ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αύριο η μέρα πανελλαδικής δράσης για τις ζωτικές διεκδικήσεις τους

Στις 11 π.μ. στην Αθήνα (Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) και σε άλλες πόλεις τα αγωνιστικά ραντεβού

Παρασκευή 17 Ιούνη 2022

Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι η αυριανή για τα άτομα με αναπηρία, αγωνιστική πρωτοβουλία που παίρνουν μαζικοί φορείς του χώρου. Στις κινητοποιήσεις καλούν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης θα γίνουν συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας:

- Στην Αθήνα στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα

- Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

- Στις Σέρρες στις 10.30 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια

- Στη Χίο επίσης στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις για την Αθήνα έχουν οριστεί ως εξής: Στις 9.45 π.μ. στα νότια προάστια στους σταθμούς του Μετρό «Δάφνη», «Ηλιούπολη» και «Αγ. Δημήτριος», στα δυτικά προάστια στους σταθμούς «Αγιος Αντώνιος» και «Αιγάλεω», στα βόρεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός», στον Πειραιά στους σταθμούς «Αγιος Νικόλαος» (Νίκαια), «Κορυδαλλός» και «Πειραιάς» (ΗΣΑΠ). Και στις 9.30 π.μ. για την Ανατολική Αττική στο Κορωπί.

«Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα ορθωθούν σαν ένας άνθρωπος για να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους», σημειώνουν οι φορείς που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, με τις διεκδικήσεις τους να περιλαμβάνουν: Προστασία τώρα από την ακρίβεια, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στο ρεύμα και στα καύσιμα, ουσιαστικές αυξήσεις στα επιδόματα, στους μισθούς και στις συντάξεις, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, που εμπορευματοποιεί περαιτέρω τις ανάγκες των αναπήρων.

Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για τα απροστάτευτα παιδιά

Στο μεταξύ, στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Η Μητέρα και Παιδουπόλεις» μαζί με εργαζόμενους στα παιδικά χωριά SOS, απαιτώντας να μη γίνουν απολύσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και να προχωρήσει το κράτος σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παρά τις πιέσεις των εργαζομένων να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να θέσουν τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της παιδικής προστασίας, η κυβέρνηση επιχείρησε για άλλη μια φορά να τους παραπέμψει προς ...διεκπεραίωση σε «αρμόδιο υπάλληλο», ο οποίος βέβαια θα δήλωνε αναρμόδιος και θα δεσμευόταν να μεταφέρει τα αιτήματα. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να μπουν σ' αυτήν τη διαδικασία και απαιτούν άμεσα συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου, καθώς τα κενά στο «Μητέρα» και στις «Παιδουπόλεις» είναι τεράστια, η διαχρονική υποχρηματοδότηση στερεί πολύτιμες υπηρεσίες στα απροστάτευτα παιδιά, ενώ στα παιδικά χωριά SOS έχει δοθεί παράταση στους εργαζόμενους μέχρι τέλη Ιούλη, με τους ίδιους να απολύονται και τα παιδιά να στοιβάζονται σε κάποια από τις ελάχιστες και ήδη επιβαρυμένες δημόσιες δομές.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της παιδικής προστασίας απαιτούν από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για επαρκή χρηματοδότηση, αντί να τις μετακυλίει σε ιδιώτες, μετατρέποντας τις δημόσιες δομές παιδικής προστασίας σε πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματιών και ΜΚΟ, όπως συμβαίνει με τον 7ο θάλαμο του Αναρρωτηρίου Πεντέλης.