ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις
Παρασκευή 17 Ιούνη 2022

Copyright 2022 The Associated

Από κομβόι διαδηλωτών στο Κίτο
Δυναμικές κινητοποιήσεις με μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στον Ισημερινό, κυρίως από τη Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων (CONAIE), με τη στήριξη συνδικάτων και φοιτητών, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Γκ. Λάσο.

Τα κύρια αιτήματα των διαδηλώσεων είναι: Πάγωμα των τιμών των καυσίμων, οικονομική ανακούφιση για περισσότερες από 4 εκατομμύρια οικογένειες, δίκαιες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, τερματισμός της εργασιακής ανασφάλειας, σεβασμός των συλλογικών δικαιωμάτων.

Χτες πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στην πρωτεύουσα, Κίτο. Οταν η διαδήλωση πλησίαζε στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης, δέχτηκε επίθεση από δυνάμεις καταστολής που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Υπήρξαν πολλοί τραυματίες, κυρίως φοιτητές.

Την περασμένη Τρίτη είχε συλληφθεί ο ηγέτης της Συνομοσπονδίας των ιθαγενών, Λεονίδας Ισα, που κρατήθηκε για μια μέρα ως «υπεύθυνος για τους αποκλεισμούς στους δρόμους». Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 24 ώρες, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του. Πάντως, ο τελευταίος κάλεσε τους διαδηλωτές να διαδηλώνουν χωρίς να μπλοκάρουν τους δρόμους με κορμούς δέντρων και πέτρες και να αποφεύγουν τη σύγκρουση με την αστυνομία, γεγονός που χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση που μίλησε για την έναρξη ενός πιθανού διαλόγου.

Θυμίζουμε ότι και το 2019, με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας CONAIE, είχαν πραγματοποιηθεί διάφοροι γύροι διαλόγου, υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις ειδικά για τη βοήθεια των αγροτών, αλλά επί της ουσίας δεν τηρήθηκαν, ενώ η πανδημία και η αντιλαϊκή διαχείρισή της επιδείνωσαν την κατάσταση των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.