ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Πετυχημένη στάση εργασίας, μαζική μοτοπορεία και απόφαση για απεργία

Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για μετατροπή τους σε «freelancers» ανανεώνουν το ραντεβού για τις 24 Ιούνη

Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022

Εξω από τα γραφεία της «e-food» στη λεωφόρο Ηρακλείου διαδήλωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκατοντάδες διανομείς, που έκαναν μοτοπορεία με αφετηρία το Πεδίον του Αρεως, μαζί με εργαζόμενους στα γραφεία της εταιρείας. Οι διανομείς για μια ακόμα φορά πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας με τα μηχανάκια τους, με το εντυπωσιακό «κόκκινο ποτάμι» της διαδήλωσής τους να σηκώνει στο «πόδι» όλες τις γειτονιές στο διάβα του, εισπράττοντας από παντού το χειροκρότημα και τα «μπράβο, συνεχίστε» που ακούγονταν από περαστικούς και άλλους οδηγούς.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξε το επιχειρησιακό Σωματείο στην Αττική, μετά από Γενική Συνέλευση, απαντώντας στην επίθεση της εργοδοσίας.

Σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του Σωματείου, η εργοδοσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων: Οσον αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει στο πρόγραμμα εργασίας των 4ωρων, με σκοπό να τους αναγκάσει να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε «freelancers», αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Στο ζήτημα της αποζημίωσης των καυσίμων με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι ...«βοηθάει», την ίδια στιγμή που υπολογίζει τις αποστάσεις σε... ευθεία γραμμή και αποζημιώνει τη βενζίνη με μικρότερα ποσά, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί.

Πορεία και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας
Ανάλογη στάση τήρησε και όσον αφορά τα αιτήματα για το προσωπικό στα γραφεία. Το Σωματείο διεκδικεί να αυξηθούν τα διαλείμματα, καθώς κάθε εργαζόμενος που δουλεύει σε οθόνη δικαιούται ανά δύο ώρες διάλειμμα δέκα λεπτών, να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα τμήματα και να σταματήσει η εφαρμογή διπλών καθηκόντων, να αποζημιώνεται πλήρως το κόστος της τηλεργασίας (ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, εξοπλισμός), να καταργηθούν η αυτόματη απάντηση στα τηλεφωνικά κέντρα, οι αξιολογήσεις και οι στόχοι.

Η απάντηση των εργαζομένων στη στάση της εργοδοσίας ήταν άμεση και δόθηκε με απόφαση για νέα απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη. Στο μεταξύ, την Τρίτη 21 Ιούνη, στις 7 μ.μ., θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Αρεως.

«Παλεύουμε μαζί σας για τα δίκαια αιτήματα που έχουμε καταθέσει στην εταιρεία», σημείωσε η Δήμητρα Βρέκου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, εργαζόμενη στα γραφεία, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση.

Υποδοχή έξω από τον Περισσό

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τους διανομείς και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς το κομβόι τους περνούσε έξω από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Με υψωμένες γροθιές και με συνεχή κορναρίσματα απάντησαν οι εργαζόμενοι, ανταποδίδοντας τη στήριξη που παίρνουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστική υποδοχή από τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Περισσό
Μαχητική συγκέντρωση και μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν οι διανομείς της «e-food», στο πλαίσιο στάσης εργασίας. Συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από εκεί κατευθύνθηκαν στα γραφεία της εταιρείας, όπου απαίτησαν να αρθούν οι εκβιασμοί στους τετράωρους, ένταξη στα ΒΑΕ, ορθολογικό υπολογισμό βενζίνης κ.ά. Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν έδωσαν απαντήσεις.

Στο πλευρό των διανομέων βρέθηκε το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΕΠΕ).

Στην Πάτρα

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι διανομείς και στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐας, που πραγματοποίησε και συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην τετράωρη στάση που είχε προκηρυχθεί για χτες, με τον πρόεδρο του σωματείου, Νίκο Κουφαλάκο, να τονίζει πως «αν νομίζουν με τα μηνύματα που στέλνουν στα κατά τόπους καταστήματα ότι θα μας κάμψουν, λέγοντας πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο βάρος πληρωμής μας, ζητώντας μας και συγγνώμη, είναι βαθιά γελασμένοι».

«Δεν φοβόμαστε, θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, κάθε μέρα θα είναι καλύτερη για εμάς με τον αγώνα μας», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο εργαζόμενος Νίκος Μαντάς, που δουλεύει τετράωρα, τονίζοντας τη σημασία του ενιαίου αγώνα των εργαζομένων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λάρισα και στα Χανιά.