ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ορθιοι μέσα από τις σκληρές τους μάχες συνεχίζουν τον αγώνα

Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Ιούνη στο δικαστήριο. Παραμένει σε ισχύ η προσωρινή διαταγή που παγώνει τις ομαδικές απολύσεις

Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022

Από τη συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 14/6 ενάντια στην εγκληματική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ
Ορθιοι μέσα από σκληρές μάχες που έδωσαν την προηγούμενη βδομάδα, έχοντας να αντιμετωπίσουν την τελική επίθεση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, βγαίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, διαφυλάσσοντας την ενότητά τους από εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα και συνεχίζοντας τον αγώνα για τις εργασίες τους και για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Η απόφαση που πήρε την Παρασκευή 17 Ιούνη το Πρωτοδικείο Αθηνών να διατηρήσει την προσωρινή διαταγή παγώματος των ομαδικών απολύσεων, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία, αποτελεί άλλη μια δικαίωση των εργαζομένων και εκθέτει την κυβέρνηση.

Τα Σωματεία και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν και την Παρασκευή έξω από τα δικαστήρια, δίνοντας μία ακόμα μάχη για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε ξανά να απαντήσει πάνω στην πρόταση και τις θέσεις που έχουν καταθέσει. Δίπλα τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες συνδικάτων της Αττικής, όπως της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του σωματείου εργαζομένων στην COSCO, συνεχίζοντας την έκφραση αλληλεγγύης.

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε επίσης κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος.

Πραγματική νίκη για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ είναι η αγωνιστική στάση που κράτησαν απέναντι στην τροπολογία - έκτρωμα της κυβέρνησης, που αν εφαρμοστεί κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και τους πετάει στον δρόμο. Η ομόφωνη καταδίκη του εγκλήματος σε τρεις απανωτές Γενικές Συνελεύσεις, η δυναμική και μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα τη μέρα συζήτησης της τροπολογίας, αλλά και οι μάχες που δόθηκαν και κερδήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στις Γενικές Συνελεύσεις και στα Διοικητικά Συμβούλια. Είναι πραγματική νίκη ότι δεν γονάτισαν μπροστά στην κυβέρνηση και τους εκβιασμούς της, δεν «υπέγραψαν» τις απολύσεις τους, το ξεσπίτωμα των συναδέλφων και των οικογενειών τους, τον μαρασμό ολόκληρων περιοχών, όπως τους καλούσαν να κάνουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Στο κενό έπεσαν οι εκβιασμοί

Με την κατάθεση της κατάπτυστης τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θέλησε να τελειώνει με το «βαρίδι» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους και να ανοίξει τον δρόμο για την τελική φάση των διαγωνισμών εκποίησης, η κυβέρνηση εξαπέλυσε την τελική επίθεση στους εργαζόμενους μέσα από τους μηχανισμούς της. Με πρωτεργάτες τους συνδικαλιστές που προέρχονται από τις δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ, επιδίωξε να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και την αποδοχή στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

Σπέρνοντας τον φόβο και μεταφέροντας από καμαράκι σε καμαράκι και από πόστο σε πόστο τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, οι συνδικαλιστές αυτοί διαλαλούσαν στους εργαζόμενους πόσο «θετική» είναι η τροπολογία και ότι κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα αν δεν την αποδεχτούν, αν δεν συναινέσουν δηλαδή στις ομαδικές απολύσεις τους. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο, αξιοποιώντας την πλειοψηφία που κατέχουν στο ΔΣ του Σωματείου, να συγκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση μία μέρα πριν τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, με σκοπό να στήσουν κάλπη ώστε να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι την τροπολογία, πριν ακόμα αυτή συζητηθεί στη Βουλή.

Παράλληλα επιχείρησαν να σαμποτάρουν με κάθε τρόπο την κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, που είχαν αποφασίσει ομόφωνα οι εργαζόμενοι σε μαζική Γενική Συνέλευση προκειμένου να εκφράσουν την καταδίκη τους στην τροπολογία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη επιδίωξαν ξανά να στηθεί κάλπη ώστε οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν την απόσυρση από τα ασφαλιστικά μέτρα. Η προσπάθεια να συρθούν οι εργαζόμενοι πίσω από τα σχέδια της κυβέρνησης και τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων συνεχίστηκε μέχρι και λίγα λεπτά πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, καθώς οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ πίεζαν για την απόσυρσή τους, παρά την ομόφωνη απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης.

Απέναντι στον εκφοβισμό και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των μηχανισμών της στάθηκαν πρωτοπόροι συνδικαλιστές και αγωνιστές εργαζόμενοι, που ξεσκέπασαν την προσπάθεια τρομοκράτησης και το βρώμικο παιχνίδι να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τους εγκληματικούς σχεδιασμούς. Ανάγκασαν σε αναδίπλωση τους συνδικαλιστές της κυβέρνησης και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Εδωσαν περήφανη απάντηση στα ψέματα και στην τρομοκρατία, διαφύλαξαν την ενότητα των εργαζομένων απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και στις προσπάθειες διάσπασης. Τώρα, με τη διατήρηση του παγώματος των απολύσεων, κερδίζουν περισσότερο χρόνο για την οργάνωση της πάλης τους, ώστε μέσα από το Σωματείο τους να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση για να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, να μη χάσουν τις δουλειές τους και να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή.