουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο». Βέβαια η ...αξία της «υπεράσπισης της δημοκρατίας» φαίνεται από τη στήριξη των ΗΠΑ και των σύμμαχών τους αστικών κυβερνήσεων στα δεκάδες πραξικοπήματα στην περιοχή, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, από τις μονομερείς κυρώσεις και τους αποκλεισμούς στην Κούβα και στη Βενεζουέλα.

Αλλωστε και οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί οδήγησαν στη Σύνοδο να είναι 23 ηγέτες χωρών και αξιωματούχοι χωρών, από τους 35 της περιοχής, ενώ και οι άλλες εκδηλώσεις (σύνοδος της «κοινωνίας των πολιτών», σύνοδος νέων και επιχειρηματιών), παρότι ελεγχόμενες, δεν έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή. Η πιο ηχηρή απουσία λόγω των αποκλεισμών είναι αυτή του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου του Μεξικού, Αντρές Ομπραδόρ, ενώ για τον ίδιο λόγο δεν παρέστησαν επίσης οι Πρόεδροι της Βολιβίας Λουίς Αρτσε και της Ονδρούρας Σιομάρα Κάστρο. Για άλλους λόγους δεν παρευρίσκονται ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας και εκείνος της Ουρουγουάης, που νοσεί με COVID-19.

Το βλέμμα στην Κίνα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αν και δεν αναφέρθηκε ευθέως στη διευρυμένη παρουσία κινεζικών μονοπωλίων στη Λατινική Αμερική, και δευτερευόντως της Ρωσίας και άλλων χωρών, εντούτοις την είχε στο στόχαστρο, γι' αυτό και υποσχέθηκε ένα οικονομικό πλαίσιο που «θα κάνει το περιφερειακό εμπόριο πιο βιώσιμο, θα ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην καθαρή Ενέργεια και θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση». Επίσης πρότεινε αναμόρφωση στη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του «θα χρηματοδοτήσει την τράπεζα για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην Υγεία». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν από την πλευρά τους 100 εκατ. δολάρια για ένα 5ετές πρόγραμμα που θα εκπαιδεύσει 500.000 υγειονομικούς από τη Λατινική Αμερική, ως μέτρο και για την αντιμετώπιση πανδημιών, όπως είπε. Μόνο που και η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι οι ΗΠΑ και όλες οι καπιταλιστικές χώρες της περιοχής, με τα ιδιωτικοποιημένα συστήματα Υγείας, όχι μόνο δεν προστάτευσαν τον πληθυσμό τους, αλλά είναι η περιοχή του πλανήτη με τα περισσότερα θύματα.

Συνεχίζοντας ο Μπάιντεν έκανε την προεπισκόπηση μιας δήλωσης για τη μετανάστευση, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, ως μια «πρωτοποριακή, ολοκληρωμένη νέα προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης και κοινή ευθύνη σε όλο το ημισφαίριο». Ηδη έχει εξαγγελθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ότι 1,9 δισ. δολάρια για ιδιωτικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην Κεντρική Αμερική, ως μέτρο ανάσχεσης της μετανάστευσης. Την ίδια ώρα ένα τεράστιο καραβάνι με χιλιάδες μετανάστες φτάνει από τη Γουατεμάλα στα σύνορα του Μεξικού, με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της Συνόδου πάντως η αμερικανική πλευρά δέχτηκε επικρίσεις από τον Μεξικανό ΥΠΕΞ, Μαρσέλο Εμπράντ, για τον αποκλεισμό χωρών από τη Σύνοδο αλλά και για τον 60χρονο οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, προβάλλοντας τη δήθεν δυνατότητα, στο πλαίσιο του καπιταλισμού, «της αμοιβαίας συνεργασίας των κρατών σε ισότιμη βάση». Επίσης ζήτησε την αναμόρφωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, θυμίζοντας τον ρόλο που έπαιξε στο πραξικόπημα στη Βολιβία το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχιπραξικοπηματία της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο, έναν πολιτικό που πλέον κανείς δεν του δίνει σημασία, και μάλλον γι' αυτό δεν πήρε και επίσημη πρόσκληση για τη Σύνοδο.

Παράλληλα με τη Σύνοδο των αποκλεισμών, στο Λος Αντζελες ξεκίνησε χτες και η Σύνοδος των Λαών για τη Δημοκρατία, σε πανεπιστήμιο της πόλης. Συμμετέχουν εκατοντάδες οργανώσεις από τις ΗΠΑ και χώρες της Λατινικής Αμερικής, που αποκαλύπτουν την ιμπεριαλιστική υποκρισία περί «δημοκρατίας». Στη Σύνοδο συμμετέχουν και εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων της Κούβας, με φυσική παρουσία όσοι πήραν βίζα και οι άλλοι μέσω τηλεδιάσκεψης.