Να παρθούν άμεσα μέτρα για τον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο

Επίσκεψη πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Πέμπτη 16 Ιούνη 2022

Ο Γ. Τάτσης στην επίσκεψη στο Σοφό
Τον καταυλισμό των Ρομά στο Σοφό Ασπροπύργου επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Το κλιμάκιο συνομίλησε με τους κατοίκους του καταυλισμού και άκουσε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μαζί με το κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν και ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον οικισμό, όπου ζουν πάνω από 1.000 άνθρωποι, δεν υπάρχουν πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ συνολικά η περιοχή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε την οικογένεια του Ν. Σαμπάνη, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα τον Οκτώβρη του 2021, και της παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς πριν δυο μήνες ήρθε στη ζωή η μικρή του κόρη.

Ο Γ. Τάτσης μετά την επίσκεψη σημείωσε:

«Οι εικόνες εδώ στον καταυλισμό των Ρομά στο Σοφό Ασπροπύργου θυμίζουν παγκόσμιο πόλεμο. Το 2022 χιλιάδες άνθρωποι εδώ δεν έχουν πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουν στέγη. Δεν έχουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Η κυβέρνηση, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αντί να συνεχίζουν την πολιτική της στοχοποίησης, της γκετοποίησης και της καταστολής, χρειάζεται να πάρουν τώρα ολοκληρωμένα μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Η κοινωνική ένταξη απαιτεί ανθρώπινες συνθήκες ζωής, ένταξη στην εργασία, διάχυση των Ρομά μέσα στο σύνολο της κοινωνίας και όχι απομόνωσή τους σε περιοχές γκέτο. Είμαστε στο πλευρό της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, του επίσημου οργάνου των Ελλήνων Ρομά, που δίνει μάχη μέσα στο πεδίο. Και γι' αυτόν τον λόγο είναι ανάγκη σήμερα να στηριχτεί οικονομικά με υλικό εξοπλισμό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύνθετο έργο που έχει αναλάβει. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό των Ρομά, κάθε ανθρώπου που σήμερα παλεύει να επιβιώσει μέσα στις δυσκολίες που του προβάλλει η κρατική πολιτική».


Από την πλευρά του ο Β. Πάντζος, πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ, σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε στη συγκεκριμένη περιοχή επιχείρηση καταστολής από την αστυνομία για περιπτώσεις ρευματοκλοπής, που συμβαίνουν σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, και τόνισε: «Ολοι πρέπει να είμαστε ισότιμοι στον νόμο, να έχουμε ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά, ωστόσο η καταστολή και η τιμωρητική πολιτική εναντίον των Ρομά δεν θα βοηθήσει για την ομαλή ένταξη. Δεν αμφισβητούμε την Ελληνική Αστυνομία, αλλά υπάρχουν αστυνομικοί που - σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολιτών μας - παραβιάζουν τη νομοθεσία και φέρονται με ασέβεια σε μητέρες, σε ανήλικα παιδιά, με ύβρεις, με χειροδικίες. Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σαν κοινωνία, οι απειλές στην ευάλωτη ομάδα των Ελλήνων τσιγγάνων είναι πολλαπλές. Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η οικονομική κρίση βρίσκουν πάρα πολλούς συμπολίτες Ελληνες Ρομά να είναι σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση, και θα πρέπει το κράτος άμεσα να πάρει μέτρα κοινωνικής προστασίας και βασικών αγαθών, όπως είναι το νερό και το ρεύμα. Σαν Πανελλαδική Συνομοσπονδία, με πρωτοβουλίες που παίρνουμε στέλνουμε υπομνήματα στους κρατικούς φορείς, σε πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, που πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας και βρίσκουμε έναν σύμμαχο».