Μεγαλώνει η «στρατιά» εκτοπισμένων και προσφύγων

Ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους

Παρασκευή 17 Ιούνη 2022

Eurokinissi

Εκτοπισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Προειδοποίηση για περαιτέρω αύξηση των απανταχού εκτοπισμένων που σήμερα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια απηύθυνε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, σε συνέντευξη στη Γενεύη.

Τόνισε ότι σε αυτό παίζουν ρόλο οι συγκρούσεις (δηλαδή ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις) και η επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης σε πολλές χώρες, μια κατάσταση που χειροτερεύει εδώ και χρόνια, ενώ αναμένεται να οξυνθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του, ο Γκράντι σημείωσε ότι στο τέλος του 2021 οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι ήταν περίπου 89,3 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός υπερδιπλάσιος απ' ό,τι πριν από 10 χρόνια. «Κάθε χρονιά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι αριθμοί δεν έπαυαν να αυξάνονται», ανέφερε ο Φ. Γκράντι, ο οποίος κατά τα άλλα απηύθυνε κάλεσμα στη... «διεθνή κοινότητα» να «βάλει τέλος στις συρράξεις» και να «καταλήξει σε βιώσιμες λύσεις»...

Σχολιάζοντας τη διαφορετική, θετική «υποδοχή» των μεγάλων προσφυγικών ροών από την Ουκρανία από τα κράτη της ΕΕ, ανέφερε: «Δεν είμαι αφελής, κατανοώ το υπόβαθρο, πως δεν γίνεται πάντα να είναι έτσι, αλλά (η ουκρανική κρίση) έδειξε κάτι σημαντικό, πως η υποδοχή τεράστιων ροών προσφύγων στις ακτές ή στα σύνορα πλουσίων χωρών είναι διαχειρίσιμη». Επισήμανε παράλληλα πως σε αυτή την περίπτωση οι πολιτικοί στις χώρες υποδοχής δεν άρχισαν να κραυγάζουν πως «έρχονται να μας κλέψουν τις δουλειές, να απειλήσουν την ασφάλειά μας, να καταστρέψουν τις αξίες μας».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη και η καπιταλιστική εκμετάλλευση μεγαλώνουν τις «στρατιές» των ξεριζωμένων, η αντιμετώπισή τους στις ισχυρές χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ σχετίζεται άμεσα με τις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλίων σε εργατικό δυναμικό, αλλά και με τις γεωπολιτικές προτεραιότητες και σκοπιμότητες.

«Δεν γίνεται να έχουμε άνιση αντίδραση», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής και εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το Κέρας της Αφρικής και το Σαχέλ, δύο περιοχές όπου συγκεντρώνονται όλα όσα αναγκάζουν τον κόσμο να τραπεί σε φυγή: Πολεμικές συρράξεις, μεγάλη φτώχεια, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κ.ο.κ. Το Σαχέλ αποτελεί «την τέλεια αντανάκλαση του τρόπου που γίνονται αυτά τα πράγματα», ενός «αληθινά φαύλου κύκλου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες» είπε ο Γκράντι. Για την ώρα, οι άνθρωποι εκεί εκτοπίζονται στο εσωτερικό των χωρών τους, ή γειτονικές χώρες, αλλά «δεν θα με εξέπληττε εάν με τη διατροφική ανασφάλεια δούμε κόσμο να εγκαταλείπει την περιοχή», προειδοποίησε.