ΓΑΛΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Διεργασίες επιτάχυνσης της αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022

Copyright 2022 The Associated

Ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή 19/6 στη Γαλλία, με τον α' γύρο, την προηγούμενη Κυριακή, να έχει ρίξει ήδη μπόλικο «νερό στον μύλο» της εξελισσόμενης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Αναλυτικότερα, στον α' γύρο η συμμαχία «Μαζί» με επικεφαλής τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν (όπου συμμετέχουν το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση» και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν, όπως τα κεντρώα MoDem και «Ορίζοντες») συγκέντρωσε το 27,77% των ψήφων.

Με διαφορά ελάχιστων ψήφων - σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα - και ποσοστό 27,66% ακολούθησε η «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση» (NUPES), η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, στην οποία εκτός από το κόμμα του («Ανυπότακτη Γαλλία») συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, οι Οικολόγοι και άλλες αντίστοιχες δυνάμεις.

Την Παρασκευή πριν τον β' γύρο, δημοσκόπηση της «Elabe» εμφάνιζε τη συμμαχία «Μαζί» να συγκεντρώνει 255 - 295 έδρες, δηλαδή τουλάχιστον 55 λιγότερες από όσες είχε το κυβερνητικό στρατόπεδο στις εκλογές του 2017.

Η NUPES εμφανιζόταν να λαμβάνει 150 - 200 έδρες, ενώ «Ρεπουμπλικάνοι» και UDI εμφανίζονταν να κινούνται στις 55 - 75 έδρες. Τέλος, ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν υπολογιζόταν ότι μπορεί να καταλάβει 30 - 50 έδρες.

Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις, το στρατόπεδο του Μακρόν, ακόμα κι αν καταφέρει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 577 βουλευτών, θα βγει αποδυναμωμένο. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, η NUPES αναδεικνύεται σε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι του κατακερματισμού και των μειωμένων ποσοστών που εμφάνιζε μέχρι πρότινος ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας - κεντροαριστεράς. Ο δε «Εθνικός Συναγερμός» είναι έτοιμος να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Με «πυξίδα» τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της «Elabe», το 21% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν απόλυτη πλειοψηφία για τη NUPES, έναντι 19% που απάντησαν το ίδιο για τη «Μαζί». Υπάρχει ακόμα ένα 29% που δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν σχετική πλειοψηφία για τη «Μαζί», ώστε ο Μακρόν να χρειαστεί να κάνει συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και ο ίδιος ο Μελανσόν εξαρχής έθεσε ως εκλογικό στόχο μια πλειοψηφία για τη NUPES στις βουλευτικές εκλογές, επιβάλλοντας μια «συγκατοίκηση», με τον ίδιο πρωθυπουργό και τον Μακρόν Πρόεδρο.

Οσο κι αν αυτό το σενάριο μάλλον δεν επιβεβαιώνεται εκλογικά, μια τέτοια «συγκατοίκηση» δεν φαντάζει καθόλου αδύνατη, δεδομένων των ταξικών συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου, που και οι δύο παρατάξεις προτάσσουν.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα πρόσφατα σχόλια του Μελανσόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα οποία στήριξε την επιλογή Μακρόν να επισημάνει ότι δεν είναι σωστή η πλήρης διάρρηξη των δεσμών με τη Ρωσία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μελανσόν: «Αν ο Πρόεδρος Μακρόν μιλήσει με τον κ. Πούτιν, θεωρώ ότι έχει τους λόγους του, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον άνθρωπο να απομονωθεί».

Αλλά και η Λεπέν είχε κρίνει σκόπιμο να τονίσει ότι «ο Γάλλος Πρόεδρος έχει δίκιο που προσπαθεί να βρει μέσω της συζήτησης μέσα για τον τερματισμό αυτού του πολέμου», ενώ παράλληλα είχε χαρακτηρίσει «ανόητες και επιβλαβείς» για τον λαό τις αποφάσεις που επιβάλλουν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.