Με την αστείρευτη δύναμη της κοινής δράσης της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα

Μαχητικό το κλίμα από το άνοιγμα της Σύσκεψης και από τους χαιρετισμούς εκπροσώπων των βιοπαλαιστών αγροτών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων

Τρίτη 21 Ιούνη 2022

«Εδώ στην εργατούπολη του Πειραιά, στις προσφυγογειτονιές της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, της Κοκκινιάς, στο λιμάνι που για πάνω από έναν αιώνα αποτελεί τόπο μεγάλων συγκρούσεων, στον Πειραιά που τα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ αναμετρήθηκαν με τη δολοφονική δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χτυπά για δύο μέρες η καρδιά της εργατικής τάξης. Χτυπά η καρδιά του ταξικού εργατικού κινήματος»: Με τα παραπάνω λόγια άνοιξε την αυλαία των εργασιών ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη συμπίπτει με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. «Η απόφαση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που διατράνωσαν εκ νέου χιλιάδες διαδηλωτές πριν από λίγες μέρες έξω από το Εφετείο: Οι ναζί πιο βαθιά στη φυλακή», ξεκαθάρισε.

Ξεχωριστό καλωσόρισμα επιφυλάχθηκε κατά το άνοιγμα στους συνταξιούχους, στους «απόστρατους της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα», στους αγωνιστές που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα σε δύσκολους καιρούς, που συνέβαλαν στη δημιουργία του ΠΑΜΕ πριν από 23 χρόνια. Αλλωστε, πολλοί από αυτούς τους παλαίμαχους συνδικαλιστές που σήκωσαν τότε το βάρος της συγκρότησης του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στη Σύσκεψη παρακολουθώντας τις εργασίες.

Καλωσόρισε ακόμα τους αγωνιστές δικηγόρους που ανιδιοτελώς βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και των συνδικάτων. Τους απόστρατους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου.

Τους συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Σύσκεψη καλωσόρισε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γραμματέας του. «Το Εργατικό Κέντρο της πόλης του Πειραιά είχε χρέος να είναι εδώ. Να μεταφέρει τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που εκπροσωπεί. Να μεταφέρει μήνυμα αγώνα, πάλης και αλληλεγγύης σε όλους εσάς που παίρνετε μέρος σ' αυτή τη μεγάλη Σύσκεψη σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων. Για να βγει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ένα μπόι πιο ψηλό απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο κεφάλι χωρίς εργασιακά και άλλα δικαιώματα», σημείωσε. Στην παρέμβασή του ξεχώρισε σημαντικές στιγμές από την ιστορία του εργατικού κινήματος της περιοχής, φτάνοντας από την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου, το 1912, μέχρι σήμερα. «Δεν περιμένουμε κανέναν να μας σώσει. Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την πάλη τους, τη συλλογική διεκδίκηση, τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αυτά που σήμερα μπορεί να φαίνονται ακατόρθωτα. Φτάνει να το πιστέψουμε, να παλέψουμε χωρίς φόβο, σαν μια γροθιά και στο τέλος εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη», τόνισε.

Ενώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες

Το λόγο πήραν, επίσης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Σύσκεψης, εκπρόσωποι από τα κινήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, των δυνάμεων δηλαδή που μαζί με την εργατική τάξη, μαζί με το ΠΑΜΕ παλεύουν για να συγκροτηθεί μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Επίσης, χαιρέτισαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες στους οποίους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους ανέτρεξε ο Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας τις εργασίες εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Επισήμανε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ όσον αφορά την αγροτική παραγωγή πλήττει όλο τον λαό ενώ ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης ακρίβειας, όπως εξήγησε, τα αγροτικά είδη που πωλούνται πανάκριβα διατίθενται από τους παραγωγούς τους στις ίδιες χαμηλές τιμές που τα διέθεταν τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτό που ονομάζουν επισιτιστική κρίση δεν αφορά την έλλειψη τροφίμων», τόνισε, αλλά το γεγονός ότι ο λαός δεν έχει την αγοραστική δύναμη να τα αποκτήσει. Στο έδαφος αυτό, κάλεσε σε δυνάμωμα των κοινών αγώνων.

Ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, σημείωσε πως «η Σύσκεψη θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης αλλά θα φωτίσει την πάλη όλου του λαού. Θα συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης της συμμαχίας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών απέναντι στον κοινό εχθρό: Τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, τις πολιτικές που τα υπηρετούν. Μια δεκαετία τώρα βαδίσαμε μαζί σας τον δρόμο του αγώνα!». Αναφερόμενος στην περίοδο της βαθιάς δεκαετούς κρίσης, διαβεβαίωσε πως «κανείς δεν θα ξεχάσει τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε πλειστηριασμούς σπιτιών αυτοαπασχολούμενων», ενώ αντίστοιχα κατά το διάστημα της πανδημίας «η αποφασιστικότητα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ μας έδωσε ανάσα, σπάσαμε πλάι σας τη σιωπή που ήθελε να επιβάλει η κυβέρνηση». Σήμερα στους αγώνες για την προστασία του λαού από την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της «είμαστε πάλι πλάι σας, παίρνουμε κουράγιο από την αντοχή σας αλλά και τις κατακτήσεις σας». «Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα μαγαζιά μας για να ζήσουμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια. Και θα τα καταφέρουμε! Γι' αυτό ενώνουμε τις φωνές μας με τις δικές σας. Γνωρίζοντας ότι ο αγώνας που δίνουμε, δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, δεν παλεύουμε μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο τον λαό», κατέληξε.

«Πιστεύουμε στον κοινό μας αγώνα και στην ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να μπολιαστεί με αιτήματα που απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών», υπογράμμισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα. «Οταν από κοινού συζητάμε, καταλήγουμε σε αιτήματα, απευθυνόμαστε στις εργαζόμενες και οργανώνουμε τη δράση μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας, ανοίγονται νέοι δρόμοι, ριζοσπαστικοποιείται η συνείδηση», πρόσθεσε.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκανε ο Αγγελος Θωμόπουλος: «Είμαστε σήμερα εδώ επειδή θεωρούμε πως η θέση μας είναι δίπλα στην πρωτοπόρα εργατιά», είπε και κατήγγειλε πως η πολιτική που ξηλώνει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, τη φοιτητική μέριμνα, είναι η ίδια που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

«Βρισκόμαστε ανάμεσα στους καλύτερους δασκάλους, αυτούς που μας διδάσκουν το καλύτερο μάθημα, την αξία του συλλογικού αγώνα, της διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, της πάλης για το δίκιο των πολλών», σημείωσε η Αναστασία Γκίνη, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής. «Απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές, στη δουλειά και την πρακτική άσκηση, στη ζωή μας συνολικότερα, το επόμενο διάστημα μπορεί να δυναμώσει η κοινή μας δράση», πρόσθεσε.